Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Πάνω από 20 ελληνικές ταινίες βρίσκονται αυτή την εποχή στα σκαριά, είτε βρίσκονται κοντά στο πρώτο χτύπημα της κλακέτας είτε έχουν ολοκληρώσει γυρίσματα και μπαίνουν στο επόμενο στάδιο ή βρίσκονται στην τελική τους φάση.

Πολλά τα νέα πρόσωπα καθώς καταγράφονται νέες είσοδοι σκηνοθετών στο «πεδίο μάχης» της μεγάλου μήκους ταινίας, ενώ δεν λείπουν και οι γνωστοί δημιουργοί που παραμένουν στις επάλξεις ενός χώρου, που, παρά τα οικονομικά του προβλήματα και την απουσία του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες, παραμένει παραγωγικός κυρίως χάρη στον ζήλο των νέων αλλά και των βετεράνων παραγωγών που επιμένουν αναζητώντας μεταξύ άλλων συνεργασίες στο εξωτερικό. Εκκρεμότητες, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές, καθώς πρότζεκτ που είναι έτοιμα εδώ και καιρό να ξεκινήσουν γυρίσματα, όπως η νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» (παραγωγός η Ελένη Κοσσυφίδου), βρίσκονται σε στάση αναμονής περιμένοντας νέες ανακοινώσεις και χρηματοδοτικές εγκρίσεις από τους κρατικούς φορείς.

Η μεγαλύτερη σε εύρος και εμπορική φιλοδοξία παραγωγή του 2016 φαίνεται να είναι ο «Νίκος Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή που στις 26 Σεπτεμβρίου ξεκινάει γυρίσματα στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης. Ο πρωταγωνιστής έχει βρεθεί στο πρόσωπο του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, ο οποίος θα ερμηνεύσει τον Ελληνα λογοτέχνη στα νιάτα του, ενώ τον «ώριμο» Νίκο Καζαντζάκη θα υποδυθεί άλλος ηθοποιός που θα μάθουμε προσεχώς. Η χρηματοδότηση της ταινίας προέρχεται από ελληνικά και λοιπά ευρωπαϊκά κεφάλαια και τη διανομή της έχει αναλάβει η Audiovisual. Το σενάριο βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο».

Η επιστροφή
Την επιστροφή του στην εγχώρια σκηνή πραγματοποιεί ο Αλέξανδρος Αβρανάς που, έχοντας ολοκληρώσει τη διεθνή παραγωγή «True Crime» με τον Τζιμ Κάρεϊ, ξεκινάει άμεσα το «Love me not», μια συμπαραγωγή της Faliro House με τη γαλλική Les Films du lendemain. Οι πρωταγωνιστές είναι οι Χρήστος Λούλης και Ελένη Ρουσσινού, ενώ το στόρι περιστρέφεται γύρω από ένα ζευγάρι που αναθέτει σε μετανάστρια να γίνει η παρένθετη μητέρα του παιδιού του.

 Με την εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα «Πολυξένη» (παραγωγή Blonde ΑΕ) επανέρχεται η Δώρα Μασκλαβάνου («Κι αύριο μέρα είναι»). Επί του παρόντος, στη δεύτερη φάση των γυρισμάτων της τα οποία ξεκίνησαν τον χειμώνα του 2015 στην Αθήνα και συνέχισαν στην Κωνσταντινούπολη, η ταινία (σε σενάριο της δημιουργού) αφηγείται την ιστορία μιας ορφανής Ελληνοπούλας που αφού υιοθετείται το ’55 από επιφανείς Κωνσταντινουπολίτες και αποχωρίζεται τον μικρό της αδελφό στην Καβάλα, ενηλικιώνεται, ερωτεύεται έναν Τούρκο και έρχεται αντιμέτωπη με σχέδιο εξόντωσής της εξαιτίας της κληρονομιάς της. Πρωταγωνιστούν οι Κάτια Γκουλιώνη, Οζγκούρ Εμρέ Γιλντιρίμ, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλλας Καραζήσης κ.ά.

