Ο «ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ» ΤΟΥ ΛΟΡΚΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Την αναμέτρηση με ένα «τέρας» του θεάτρου επιχειρεί η σκηνοθέτις, Πάουλα Ορτίθ. Η ισπανίδα δημιουργός αποφάσισε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το κείμενο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Ματωμένος Γάμος».
Μάλιστα, η σκηνοθέτις αποφάσισε να αλλάξει τον τίτλο, μετατρέποντάς τον σε «Η Νύφη» (στα ελληνικά, πάντως, θα κυκλοφορήσει ως «Ματωμένος Γάμος»), δείχνοντας την πρόθεσή της να στρέψει τα βλέμματα στη Νύφη. Είναι εκείνη που έχει προμήνυμα της επερχόμενης τραγωδίας, εκείνη που νιώθει να ασφυκτιά κάτω από το βάρος του καθήκοντος, εκείνη που δεν μπορεί να βάλει όρια στο πάθος.
Ο Λόρκα έγραψε τον «Ματωμένο Γάμο» το 1932 και η παράσταση ανέβηκε σε θέατρο της Μαδρίτης το 1933.
Θεωρείται το μεσογειακό αντίστοιχο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Ο «Ματωμένος Γάμος» είναι μία τραγική ιστορία αγάπης στο «σκληρό» ισπανικό τοπίο: Μία νεαρή κοπέλα ετοιμάζεται για τον γάμο της, όμως δεν μπορεί να ξεχάσει τον πρώην αρραβωνιαστικό της. Αλλά ούτε εκείνος μπορεί να την ξεχάσει, με αποτέλεσμα το καταστροφικό αυτό πάθος να οδηγήσει σε τραγωδία την ημέρα του γάμου.
Η ταινία απέσπασε 12 υποψηφιότητες στα κινηματογραφικά βραβεία Γκόγια -και κέρδισε δύο διακρίσεις (φωτογραφίας και Β’ Γυναικείου Ρόλου).
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στη μουσική που έχει γραφτεί από τον Ιάπωνα συνθέτη Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι («Ερωτική Επιθυμία»).
Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Καππαδοκία της Τουρκίας, όπου τα σπίτια είναι λαξευμένα στους βράχους, καθώς και στις άνυδρες εκτάσεις της Αραγόνας.
Οι υπότιτλοι της ταινίας βασίζονται στη μετάφραση του έργου από τον Νίκο Γκάτσο.