ΟΗΕ: ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ ΓΙΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Η συριακή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πολιτική εξόντωσης χιλιάδων κρατουμένων, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι τελευταίοι κατηγορούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με την έκθεση του συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη και οι δύο πλευρές του εμφυλίου- κυβέρνηση και αντιπολίτευση- έχουν διαπράξει πιθανά εγκλήματα πολέμου.
Πολλοί κρατούμενοι έχουν βασανιστεί, κάποιοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου και άλλοι πέθαναν από την έλλειψη τροφής, νερού, ή ιατρικής φροντίδας. Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από συνεντεύξεις με εκατοντάδες μάρτυρες και καλύπτουν την περίοδο από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, τον Μάρτιο του 2011.
Χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους ενώ ήταν υπό κράτηση από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με την έκθεση, αυτή την περίοδο. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι κάποια περίοδο η κυβέρνηση είχε δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους. Στην αναφορά τους περιγράφει την κατάσταση αυτών των ανθρώπων ως μία «επείγουσα και μεγάλης έκτασης κρίση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οι περιγραφές των επιζώντων σχηματίζουν μία «τρομακτική εικόνα για την έκταση των παραβιάσεων που λαμβάνουν χώρα», σημειώνει η έκθεση. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει το θάνατο 250.000 ανθρώπων μέχρι τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Περίπου 4,6 εκατομμύρια έχουν φύγει από τη Συρία, ενώ ακόμη 13,5 εκατ. εντός της χώρας εκτιμάται ότι χρίζουν ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Οι αξιωματούχοι έδιναν οδηγίες σε υφιστάμενούς τους για τις μεθόδους βασανισμού που πρέπει να εφαρμόζουν στους κρατούμενους. Τα πτώματα μεταφέρονταν από άλλους φυλακισμένους, κάποιες φορές τα έβαζαν σε τουαλέτες, πριν τα απομακρύνουν. Τα αποδεικτικά στοιχεία προδίδουν ότι οι επικεφαλής ενημερώνονταν τακτικά για τους θανάτους των κρατουμένων υπό τον έλεγχό τους. Τους έθαβαν σε μαζικούς τάφους. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αντάρτες κατηγορούνται για τη βία σε βάρος ανθρώπων που κρατούσαν, αλλά η συντριπτική πλειονότητά τους ήταν από κρατικούς φορείς», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.
Από το 2011, συλλαμβάνονταν πολίτες που θεωρείται ότι τάσσονταν με την αντιπολίτευση, ή απλά θεωρούνταν ότι δεν είναι επαρκώς πιστοί στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης γνώριζαν και ενέκριναν τις κακοποιήσεις, τονίζεται ακόμη.
«Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης εσκεμμένα διατηρούσαν σε τραγικό επίπεδο τις συνθήκες κράτησης και γνώριζαν για τους μαζικούς θανάτους που αυτές θα προκαλούσαν», δήλωσε ο επιθεωρητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Σέρτζιο Πινέιρο. «Αυτές οι ενέργειες, κατ’ εφαρμογή κρατικής πολιτικής, οδηγούν σε εξόντωση και αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», συμπλήρωσε.
Στην έκθεση κατηγορείται και η αντιπολίτευση για το θάνατο Σύρων στρατιωτών που αιχμαλώτισε. Επίσης αναφέρεται ότι το Ισλαμικό Κράτος κρατά άγνωστο αριθμό ατόμων, για παρατεταμένες περιόδους, σε πολλές τοποθεσίες, όπως επίσης έχει δημιουργήσει κέντρα κράτησης, στα οποία είναι συνήθη φαινόμενα οι βασανισμοί και οι εκτελέσεις.