Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΥΠΕΘΑ
Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει στις 6 Απριλίου ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Πάνου Καμμένου.
Στόχος προφανώς της επίσκεψης είναι η εκτόνωση της έντασης που υπάρχει εδώ και σχεδόν ένα μήνα στις ελληνο-αυστριακές σχέσεις, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης στάσης της Βιέννης στο προσφυγικό.
Σχετική πληροφορία της αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ» επιβεβαίωσε σήμερα το γραφείο του Αυστριακού υπουργού Άμυνας στη Βιέννη, αναφέροντας πως «πρέπει να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος συνομιλίας με την Ελλάδα, ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».
Η επίσκεψη του Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ στην Αθήνα πραγματοποιείται μόνον μερικές εβδομάδες έπειτα από την άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί σε επίσκεψη την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, εξαιτίας των επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων, κατηγοριών και απειλών της εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της πρόσφατης Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας -ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν- θα προσπαθήσει να εξηγήσει στην ελληνική πλευρά τη σκληρή γραμμή που, όπως τονίζουν οι επικριτές της, ακολουθεί στο προσφυγικό η κυβέρνηση της Βιέννης και που έχει οδηγήσει στο ουσιαστικό σφράγισμα της Διαδρομής των Βαλκανίων και στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος μετά την Αθήνα θα επισκεφθεί τα Σκόπια, σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» επισημαίνει πως η Αυστρία υποστηρίζει την ΠΓΔΜ, η οποία, όπως σημειώνει, προσφέρει ως προς την ασφάλεια των συνόρων «εξαιρετικά πολλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» και θα έπρεπε επομένως να βοηθηθεί περισσότερο οικονομικά, ενώ διαμηνύει πως «ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε κλειστός».
Ο κ. Ντόσκοτσιλ δηλώνει ακόμη πως ό,τι ισχύει για την Ελλάδα πρέπει να ισχύσει και για τη Βουλγαρία, δεδομένου ότι η παράνομη μετανάστευση θα συνεχιστεί και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εναλλακτικές διαδρομές.
«Δεν θα πρέπει ως ΕΕ να εγκαταλείψουμε εκείνες τις χώρες, οι οποίες αναλαμβάνουν για μας μια σημαντική δουλειά στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων», προσθέτει στη συνέντευξή του ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας.