ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΑΧΕΠΑ: «ΚΛΑΙΝΕ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ

Ο τίτλος του ρεπορτάζ; Καθόλου υπερβολικός αν σκεφτεί κανείς τον φόρτο εργασίας που «βαραίνει» τις πλάτες τους καθημερινά, την κραυγαλέα έλλειψη προσωπικού που τους εξαναγκάζει να δουλεύουν…ακόμη περισσότερο αλλά και τους «πετσοκομένους» μισθούς που λαμβάνουν. Οι συνθήκες εργασίας δεν είναι «κολαστήριο» μόνο για τους νοσηλευτές του ΑΧΕΠΑ. Σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία συμβαίνει το ίδιο. Από τότε που ιδιωτικές δομές υγείας κατέστησαν απλησίαστες για τα πορτοφόλια των ελλήνων, η συντριπτική πλειοψηφία στράφηκε στα δημόσια ιδρύματα για περίθαλψη. Κάπου εκεί όμως, ξεκίνησαν και τα προβλήματα αφού το λιγοστό προσωπικό σε συνδυασμό με την…ανύπαρκτη χρηματοδότηση δημιούργησε εκρηκτικές συνθήκες…πολέμου όλων εναντίον όλων. Οι εξαγριωμένοι ασθενείς και συνοδοί  «ξεσπούν» στους εξαντλημένους νοσηλευτές…Το νοσηλευτικό προσωπικό «τσακώνεται» με εξίσου κουρασμένους γιατρούς με συνέπεια το ενδεχόμενο ενός θανατηφόρου λάθους να είναι διαρκώς παρόν…Τα θεμέλια της δημόσιας υγείας τρίζουν πιο ανησυχητικά από ποτέ…

IMG_2453

«ΕΦΙΑΛΤΗΣ»  ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

«Το νοσηλευτικό προσωπικό υπερβάλλει εαυτό για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται κάθε μέρα. Μιλάμε για ανθρώπους, όχι για ρομπότ. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για εργαζόμενους μεγάλους σε ηλικία, το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς είναι πάνω από 50 ετών, δεν είναι πιτσιρικάδες. Οι ζωές των ασθενών κινδυνεύουν όταν ο νοσηλευτής τους είναι κατάκοπος από τις συνεχείς βάρδιες, όταν δεν έχει ξεκουραστεί επαρκώς. Υπάρχει κίνδυνος να κάνει λάθη που μπορεί να στοιχίσουν» εξομολογείται στο bangladeshnews.gr o πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «ΑΧΕΠΑ» Χαράλαμπος Κοροξενός.

Χαράλαμπος Κοροξενός, Πρ. Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ: Δεν θυμάμαι το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου να διένυσε ποτέ χειρότερη περίοδο.

«Πριν από λίγο καιρό με σταμάτησε μια νοσηλεύτρια από την Παθολογική Κλινική. Υποστήριξε πως ο φόρτος εργασίας ήταν τόσο μεγάλος που δεν αντέχει άλλο. Ήταν έτοιμη να σπάσει. 51 χρονών γυναίκα. Πόσο να αντέξει; «Οι ασθενείς κρέμονται σαν τσαμπιά από σταφύλι μέσα στα δωμάτια» μου είπε. Δεν παλεύεται άλλο η κατάσταση αυτή. Κάτι πρέπει να γίνει. Πριν λίγες ημέρες άλλη νοσηλεύτρια, πάλι στη Παθολογική Κλινική, πάνω στη φούρια της δουλειάς, να προλάβει να τα κάνει όλα, έπεσε και έσπασε το πόδι της. Τέτοιες καταστάσεις ζούμε εδώ στο νοσοκομείο».

«Υπάρχουν  νοσηλευτές που έρχονται…από τις Σέρρες. Αυτοί βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Να φανταστείς ότι όταν τελειώνει η βάρδια τους δεν επιστρέφουν σπίτια τους, δεν υπάρχουν λόγω κρίσης τα χρήματα για βενζίνη, ούτε καν για εισιτήριο από τα ΚΤΕΛ. Παίρνουν λοιπόν μια καρέκλα, κουρνιάζουν όπου βρουν και λαγοκοιμούνται περιμένοντας να ξαναπιάσουν δουλειά. Υπάρχει επίσης πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους τραυματιοφορείς. Η έλλειψη εκεί αγγίζει το 60%. Αυτό σημαίνει πρακτικά αργοπορία στη διεκπεραίωση μεταφοράς ασθενών, μένουν πίσω οι εξετάσεις και πολλά άλλα. Προκαλούνται πολλοί καυγάδες μεταξύ νοσηλευτών και τραυματιοφορέων γιατί όλοι είναι «εγκλωβισμένοι» σε σοβαρά περιστατικά και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο ένας τον άλλο, πράγμα αναγκαίο για επείγουσες υποθέσεις» καταλήγει ο κ. Κοροξενός.

ΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
20160208_121025
Ιωάννης Ιστίκογλου, νοσηλευτής «ΑΧΕΠΑ»: Ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις για το νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχονται στις 830, έχουν καλυφθεί μόλις οι 631.

«Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και ο αριθμός του προσωπικού μικρός. Τα ωράρια εξουθενωτικά. 2  και 3 νοσηλευτές πρέπει να φροντίζουν 40 με 50 ασθενείς. Τα μισά από αυτά τα περιστατικά είναι  βαριά. Δεν μιλάμε για γρίπη. Πρόκειται π.χ για ογκολογικά περιστατικά. Πως μπορεί να αντέξει  ένας νοσηλευτής, μεγάλος σε ηλικία, όταν έχει κυκλικό ωράριο; Αυτό σημαίνει ότι αν πιάσει δουλειά το πρωϊ της Δευτέρας από τις 07:00 θα πρέπει να εργαστεί μέχρι τις 15:30 το μεσημέρι και από τις  23:00 το βράδυ μέχρι τις 07:00 το άλλο πρωϊ…Και μετά ξανά, από το βράδυ της Τρίτης στις 23:00  έως το πρωϊ της Τετάρτης. Σε διαλύουν αυτά τα ωράρια. Πολλοί συνάδελφοι έχουν καταντήσει  ψυχολογικά και σωματικά ζόμπι. Πάνε σπίτι και δεν μπορούν ούτε με τα παιδιά τους να παίξουν.  Τα αφήνουν όλα πίσω» μας πληροφορεί ο νοσηλευτής Ιωάννης Ιστίκογλου.

ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΤΩΜΑΤΑ
20160208_123011
Κορίνα Κουλούσια, Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια Ακτινολογικού «ΑΧΕΠΑ»: Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για ανάπαυλα των νοσηλευτών, ειδικά στις εφημερίες.

«Μην νομίζετε ότι εμείς είμαστε καλύτερα. Όλη την ημέρα πρέπει να φοράμε μια στολή 11 κιλών για τις ανάγκες των ακτινολογικών εξετάσεων η οποία είναι μολύβδινη. Με αυτή κάνουμε όλες μας τις δουλειές. Από τις πιο απλές μέχρι τις πιο πολύπλοκες και απαιτητικές. Όταν τελειώνουμε δεν μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας από την κούραση» παραδέχεται στο bangladeshnews.gr η Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια Ακτινολογικού Τμήματος «ΑΧΕΠΑ» Κορίνα Κουλούσια.

Τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από το σύνδρομο…»burn out» των νοσηλευτών επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος των γιατρών του «ΑΧΕΠΑ» Θανάσης Σιούλης: «Ότι σας είπαν ισχύει. Υπάρχει όντως ένα έλλειμμα προσωπικού στις τάξεις των νοσηλευτών που «αγγίζει» το 30%. Μας επηρεάζει έμμεσα. Πρέπει να έχουμε διαρκώς το νου μας, τα επίπεδα ιατρικής παρατήρησης & επαγρύπνησης έχουν αυξηθεί σημαντικά. Διαπιστώνουμε επίσης λάθη στις εργασίες των νοσηλευτών. Είναι φυσιολογικό να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους όταν τρέχουν ασταμάτητα. Επομένως διαπιστώνουμε αποκλίσεις. Δυστυχώς όμως, όλα αυτά αποβαίνουν εις βάρος των ασθενών» καταλήγει ο κ. Σιούλης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *