Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΚΑΛΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Πρόσκληση στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση στο μεγάλο θέμα της προσφυγικής κρίσης απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ανθρώπων και ζήτησε να πιεστεί η Τουρκία με συγκεκριμένες κινήσεις.Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σταύρος Θεοδωράκης «το Ποτάμι δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, είναι δημιουργική αντιπολίτευση. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δέκα συγκεκριμένες, μελετημένες προτάσεις για το μεγάλο πρόβλημα της χώρας όπως εξελίσσεται να είναι το προσφυγικό και οι μεταναστευτικές ροές. Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι γνώστης των θεμάτων, αντιλαμβάνεται ότι πολλές από τις προτάσεις μας είναι απαραίτητες. Το θέμα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε σοβαρά επί συγκεκριμένων προτάσεων και με την κυβέρνηση και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το κορυφαία ζήτημα της χώρας».

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με την στάση της Τουρκίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε:«Πρέπει να πιεστεί και μπορεί να πιεστεί η Τουρκία αρκεί η ΕΕ να νιώσει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μη γίνει φυλακή για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που καταφτάνουν από την Ασία και την Αφρική. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με κάθε τρόπο στην Ευρώπη ότι είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το κόστος ως ευρωπαϊκή χώρα αλλά δε θα γίνουμε εμείς η αποθήκη για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε λύσεις πάντως. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πολύ. Δε θέλω να επιμείνω στην κριτική αλλά είναι η ευκαιρία η διόγκωση του προβλήματος να αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε μια εθνική σοβαρή πολιτική σε αυτό το κορυφαίο θέμα».

Νωρίτερα στη διάρκεια της συνάντησης ο Επικεφαλής του Ποταμιού απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε:
«Πρέπει να πάψουμε να ζούμε με δύο εικόνες. Η μια είναι η εικόνα των ανθρώπων, των παιδιών που πνίγονται στο Αιγαίο και η άλλη είναι ο φόβος να εγκλωβιστούν στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τραγικά λάθη αλλά δεν είμαστε εδώ για αυτό. Εμείς θέλουμε να προτείνουμε κάποιες λύσεις. Επειδή ξέρω και το ενδιαφέρον σας για το συγκεκριμένο θέμα και την επιρροή σας και στους ευρωπαϊκούς κύκλους ήρθα να σας πω την πρότασή μας, μια πρόταση 10 σημείων. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να υποστείλουμε τη σημαία της κριτικής, αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δουλέψουμε όλοι μαζί για να λύσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να γίνει και θετική πρόκληση για τη χώρα αν δουλέψουμε σωστά».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε:«Κ. Πρόεδρε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμβολή σας. Είναι γνωστό ότι πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατ΄επέκταση πάνω από τον τόπο μας, πλανώνται -επιτρέψτε μου την αναφορά αυτή- δύο εξαιρετικά επικίνδυνα πολιτικά βαρομετρικά χαμηλά : το οικονομικό -γιατί η κρίση βαθαίνει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και βεβαίως το προσφυγικό. Και τα δύο αυτά θέματα είναι υπαρξιακά για την ΕΕ αλλά και για τον τόπο μας, ιδίως το προσφυγικό υπό τη σημερινή συγκυρία. Και είναι εξαιρετικά άδικο να υφίσταται η Ελλάδα και ο λαός της, με τόσες θυσίες που έχει κάνει, κριτική, ευτυχώς από ορισμένους μεμονωμένους εταίρους. Ευτυχώς και πάλι, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιλαμβάνονται την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού, το τονίζω. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές σας ευχαριστώ για την πρωτοβουλία που παίρνετε γιατί συνεχίζετε και εσείς προσωπικά και το κόμμα σας την παράδοση την οποία έχει: τα μεγάλα εθνικά θέματα -και αυτή τη στιγμή το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο εθνικό θέμα- να αποτελούν αντικείμενο διαλόγου, συνεννόησης και σύγκλησης απόψεων. Και όσο μπορώ να συμβάλλω γνωρίζετε ότι θα είμαι στη διάθεσή σας. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ».

Αφήστε μια απαντήση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *