ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΟΡΛΑΝΤΟ
Επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων καταδίκασαν απερίφραστα την Κυριακή το μακελειό σε γκέι μπαρ στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και 53 τραυματίστηκαν, την ευθύνη για το οποίο, όπως τουλάχιστον μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε μια ανακοίνωση «καταδικάζει με τρόμο το μακελειό (…) και διατυπώνει την απόλυτη συμπαράσταση της Γαλλίας και των Γάλλων πολιτών στις αρχές και τους πολίτες των ΗΠΑ σε αυτή τη δοκιμασία».
– Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου του Κρεμλίνου, κάνει λόγο για ένα «βάρβαρο έγκλημα» και αποστέλλει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
– Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter δήλωσε «σοκαρισμένος από το μακελειό που διαπράχθηκε στο Ορλάντο. Οι σκέψεις μου είναι μαζί με τα θύματα και τις οικογένειές τους».
– Ο πάπας Φραγκίσκος, μέσω του εκπρόσωπου του Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι «το συνταρακτικό μακελειό που εκτυλίχθηκε στο Ορλάντο και που στοίχισε την ζωή σε πολλούς αθώους ανθρώπους προκάλεσε (…) πολύ βαθιά συναισθήματα αποστροφής και καταδίκης, οδύνης, προβληματισμού ενώπιον αυτής της νέας επίδειξης δολοφονικής παράνοιας και αλόγιστου μίσους».
– Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στο Twitter, εκφράζει την «αλληλεγγύη του και (το) συναίσθημα οδύνης της ιταλικής κυβέρνησης για το φρικτό μακελειό στο Ορλάντο. Η καρδιά μας είναι με τους Αμερικανούς αδελφούς μας».
– Ο Άσραφ Γάνι, Πρόεδρος του Αφγανιστάν, της χώρας καταγωγής της οικογένειας του φερόμενου δράστη, Ομάρ Ματίν, στον λογαριασμό του στο Twitter «καταδικάζει αυτή την φρικτή επίθεση στο Ορλάντο, τίποτα δεν δικαιολογεί τη δολοφονία αμάχων. Οι σκέψεις μου είναι στις οικογένειες, στα θύματα, όπως επίσης στην αμερικανική κυβέρνηση και τον αμερικανικό λαό».
– Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ένα δελτίο τύπου επισημαίνει: «εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης του Ισραήλ, απευθύνω τα πλέον ειλικρινή μου συλλυπητήρια μετά την φρικτή επίθεση εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΔ του Ορλάντο».
Ποιος ήταν ο δράστης
Ο άνδρας ο οποίος διέπραξε χθες τη χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, φέρεται σύμφωνα με το FBI να είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, όμως ο πατέρας του αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με τη θρησκεία.
Το FBI ανέφερε ότι ο ένοπλος ονομαζόταν Όμαρ Σιντίκι Ματίν, ήταν 29 ετών κι είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Ο άνδρας σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς μέσα στο νάιτκλαμπ Pulse.
Επρόκειτο για έναν Αμερικανό υπήκοο αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ζούσε περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Ορλάντο, στην πόλη Πορτ Σεντ Λούσι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Πριν διαπράξει τη χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, το ποινικό μητρώο του ήταν λευκό.
Οι αρχές υποψιάζονται έντονα ότι ο δράστης «ορκίστηκε πίστη» στο Ισλαμικό Κράτος, σε μια κλήση στην τηλεφωνική γραμμή της άμεσης δράσης 911, σύμφωνα με τον Ρόναλντ Χόπερ, επικεφαλής του γραφείου της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Ορλάντο.
Πριν διαπράξει την επίθεση της Κυριακής ο Ομάρ Σιντίκι Ματίν είχε ανακριθεί επανειλημμένα από το FBI, αλλά χωρίς να δοθεί συνέχεια.
Ο ένοπλος είχε υποβληθεί σε ελέγχους δύο φορές από την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας για την οποία εργαζόταν, το 2007 και το 2013, αλλά οι έλεγχοι δεν αποκάλυψαν κάτι ανησυχητικό, ανέφερε η G4S. Χθες η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας του κόσμου ανακοίνωσε ότι ο Όμαρ Ματίν, κάτοικος της Φλόριντας και υπήκοος των ΗΠΑ, γιος μεταναστών από το Αφγανιστάν, εργαζόταν σε αυτήν από το 2007.
«Ο Ματίν υποβλήθηκε σε έλεγχο (…) όταν είχε προσληφθεί το 2007 και ο έλεγχος δεν αποκάλυψε τίποτε ανησυχητικό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της G4S σε ανακοίνωση της εταιρείας. «Ο έλεγχός του επαναλήφθηκε το 2013 χωρίς κανένα εύρημα», πρόσθεσε.