Την κινηματογραφική του επάνοδο πραγματοποιεί και ο Τώνης Λυκουρέσης («Σκλάβοι στα δεσμά τους») με την «Επαφή» (παραγωγή Boo Productions) που σύντομα ολοκληρώνει γυρίσματα. Διαδραματίζεται στην καλοκαιρινή Αθήνα και περιγράφει την ένταση και τον «πόλεμο» που ξεσπά μεταξύ αγνώστων, παγιδευμένων στα λίγα τετραγωνικά έξι διαφορετικών ασανσέρ. Τους πρώτους ρόλους κρατούν οι Νένα Μεντή, Ακης Σακελλαρίου, Χρήστος Λούλης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βασίλης Κουκαλάνι, Γιώργος Χριστοδούλου, Δομνίκη Μητροπούλου, Αναστασία Κονίδη και Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος.

Τέσσερις είναι οι ταινίες που έχει στα προσεχώς η εταιρεία διανομής Odeon. Κατ’ αρχήν οι «Τέλειοι ξένοι», όπως είναι ο προσωρινός τίτλος της τρίτης κινηματογραφικής ταινίας του Θοδωρή Αθερίδη, που ξεκινάει γυρίσματα μέσα στον Ιούνιο με τον ίδιο και τους Σμαράγδα Καρύδη, Άλκη Κούρκουλο, Μαρία Ναυπλιώτου, Μάκη Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Συριοπούλου και Γιάννο Περλέγκα σε μια ιστορία που θέλει μια παρέα φίλων να βγάζει τα μυστικά της στη φόρα σε αυτοσχέδιο παιχνίδι μετά δείπνου. Ακολουθούν η «Μπλε βασίλισσα», που έχει γυριστεί και αποτελεί το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Αλέξανδρου Σιπσίδη – ένα γκανγκστερικό στόρι με τους Μιχάλη Οικονόμου, Ράσμι Σούκουλη, Τέτη Καλαφάτη, Δημήτρη Καπετανάκο, Δημήτρη Ημελλο και Θέμη Πάνου. Το «Do it yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη, πρώτη ταινία του σκηνοθέτη στην οποία ένας επίδοξος κλέφτης διηγείται σε ένα blog πώς ένας επιφανής επιχειρηματίας της Αθήνας ενοχοποιήθηκε για εγκλήματα μέχρι που αποκαλύπτεται ότι βρίσκεται φυλακισμένος σε ένα πλατό (πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μάκης Παπαδημητρίου, Πάνος Κορώνης, Μυρτώ Αλικάκη, Αργύρης Ξάφης και Χρήστος Λούλης). Και τέλος, το «Μαγικό δέρμα», πρώτη μεγάλου μήκους απόπειρα του Κωνσταντίνου Σαμαρά που ολοκληρώνει σύντομα τα γυρίσματα του υπαρξιακού του παραμυθιού-διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Ονορέ Ντε Μπαλζάκ. Τον πρωταγωνιστή Χάρη Φραγκούλη πλαισιώνουν μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Κοντόπουλος, καθώς και οι βετεράνοι Χάρης Ρώμας, Γιάννης Μπέζος, Κώστας Βουτσάς, Μπέττυ Αρβανίτη και Αγγελος Παπαδημητρίου.

Το ντεμπούτο του πραγματοποιεί και ο Στέργιος Πάσχος με το «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» (παραγωγή SANCINEMA films, Marni Films), που έχει ολοκληρώσει γυρίσματα. Το ίδιο και ο Γιάννης Κορρές με το «Punk» που γυρίστηκε πέρυσι με πρωταγωνιστή τον Ομηρο Πουλάκη. Οπως και η Σοφία Εξάρχου που βρίσκεται στο τελικό στάδιο του «Park» (παραγωγή Neda Film και Faliro House) το οποίο πραγματεύεται το πορτρέτο μιας προδομένης νέας γενιάς στην Ελλάδα της κρίσης (η ταινία φέρει διακρίσεις από το στάδιο της ανάπτυξης του σεναρίου της).Το βήμα στη μεγάλη μήκους ταινία κάνει και η Ρηνιώ Δραγασάκη με το «Cosmic Candy» (σε σενάριο της Κατερίνας Κακλαμάνη) που προσανατολίζεται για γυρίσματα μέσα στο καλοκαίρι (παραγωγή Blonde ΑΕ).

Ο «Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου («Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά») βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης (μια παραγωγή της ελληνικής Heretic με συμπαραγωγούς από τη Βουλγαρία και τη Γαλλία και πρωταγωνιστές τους Βίκτορ Κόμουτ, Βάλερι Τσεπλάνοβα και Θανάση Παπαγεωργίου). Το «Virus» του Αγγελου Φραντζή με γυρίσματα σε Ρωσία και Λετονία έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση των γυρισμάτων του (άλλη μία διεθνής συμπαραγωγή της Heretic) και θα συνεχίσει τον χειμώνα. Στην επόμενη φάση με το πέρας των γυρισμάτων του «Χρόνια πολλά», ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, προχωράει και ο Χρίστος Γεωργίου, την ώρα που και ο Βασίλης Μαζωμένος βρίσκεται στη φάση παραγωγής της νέας του ταινίας «Γραμμές» με θέμα την ελληνική κρίση.

Οι προετοιμασίες
Σε στάδιο προετοιμασίας για γυρίσματα είναι ο «Οίκτος» (παραγωγή Neda Film και Beben Films) του Μπάμπη Μακρίδη («L») με συνσεναριογράφο τον Ευθύμη Φιλίππου («Κυνόδοντας», «The lobster»), όπως και στη διαδικασία του κάστινγκ το «All the pretty little horses», δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Μιχάλη Κωνσταντάτου μετά το «Luton», επικεντρωμένη σε ένα νεαρό παντρεμένο ζευγάρι που μετακομίζει από την Αθήνα σε παραθαλάσσια κωμόπολη (παραγωγή της Horsefly). Ακόμη, στο στάδιο του μοντάζ είναι η «Πλατεία Αμερικής», δεύτερη ταινία του Γιάννη Σακαρίδη («Wild duck»), βασισμένη στη νουβέλα του Γιάννη Τσίρμπα «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» σε σενάριο του συγγραφέα, του σκηνοθέτη και του ηθοποιού Βαγγέλη Μουρίκη (παίζουν οι Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου, Ρέα Πεδιαδιτάκη, Θέμις Μπαζάκα κ.ά.), ενώ σε φάση ολοκλήρωσης είναι το φιλμ νουάρ «Πέντρο Νούλα» του Κάρολου Ζωναρά, το «Ρισάλτο» του Βασίλη Βαφέα καθώς και το διεθνές υπαρξιακό θρίλερ «Nocturne» του Κωνσταντίνου Φραγκόπουλου με Ελληνες και ξένους ηθοποιούς.

Ξεχωριστές είναι οι περιπτώσεις του «Μεγάλου ερωτικού» από τους The Callas, ένα μουσικοκινηματογραφικό πρότζεκτ με μέρος των γυρισμάτων να έχουν γίνει πέρυσι στην Υδρα, καθώς και η παραγωγή του «Mentor» (παραγωγή Boo Productions), του πρώτου τρισδιάστατου ελληνικού animation σε σκηνοθεσία Αγγελου Ρούβα. Η ταινία, διάρκειας 25 λεπτών, θα αναζητήσει crowdfunding από τον Σεπτέμβριο και επικεντρώνεται στην ιστορία ενός Βρετανού καλλιτέχνη ο οποίος εντάσσεται τυχαία στην καλλιτεχνική ομάδα που αναλαμβάνει να αποτυπώσει τα μνημεία της Ακρόπολης για λογαριασμό του λόρδου Ελγιν αλλά έρχεται σε σύγκρουση μαζί του.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *