Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΘ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρόγραμμα συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος της πόλης, ως προς τα φυσικά αεροαλλεργιογόνα που προέρχονται από τη γύρη και τα σπόρια μυκήτων, εφαρμόζει από τις αρχές του 2016, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. – Τμήμα Βιολογίας-Τομέας Οικολογίας.
Στόχος του προγράμματος, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά από ελληνικό δήμο, σε αντίθεση με τις πρακτικές που ακολουθούνται στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, είναι η ενημέρωση και η κατά συνέπεια πρόληψη ή ελάττωση της εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων, όπως το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα, σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωράει καθημερινά στην καταγραφή των εν δυνάμει αεροαλλεργιογόνων ουσιών στον αεροβιολογικό σταθμό που στεγάζεται στο Βιολογικό Τμήμα του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια δημοσιεύει σε εβδομαδιαία βάση στην ιστοσελίδα του το δελτίο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας γύρης και σπορίων μυκήτων, στον ακόλουθο ηλεκτρονικό σύνδεσμο: LINK
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, όπως αυτά καταγράφηκαν στον αεροβιολογικό σταθμό της πόλης, μέσα στο Φεβρουάριο του 2016, ανιχνεύθηκαν 18 είδη (ταξινομικές μονάδες γυρεόκοκκων – taxa) σε χαμηλές γενικά συγκεντρώσεις. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα κυπαρισσοειδή, οι φτελιές και τα σκλήρθα, που ανιχνεύθηκαν σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.
Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου παρατηρήθηκε η εμφάνιση νέων ειδών, με την ελιά και τα πεύκα να αντικαθιστούν τα κυπαρισσοειδή, ως αλλεργιογόνων αιτιών. Για το δεύτερο 15νθήμερο του μήνα, εάν επικρατήσουν οι συνήθεις κλιματολογικές συνθήκες, αναμένεται αύξηση των συγκεντρώσεων των ήδη υπαρχόντων ειδών, όπως των κνιδοειδών (Urticaceae) και η εμφάνιση νέων, που οφείλονται στα πλατάνια και στα πευκοειδή. Παράλληλα, αυξανόμενες αναμένεται ότι θα είναι και οι συγκεντρώσεις των ταξινομικών μονάδων σπορίων μυκήτων (Cladosporium και Alternaria).