Η εταιρεία ενημερώθηκε το 2013 ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από το FBI, αλλά η έρευνα έκλεισε, ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός της. Η G4S δεν έχει καμιά πληροφορία περί σύνδεσης του Ματίν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δραστηριότητες ή άλλες έρευνες του FBI, συμπλήρωσε.
Το χρονικό της επίθεσης
Ο ένοπλος εισέβαλε τα ξημερώματα της Κυριακής στο gay club Pulse, κρατώντας αυτόματο όπλο και περίστροφο και ζωσμένος «με κάποιου είδους μηχανισμό». Γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα, η σελίδα του κλαμπ στο Facebook ανήρτησε το μήνυμα: «Βγείτε όλοι έξω από το Pulse και αρχίστε να τρέχετε».
Μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δράστης χρησιμοποίησε αυτόματο όπλο. «Άκουσα 20,40, 50 πυροβολισμούς. Η μουσική σταμάτησε», δήλωσε ο Τζον Αλαμο, ένας από τους θαμώνες, περιγράφοντας τη στιγμή που μπήκε στο κλαμπ ο ένοπλος. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, περίπου 100 άτομα βρίσκονταν μέσα στο κλαμπ εκείνη την ώρα. «Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι, περίπου 20, σκοτώθηκαν από σφαίρες μέσα στο ναϊτκλάμπ» ανέφεραν οι αρχές.
Ένας αστυνομικός που εργαζόταν ως φύλακας ασφαλείας μέσα στο κλαμπ, αντάλλαξε πυρά με τον ύποπτο. Πολύ γρήγορα, η επίθεση εξελίχθηκε σε κατάσταση ομηρείας και οι ειδικές δυνάμεις επενέβησαν για να απελευθερώσουν τους ομήρους, μπήκαν στο κλαμπ και σκότωσαν τον δράστη ο οποίος είχε κλειστεί στις τουαλέτες μαζί με τους ομήρους. Είναι αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αν τα θύματα πυροβολήθηκαν από τον ένοπλο. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, Τζον Μίνα, οι αστυνομικοί με τις ενέργειές τους έσωσαν τουλάχιστον 30 ζωές.
Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, οχήματα της Πυροσβεστικής, πυροτεχνουργοί, καθώς και το FBI. Η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη έξω από το κλαμπ. Γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα, αστυνομικοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο αφότου χτυπήθηκε στο κράνος κατά την ανταλλαγή πυρών.
Σβηστά παρέμειναν τα φώτα του Empire State Building
Σβηστά παρέμειναν τα φώτα του Empire State Building της Νέας Υόρκης το βράδυ της Κυριακής, για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα του μακελειού στο Ορλάντο -όπως είχε συμβεί τον Νοέμβριο του 2015 για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι και τον Μάρτιο του 2016 για τα θύματα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες- ενώ η κεραία του One World Trade Center φωτίστηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέζιο ανακοίνωσε ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν προληπτικά, ειδικά σε χώρους που είναι σημαντικοί για την κοινότητα των ΛΟΑΔ, όπως διευκρίνισε.
Το μακελειό στο Ορλάντο δεν αποτέλεσε «απλώς μια επίθεση εναντίον ανθρώπινων όντων, αλλά μια επίθεση εναντίον των αξιών μας», τόνισε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Αναφερόμενος στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας ο ντε Μπλέζιο επέμεινε στο ότι δεν έχει καταγραφεί καμιά «αξιόπιστη απειλή εναντίον της νέας Υόρκης». «Καμιά πόλη του κόσμου δεν είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να σταματήσει την τρομοκρατία, για να σταματήσει το μίσος», πρόσθεσε.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα πάρει μέρος το βράδυ της Δευτέρας σε μια εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της επίθεσης στο Ορλάντο μπροστά στο Stonewall Inn, ένα μπαρ της Νέας Υόρκης που έγινε γνωστό στις κινητοποιήσεις για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ήδη χθες το απόγευμα μπροστά στο μπαρ αυτό στο Γκρίνουιτς Βίλατζ σε ένδειξη συμπαράστασης, αποθέτοντας τριαντάφυλλα, κεριά, κάρτες και ανθοδέσμες κάτω από ένα πλακάτ που έγραφε «σταματήστε το μίσος», διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικό Πρακτορείου.
Χθες πέντε σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου -σύμβολα της κοινότητας των ΛΟΑΔ- εγκαταστάθηκαν στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του δημαρχείου, το οποίο φωτίστηκε επίσης με τα χρώματα του ουράνιου τόξου όταν έπεσε ο ήλιος. Η τελετή των θεατρικών βραβείων Τόνι στη Νέα Υόρκη αφιερώθηκε στα θύματα του Ορλάντο.