ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΤΟ… «ΔΙΑΜΑΝΤΙ» ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΡΩΓΜΕΣ!

«To μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση, η απλήρωτη εργασία. Χρωστούν στο προσωπικό νυχτερινά, εξαιρέσιμα, απογευματινά ιατρεία, αργίες από το 2014, ακόμη και από το…2009 υπάρχουν οφειλές. Τα δεδουλευμένα αφορούν κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό. Και μιλάμε για ένα προσωπικό που «κουβαλά» στις πλάτες του 30 χρόνια εργασίας, γερασμένο και καταπονημένο. Χρειάζεται επειγόντως αντικατάσταση/ανανέωση, ειδικότερα όσοι δουλεύουν σε επιβαρυμένα τμήματα όπως το Καρδιολογικό, το Παθολογικό, το αιμοδυναμικό εργαστήριο, τμήματα δηλαδή τα οποία δέχονται μεγάλο όγκο ασθενών. Μην ξεχνάμε επίσης, πως οι νοσηλευτές πρέπει να διαχειριστούν ροές ασθενών από όλη την Ελλάδα, καθώς στο νοσοκομείο μας υπάρχουν ειδικά τμήματα, που δεν υφίστανται πουθενά αλλού. Η προσέλευση, ειδικότερα στα Εξωτερικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχει αυξηθεί κατά 40% περίπου, με συνέπεια το νοσοκομείο ουσιαστικά να έχει μετατραπεί σε…Κέντρο Υγείας. Την ίδια ώρα, οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού ανέρχονται περίπου στις 200. Πολλοί συνάδελφοι δουλεύουν κάτω από έντονες συνθήκες ψυχολογικής πίεσης και άγχους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους, ιδίως σε κλινικές που υπάρχουν…ράντζα. Η προσπάθεια μας να συστήσουμε την απαραίτητη Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας, βρίσκει εμπόδια από την κυβέρνηση καθώς δεν προχωρά στους διορισμούς του γιατρού ασφαλείας και του τεχνικού ασφαλείας όπως ρητά ορίζει ο νόμος. Οι συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών είναι απερίγραπτες. Πέρα από το εξουθενωτικό κυκλικό ωράριο, στα απαιτητικά τμήματα θα δει κάποιος 2 νοσηλευτές να έχουν υπό την επίβλεψη τους έως…και 55 ασθενείς. Έχουμε συναδέλφους που δουλεύουν πάνω από 20 χρόνια σε «κλειστά», «βαριά» τμήματα και ζητούν την μετακίνηση τους σε λιγότερο απαιτητικά πόστα, γιατί απλά…έχουν εξαντληθεί. Ούτε όμως αυτό μπορεί να γίνει λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Καθημερινά πάντως αντιμετωπίζουμε πολλές ανθρώπινες στιγμές από συναδέλφους, οι οποίοι εξαντλημένοι και απογοητευμένοι, προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι. Αγωνιζόμαστε και εμείς να αποφορτίσουμε τέτοιες στιγμές, να τους «ξεκουράσουμε» ψυχολογικά…» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, νοσηλευτής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και παρουσίασε η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), αναφορικά με την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το σύνολο των περιφερειακών νοσοκομείων πανελλαδικά, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η μεγαλύτερη και πληρέστερη δημόσια δομή υγείας στην Δυτική Ελλάδα, αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα υποστελέχωσης. Σύμφωνα με τον Χρήστο Γιωτόπουλο, γενικό σύμβουλο της ΠΟΕΔΗΝ, ο νέος οργανισμός του 2012 δεν περιελάμβανε ζωτικά τμήματα του νοσοκομείου όπως ΜΕΘ, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, το Διαβητολογικό Κέντρο, την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων και την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς. Αντίστοιχα και 24 οργανικές θέσεις οι οποίες είναι καλυμμένες είναι εκτός Οργανισμού. Επιπρόσθετα, σημειώνονται παραιτήσεις γιατρών, συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών: Παραίτηση του Αγγειοχειρούργου και κλείσιμο της κλινικής. Παραίτηση επίσης δύο Ογκολόγων, ενός Θωρακοχειρούργου, ενός Νευροχειρούργου, ενός Αναισθησιολόγου, ενός Ορθοπεδικού και ενός Χειρούργου. Τέλος, εντός του νοσοκομείου εργάζονται οι επικουρικοί, τα παιδιά από τα Τ.Ε.Ι και τον ΟΑΕΔ που κάνουν τις πρακτικές τους, καθώς και το προσωπικό των εργολαβικών εταιρειών…

ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ…ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ! ΤΗΝ ΙΔΙΩ ΩΡΑ, ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ «ΠΑΡΤΙ» ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΜΑΣ.

«Την τελευταία 5ετία αποχώρησαν περίπου…300 συνάδελφοι. Έγιναν ορισμένες, ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού και αυτές προήλθαν από παλαιότερες προκηρύξεις. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με τις μαίες.  Στην γυναικολογική κλινική εργάζονται μόλις 3, ενώ κανονικά θα έπρεπε να εργάζονται τουλάχιστον 10! Ενημέρωσαμε την αρμόδια ΔΥΠΕ για το θέμα αυτό και αντί να μας ενισχύσουν, ο κ. Ξανθός προχώρησε σε…ονομαστική απόσπαση μαίας για 2,5 χρόνια! Έντονη δυσλειτουργία παρατηρείται και στον ψυχιατρικό τομέα, ειδικότερα στο τμήμα των οξέων περιστατικών, όπου λόγω έλλειψης προσωπικού, το τμήμα δεν λειτουργεί. Είναι ενεργή μόνο η ψυχιατρική κλινική και επειδή είναι η μόνη στην ευρύτερη περιοχή, οι ασθενείς «στοιβάζονται» εκεί. Όσον αφορά την χρηματοδότηση του νοσοκομείου, αρκεί να σας πω, πως έχει μειωθεί κατά 60% σε σχέση με ότι λαμβάναμε την προηγούμενη πενταετία. Οι κωδικοί έχουν κυριολεκτικά «στερέψει» και αν δεν εγκριθούν νέα κονδύλια, δεν ξέρω πως θα τα βγάλουμε πέρα. Κινδυνεύουμε από ελλείψεις υγειονομικών και άλλων υλικών. Επίσης, υπάρχουν οφειλές του νοσοκομείου προς προμηθευτές από το 2015. Είμαστε απλήρωτοι δύο μήνες. Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014 και οι οφειλές αυτές αφορούν εξαιρέσιμα, νυχτερινά και αργίες. Συγχρόνως υπάρχει μια δομή, το Κέντρο Φυσικής & Ιατρικής Αποκατάστασης, το οποίο αν και έχει 50 κλίνες, λειτουργούν μόνο οι 12. Τα ιδιωτικά κέντρα στην περιοχή κάνουν…χρυσές δουλειές. Αποχώρησαν επίσης και 5 νοσηλευτές μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ από τις ΜΕΘ, οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Kάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: Μέσα στο επόμενο διάστημα παραδίδεται το νέο κτίριο του νοσοκομείου, έκτασης 8.500 τ.μ., στο οποίο θα στεγάζεται ολόκληρο το ορθοπεδικό τμήμα, το οφθαλμολογικό, το καρδιολογικό, μονάδες, μικρά χειρουργεία και το PET SCAN. Υπάρχει κίνδυνος όμως να μην λειτουργήσει λόγω υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και γιατί δεν υπάρχει…πρόβλεψη ενσωμάτωσης του νέου κτιρίου στον ήδη προβληματικό οργανισμό του νοσοκομείου» υποστηρίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Φλούδας Γεώργιος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *