ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: «ΣΚΛΑΒΟΙ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ…ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ «ΘΑΝΑΤΟΥ»

Δεν το λες διαλυμένο, δεν το λες όμως με τίποτα…και λειτουργικό. Έξω από τα γραφεία της διοίκησης του «Γεννηματά» η εικόνα θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση. Οδοφράγματα και πανό εμποδίζουν την είσοδο. Το Σωματείο Εργαζομένων προχώρησε σήμερα σε κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις τρομακτικές, όπως τις χαρακτηρίζει, ελλείψεις. «Επώδυνο» παράδειγμα δυσλειτουργίας, οι κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Από τα 10 κρεβάτια λειτουργούν μόλις…τα 8, λόγω έλλειψης νοσηλευτών, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να «απενεργοποιηθεί» μία ακόμη κλίνη για λόγους ασφαλείας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι, αν οι προβλεπόμενες θέσεις ήταν καλυμμένες, θα σώζονταν περισσότερες ζωές συνανθρώπων μας που περιμένουν στις λίστες αναμονής. Διοικητικό και τεχνικό προσωπικό επίσης αποδεκατισμένο. Τα παράπονα για τις προηγούμενες διοικήσεις πολλά και «τσουχτερά». Το κοινό συμπέρασμα είναι ότι τα βάρη που «κουβαλά» το νοσοκομείο είναι δυσβάσταχτα και πρακτικά αδύνατο να μοιραστούν στις πλάτες…των λιγοστών εργαζομένων. Απαιτούν άμεσες προσλήψεις προσωπικού. Θεωρούν αναπόφευκτο ότι οι συνέπειες των λαθών που προκαλεί η κούραση και η αγανάκτηση τους θα μετακυλιστούν στους ασθενείς με άγνωστες συνέπειες…

20160211_095412

ΠΕΤΡΟΣ ΚΕΤΙΚΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»: «ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΩΣ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΠΡΕΣ ΠΟΔΙΕΣ. ΤΟΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ…»

«Σε σύνολο 380 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών, οι 150 μόνιμες θέσεις παραμένουν κενές. Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2010 και αφορούσαν όλα και όλα…7 άτομα. Επίσης, να γνωρίζετε ότι οφείλονται πολλά ρεπό και υπόλοιπα αδειών. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται έτσι, προκειμένου να δίδονται ορισμένα ρεπό, να δουλεύουν και 16 ώρες συνεχόμενα. Στις ημέρες κλειστής εφημερίας, υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας το βράδυ. Να σας πω όμως και για τα 10 άτομα, το επικουρικό προσωπικό, οι συμβάσεις των οποίων ανανεώθηκαν για τρίτη φορά, και ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προσελήφθησαν μάλιστα μέσω ΑΣΕΠ, δεν μονιμοποιούνται. Οι τεχνικές υπηρεσίες; Στα ίδια και χειρότερα χάλια. Οι ελλείψεις εκεί ξεπερνούν το 50%. Όσον αφορά το διοικητικό προσωπικό, εκεί επικρατεί ασυδοσία καθώς υπάλληλοι επάνδρωσαν τις ΔΥΠΕ αποδυναμώνοντας περαιτέρω το ίδρυμα. Αυτό είναι απαράδεκτο» εξηγεί μιλώντας στο bangladeshnews.gr o πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Γεννηματά» Πέτρος Κετικίδης.

20160211_101728
Πέτρος Κετικίδης, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»: Από το 2008 και μετά αποχώρησε το 45% του προσωπικού χωρίς να υπάρξει ανανέωση.

«Η τραγική αλήθεια είναι ότι για να διατηρηθεί ένα αποδεκτό επίπεδο υπηρεσιών οι εργαζόμενοι δουλεύουν με κυκλικό ωράριο, χωρίς ρεπό, με πλήρη καταστρατήγηση της εργασιακής νομοθεσίας. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν 16 ώρες το 24ώρο. Αυτό αν και απαγορεύεται, συμβαίνει συνέχεια».

TO MONO ΠΟΥ ΕΝΟΙΑΖΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ.

«Δεν μας πονά μόνο η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και αναισθησιολόγων. Επειδή δεν τους διαθέτουμε, είμαστε αναγκασμένοι να κλείνουμε χειρουργικά τραπέζια, δηλαδή να κόβουμε προγραμματισμένα ραντεβού. Η μείωση των διαθέσιμων χειρουργείων φτάνει το 50%. Να φανταστείτε ότι, για τους αναισθησιολόγους δεν υπάρχει λίστα αναμονής, ούτε έχουμε ειδικευόμενους να μας βοηθήσουν. Αντιμετωπίζουμε μάλιστα και περιπτώσεις όπου ένας αναισθησιολόγος είναι υποχρεωμένος να καλύπτει 2 χειρουργικές αίθουσες. Η διοίκηση τα γνώριζε όλα αυτά, αλλά κοιτούσε πάντα να αποκρύπτει τα προβλήματα. Τρομοκρατούσε μάλιστα τους εργαζόμενους που τα φανέρωναν» αποκαλύπτει μιλώντας στο bangladeshnews.gr η Δάφνη Κατσίμπα, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και ακτινολόγος στο «Γεννηματά».

