ΝΤΡΟΠΗ: ΣΤΟ ΗΟΤ SPOT ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ «ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗ» ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ…ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ, ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑ!

«Μέσα στην αποθήκη δεν υπάρχει αέρας, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Δεν υπάρχουν παράθυρα, παρά μόνο κάτι άθλιες χαραμάδες. Ασφυκτιούμε. Πολύ σκόνη. Λες και δουλεύεις μέσα σε έναν τάφο. Συχνές επίσης και οι διακοπές ρεύματος. Το σημαντικότερο; Αυτό που απειλεί ευθέως τις ζωές μας; Δεν υπάρχει πυρασφάλεια. «Άφαντοι» οι πυροσβεστήρες. Και ρωτάω εγώ…Αν πιάσει φωτιά μέσα στην αποθήκη τι κάνουμε; Με ποιο τρόπο θα την σβήσουμε; Από που θα φύγουμε; Θα καούμε σαν τα ποντίκια! Δεν υφίσταται το παραμικρό ενδιαφέρον για τις συνθήκες ασφάλειας των εργαζομένων και των εθελοντών. Δεν λέω, ναι, να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά όχι εις βάρος της ασφάλειας και των ζωών μας. Έχουμε οικογένειες! Αρκεί να σας πω το εξής, για να συνειδητοποιήσετε την άθλια κατάσταση, υπό την οποία είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε καθημερινά. Πριν από μερικές ημέρες επισκέφθηκε το στρατόπεδο ο υποδιοικητής Πυροσβεστικής Φιλιππιάδας. Εξοργίστηκε με τα όσα αντίκρισε και ζήτησε να κατασκευαστούν άμεσα δύο πόρτες για το προσωπικό προκειμένου να εργαζόμαστε με μια…υποτυπώδη έστω ασφάλεια. Από κάπου να μπορούμε να φύγουμε σε περίπτωση ανάγκης. Η αλήθεια είναι ότι αποχώρησε από το στρατόπεδο πολύ εκνευρισμένος. Το ερώτημα που γεννάται είναι, πως πήρε άδεια λειτουργίας αυτή η αποθήκη χωρίς να τηρούνται έστω οι στοιχειώδεις όροι ασφάλειας. Αν συμβεί κάτι, το οτιδήποτε, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Και σαν να μην έφτανε αυτό, εντόπισε και κάμποσες φιάλες υγραερίου τις οποίες και απομάκρυνε! Μέσα στην αποθήκη εργάζονται περίπου 50 άτομα. Υπάρχουν τρόφιμα, ξυλεία, απορρυπαντικά, ρουχισμός. Αν πιάσει φωτιά θα εξαπλωθεί πριν προλάβουμε να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας και τότε…αντίο! Τα παράπονα αυτά δεν τα εκφράζω μόνο εγώ, αλλά το σύνολο σχεδόν των εργαζόμενων. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα. Να έρθουν τώρα οι υπεύθυνοι και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι στο…μπουντρούμι εκείνο που εργαζόμαστε, τουλάχιστον θα πηγαίνουμε και θα γυρνάμε…ζωντανοί» υποστηρίζει με οργή στο bangladeshnews.gr άτομο που εργάζεται στην Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων εντός του στρατοπέδου «Πετροπουλάκη».

Η είσοδος της πρώην αποθήκης πυρομαχικών στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» στην Φιλιππιάδα που χρησιμοποιείται ως χώρος συγκέντρωσης τροφίμων, ρουχισμού, απορρυπαντικών και ξυλείας για τους πρόσφυγες/μετανάστες.

Φανταστείτε μόνο να αρπάξει φωτιά ο χώρος αυτός…

Οι πληροφορίες που έλαβε η συντακτική ομάδα του bangladeshnews.gr από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Φιλιππιάδας επιβεβαίωσαν πλήρως τις καταγγελίες των εργαζομένων. Στην πρώην αποθήκη πυρομαχικών, που λειτουργεί ως χώρος συγκέντρωσης προϊόντων για τους πρόσφυγες/μετανάστες, δεν υφίσταται κανένας κανόνας ασφαλείας για το προσωπικό. Δεν υπάρχουν πόρτες και παράθυρα, ούτε πυροσβεστήρες και πυρασφάλεια ενώ μέσα στον χώρο, κοντά σε άκρως εύφλεκτα υλικά, βρίσκονταν και φιάλες υγραερίου οι οποίες ευτυχώς απομακρύνθηκαν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την πλευρά της χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη αποθήκη… άκρως επικίνδυνη για τις ζωές των εργαζομένων και των εθελοντών που δουλεύουν καθημερινά εκεί. Υποστηρίζει πως μέχρι πρόσφατα δεν είχε καμία ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης των hot spot από τους κινδύνους πυρκαγιάς, επομένως δεν μπορούσε να δράσει. Πριν από λίγες μέρες πάντως, έλαβε από τον υπεύθυνο του hot spot, αντισμήναρχο Βέργο Βησσαρίων, αίτημα στο οποίο ζητείται η υπόδειξη μέτρων πυρασφάλειας, κάτι που η Πυροσβεστική δηλώνει έτοιμη να προσφέρει. Σύμφωνα με το…πρωτόκολλο, η Πυροσβεστική θα υποδείξει τα μέτρα πυρασφάλειας και στην συνέχεια θα παραχωρήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα στην διοίκηση του στρατοπέδου προκειμένου να εφαρμοστούν. Σε περίπτωση που οι υποδείξεις της…αγνοηθούν ή υπερβούν το προσδιορισμένο χρονικό διάστημα η αποθήκη θα κλείσει άμεσα. Δόθηκε επίσης η εντολή σε εργολάβο να κατασκευαστούν άμεσα δύο πόρτες, διαμέτρου 2, 20 και ύψους άνω των 2 μέτρων, που θα χρησιμοποιηθούν ως έξοδοι κινδύνου. Έμπειροι πυροσβέστες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην συγκεκριμένη αποθήκη ως…απαράδεκτη αφού εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους. Το έγγραφο μάλιστα στο οποίο περιγράφονται τα μέτρα πυρασφάλειας κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι και στον εισαγγελέα. Αν και οι εργαζόμενοι επιδοκίμασαν την πρωτοβουλία της πυροσβεστικής να ενδιαφερθεί για τις συνθήκες εργασίας τους, αξίζει να αναφέρουμε ότι η εν λόγω αποθήκη λειτουργεί άνευ επίβλεψης και κανόνων ασφαλείας από τον Μάρτιο…Η προσπάθεια μας να εντοπίσουμε τον αντισμήναρχο Βέργο, υπεύθυνο για την λειτουργία του hot spot στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» δεν στέφθηκε με επιτυχία, παρά το γεγονός ότι η ενημερώσαμε τους υφισταμένους του…

Υπενθυμίζουμε ότι στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» στην Φιλιππιάδα φιλοξενούνται περίπου 500 πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ οι οποίοι εφτασαν με 5 λεωφορεία από τον Πειραιά στις 18 Μαρτίου. Τους πρόσφυγες είχαν υποδεχθεί ο δήμαρχος Ζήρου και οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ την ευθύνη και τον συντονισμό του κέντρου την «τρέχει» η Αεροπορία από το Άκτιο. Οι υποδομές εντός του στρατοπέδου μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 700 πρόσφυγες και μετανάστες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αρέσει σε %d bloggers: