ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ…ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ-ΕΚΠΛΗΞΗ
Η παραδοχή του νέου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι και η παράταξη του διόριζε έμπιστους της σε ΝΠΔΔ βασισμένη τις περισσότερες φορές στα κομματικά τους…διαπιστευτήρια δεν προκαλεί καμιά έκπληξη. «Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι οι πολιτικές τοποθετήσεις σε θέσεις διοικητών και προέδρων αποτελούν διαχρονικό όσο και απαραίτητο «εργαλείο» στο «μοίρασμα» των δημόσιων αξιωμάτων. Το βιογραφικό και η προϋπηρεσία του ενδιαφερόμενου για την κατάληψη της θέσης σίγουρα παίζουν το ρόλο τους, αλλά εξίσου σημαντικός…αν όχι και σημαντικότερος παράγοντας…είναι οι γνωριμίες και το «βάθος» πρόσβασης του υποψηφίου στις κομματικές ηγεσίες. Το bangladeshnews.gr «απογυμνώνει» έναν από τους πλέον προνομιακούς χώρους άσκησης της κομματικής εξουσίας: Τα Δημόσια Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και αποκαλύπτει ότι οι ικανότητες του διοικητή πρέπει να συμβαδίζουν αναγκαστικά και με τις κομματικές του γνωριμίες…
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
Η διοικητική…ακτινογραφία του Γεννηματά φανερώσε τα εξής: Από την άνοιξη του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2011 στη καρέκλα του διοικητή έκατσε ο γιατρός Κώστας Τσιτουρίδης, γνωστός στον χώρο του ΠΑΣΟΚ αφού είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στο συνδυασμό της Χρύσας Αράπογλου. Στην συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα Διοικητή στη 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης.
Μετά τον Κωνσταντίνο Τσιτουρίδη, και για 3 χρόνια, το «τιμόνι» του «Γεννηματά» αναλαμβάνει ο Παύλος Παπαδόπουλος ο οποίος μετατέθηκε από την θέση του διοικητή στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Οι μέχρι τότε θέσεις του; Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, Υπερνομάρχης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, νομάρχης Ροδόπης και Ξάνθης καθώς και Περιφερειάρχης Ηπείρου & Βόρειου Αιγαίου. Μέχρι την καθαίρεση του εκτελούσε καθήκοντα διοικητή στο ενοποιημένο πλέον νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος-Γεννηματά» .
«Αρκεί να σας πω ότι υπήρχε αναπληρωτής διοικητής σε νοσοκομείο της πόλης που μας έλεγε ωμά: «Μην με ενοχλείτε. Βρίσκομαι εδώ για να «χτίσω» βιογραφικό. Δεν πρέπει να τοποθετούνται κομματικοί εγκάθετοι στις διοικήσεις. Πρέπει να επιλέγονται από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης. Το «φωνάζουμε» αυτό εδώ και χρόνια. Οι περισσότεροι δοικητές που πέρασαν είναι παντελώς άσχετοι με την διαχείριση ενός μεγάλου νοσοκομείου. Δεν γνωρίζουν τίποτα περί οικονομικών της υγείας, ούτε για το πως να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό ενός ιδρύματος. Τόσα χρόνια βλέπουμε στην καρέκλα του διοικητή γιατρούς ή συγγενείς ή φίλους πρώην βουλευτών, αποτυχημένους πολιτευτές με «γερές» όμως διασυνδέσεις στις κομματικές ηγεσίες, βουλευτές που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν και πάει λέγοντας. Ανθρώπους με πραγματική ικανότητα διαχείρισης ενός νοσοκομείου δεν έχουμε δει ακόμη» καταλήγει αγανακτισμένος ο Πέτρος Κετικίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ…Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Την διοικητική ευθύνη του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» ανέλαβε από τον Μαϊο του 2010 έως και τον Ιούνιο του 2011 ο γιατρός Γιώργος Φραγγίδης γνωστός στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής του κόμματος. Νωρίτερα τα ηνία του ιδρύματος είχε αναλάβει ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας ο οποίος είχε παραιτηθεί από την θέση του διοικητή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη αξονικού τομογράφου παρά τα συνεχή διαβήματα του. Όσον αφορά τις πολιτικές του πεποιηθήσεις; Ο ίδιος σε συνέντευξη του παραδέχτηκε ότι εδώ και χρόνια διατηρεί μια…πολιτική σχέση εμπιστοσύνης με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου ενώ «κατέβηκε» και ως υποψήφιος βουλευτής με την ΝΔ.
Τον κ. Φραγγίδη διαδέχτηκε ο κ. Παύλος Παπαδόπουλος που τον συναντήσαμε παραπάνω ως διοικητή του ενοποιημένου νοσοκομείου. Την θέση του αναπληρωτή διοικητή στον «Άγιο Δημήτριο» ανέλαβε αρχικά ο δρ. Σταύρος Μπαρούτης, εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια ανέλαβε ο Παντελής Τσακίρης, πρώην ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ και υποψήφιος βουλευτής με την ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του 2009.
«Άυτό που συμβαίνει είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν χρειάζεται καν να το συζητήσω. Δεν συμβαίνει μόνο στα νοσοκομεία, αλλά σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Φίλοι, συγγενείς, ξαδέλφια, «ξεπεσμένοι» βουλευτές και αποτυχημένοι πολιτευτές όλοι «βολεύονται» στο Δημόσιο. Είναι αυτές οι παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που μας κρατούν πίσω» δηλώνει στο bangladeshnews.gr o βουλευτής από το «ΠΟΤΑΜΙ» Παναγιώτης Καρκατσούλης.
«Ξέρετε όμως ποιο είναι το πιο ανησυχητικό από όλα; Μέχρι πριν από λίγο καιρό ίσχυε νόμος ο οποίος όριζε οτι σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος του δημοσίου κατηγορούνταν για ποινικό αδίκημα και καταδικαζόταν πρωτόδικα ως ένοχος, π.χ για υπεξαίρεση, δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στη θέση του μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση του. Με μια νέα διάταξη όμως που ψηφίστηκε από την συγκυβέρνηση ο καταδικασθείς πρωτόδικα για ποινικό αδίκημα δημόσιος υπάλληλος, μπορεί να παραμείνει στη θέση του μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα»
ΑΧΕΠΑ: ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΔΩ…ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ.
Από το 2010 έως το 2014 διοικητής στο νοσοκομείο του «AXEΠΑ» διετέλεσε ο γιατρός Γιώργος Βέργουλας, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ τον διαδέχθηκε ως διοικητής ο Παναγιώτης Παντελιάδης ο οποίος διατηρεί στενές επαφές με κομματικά στελέχη της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη.
Δεν μπορώ να εκφέρω μια ξεκάθαρη γνώμη για το θέμα παραδέχεται ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» Χαράλαμπος Κοροξενός: » Από την μια δεν μπορείς να έχεις αριστερή κυβέρνηση και δεξιό διοικητή στο νοσοκομείο γιατί αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην εφαρμόσει το κυβερνητικό σχέδιο για την υγεία. Από την άλλη είναι αυτονόητο ότι αν επιλέγονται άτομα με μόνο κριτήριο τις κομματικές «περγαμηνές» τους δεν πρόκειται να παραχθούν σοβαρά και αξιόπιστα αποτελέσματα. Εξίσου προβληματικό όμως είναι και το γεγονός ότι ο κομματικός διοικητής δεν πρόκειται ποτέ να «συγκρουστεί» με μια κυβερνητική απόφαση, ακόμη και αν διαφωνεί εντόνως με αυτή, καθώς τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τον «ξηλώσουν» από την θέση στην οποία τον τοποθέτησαν».
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ…ΜΕ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ
Ο γιατρός και διευθυντής της ΄Β Χειρουργικής Κλινικής στο νοσοκομείο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Γιώργος Χριστιανόπουλος τοποθετήθηκε στην θέση του διοικητή στο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» το 2010 επί υπουργίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Παραμένει φιλικά συνδεδεμένος με τον Ανδρέα Λοβέρδο και θεωρείται υποστηρικτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ διατηρεί και καλές σχέσεις με βουλευτή της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη. Ο κ. Χριστιανόπουλος παρέμεινε στην θέση του μέχρι το 2014 οπότε και αντικαταστάθηκε από τον Παναγιώτη Παντελιάδη, ο οποίος κινείται με ευκολία στο χώρο της ΝΔ Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παντελιάδης στη συνέχεια ανέλαβε διοικητής του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» στη θέση του κ. Βέργουλα.
«Αν εφαρμοστεί ο νόμος που έρχεται για ψήφιση τις επόμενες ημέρες, και μιλάμε για το Εθνικό Μητρώο Στελεχών, μια δεξαμενή από την οποία θα επιλέγονται οι αξιότεροι για να δουλέψουν στο Δημόσιο Σύστημα της χώρας, τότε θα πάψει και αυτή η διαχρονική ντροπή. Και πρόκειται για μεγάλη ντροπή όταν ένα πολιτικό σύστημα χρειάζεται την έξωθεν υπόδειξη και παρέμβαση για να αποκομματικοποιήσει επιτέλους το κράτος» εξηγεί στο bangladeshnews.gr o Σπύρος Τσουκαλάς, Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