«Ο προηγούμενος διοικητής του νοσοκομείου, ο Παύλος Παπαδόπουλος, δεν είχε μπει στο κόπο να αποστείλει τα έγγραφα που απαιτούνταν για την πρόσληψη του προσωπικού, παρά μόνο έταζε. Έστελνε επίσης ψευδή στοιχεία προς τις ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας παρουσιάζοντας μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας. Πρώτιστο μέλημα του ήταν να τα έχει καλά με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να διασφαλίζει την θέση του» καταλήγει η κα. Κατσίμπα.

ΚΑΛΥΠΤΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ…

«Πλέον εκτελώ καθήκοντα θερμαστή, παλιότερα είχα στην επίβλεψη μου τα υδραυλικά και τα καλοριφέρ. Σήμερα με έβαλαν στη θέση αυτή γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Έχουμε ένα λεβητοστάσιο το οποίο…με τρομάζει. 30 χρόνια είμαι εδω, τόσοι διοικητές πέρασαν, ένας δεν επένδυσε, δεν αναβάθμισε τις δομές. Οι συνθήκες εργασίας εκεί κάτω είναι απαράδεκτες. Έχουμε το χειρότερο λεβητοστάσιο στην Ελλάδα, ούτε στην Ουγκάντα δεν έχουν τέτοιο μηχάνημα. Δεν είναι χώρος αυτός για να δουλέψεις ανθρώπινα. Το κτίσμα χρονολογείται από την Τουρκοκρατία. Τις προάλλες, ένας συνάδελφος έβαλε ένα ναϊλον πάνω από τον καυστήρα για να μην πέσουν μέσα νερά» εξομολογείται απογοητευμένος ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, μέλος του τεχνικού προσωπικού του «Γεννηματά».

20160211_103130
Γιώργος Χαραλαμπίδης, μέλος τεχνικού προσωπικού «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»: Δουλεύουμε μέσα σε μια ωρολογιακή βόμβα.

«Δεν μπορεί το λεβητοστάσιο που αποτελεί κυριολεκτικά την καρδιά του νοσοκομείου να παραμένει σε τέτοια χάλια. Το σύνολο σχεδόν των λειτουργιών του ιδρύματος βασίζεται εδώ» μας πληροφορεί ο κ. Χαραλαμπίδης. Οι φωτογραφίες του λεβητοστασίου που ακολουθούν επιβεβαιώνουν πλήρως τα λεγόμενα του.

20160211_102834
Τρύπες στους…αρχαίους τοίχους από όπου νερό και υγρασία προκαλούν βλάβες και φθορές στα μηχανήματα του λεβητοστασίου.

 

20160211_102849
Κομμένοι σωλήνες γεμάτοι βρωμιά και μούχλα χωρίς λόγο ύπαρξης.

 

20160211_103211
Άνευ σχολίων.

 

20160211_102925
Τεχνολογική…πρωτοπορία.

 

20160211_102612
Τρύπες από τις οποίες στάζουν νερά ακριβώς πάνω στα μηχανήματα.

 

20160211_103036
Ο χώρος όπου στεγάζεται το λεβητοστάσιο χρονολογείται…επί Τουρκοκρατίας. Η αρχιτεκτονική του παραμένει…αναλλοίωτη.

 

20160211_102633
Μηχάνημα στο παρά πέντε…της απόσυρσης.

 

20160211_103907
Ο…αναβαθμισμένος λέβητας του νοσοκομείου. Φανταστείτε τον παλιό…

Υ.Γ: Η προσπάθεια μας να ενημερωθούμε περαιτέρω από τον προϊστάμενο του τεχνικού τμήματος του «Γεννηματά» προσέκρουσε πάνω στην άρνηση του να παράσχει την οποιαδήποτε πληροφορία. Σε…άπταιστα δημοσιοϋπαλληλικά ελληνικά μας παρέπεμψε στον διοικητή του νοσοκομείου. Δεν παρέβλεψε μάλιστα να επιπλήξει τον υπάλληλο που μας βοήθησε στο ρεπορτάζ. Από την πλευρά μας, του υπενθυμίζουμε ότι διοικητής δεν υπάρχει ακόμη, καθώς δεν έχει διοριστεί. Χρέη προσωρινού διοικητή εκτελεί ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας. Αν πιστεύει όμως ότι για θέματα…σωλήνων και λεβητοστασίου ένας γιατρός είναι αρμοδιότερος να απαντήσει και πως η σιωπή του θα εξαφανίσει ή θα συγκαλύψει το πρόβλημα, τι άλλο να πούμε; Δικαίωμα του. Διοικητή πάντως που θα τιμωρούσε εργαζόμενο που δεν επιθυμεί να δουλέψει μέσα σε μια…»βόμβα» και που θα γνωστοποιούσε το πρόβλημα του, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *