ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ ΚΡΟΥΖ ΚΑΙ ΣΑΝΤΕΡΣ
Τον Τεντ Κρουζ και τον Μπέρνι Σάντερς να επικρατούν στο Ουισκόνσιν δείχνουν τα αποτελέσματα των καλπών σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς αντίστοιχα, έστω κι αν οι δύο υποψήφιοι παραμένουν αρκετά πίσω στη μακρά μάχη για το Λευκό Οίκο. Ο Κρουζ ελπίζει ότι η νίκη θα γίνει «σημείο καμπής» καθώς περιορίζει το περιθώριο για λάθη στον προπορευόμενο Τραμπ, ενώ στους Δημοκρατικούς η Χίλαρι Κλίντον επικεντρώνεται στη Νέα Υόρκη.
Στους Ρεπουμπλικανούς του Ουισκόνσιν, ο Τεντ Κρουζ εμφανίζεται στο 48,7% ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ στο 34,6%. Ο Τζον Κάσιτς βρίσκεται στο 14,2%.
Στους Δημοκρατικούς της πολιτείας, ο Μπέρνι Σάντερς βρίσκεται στο 56,3% ενώ η Χίλαρι Κλίντον στο 43,4%.
Ο ρεπουμπλικανός Κρουζ πανηγύρισε τη νίκη ως «σημείο καμπής, μία φωνή από τον σκληρά εργαζόμενο λαό του Ουισκόνσιν προς όλη την Αμερική ότι έχουμε επιλογή, έχουμε μία πραγματική επιλογή».
Αναλόγως ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Τραμπ, η εκστρατεία του οποίου εξέδωσε μία ασυνήθιστα (ακόμη και για τα δικά της δεδομένα) σκληρή ανακοίνωση, λέγοντας πως ο Κρουζ «είναι χειρότερος από μαριονέτα, είναι δούρειος ίππος που χρησιμοποιείται από τα αφεντικά του κόμματος για να κλαπεί το χρίσμα από τον κ. Τραμπ».
Με το Ουισκόνσιν, οι εκλέκτορες που έχει συνολικά ο Τραμπ φτάνουν τους 740 και εκείνοι του Κρουζ τους 514 (ο Κάσιτς είναι στους 143). Μαγικός αριθμός είναι οι 1.237.
Χάνοντας την πολιτεία, τα περιθώρια του Τραμπ για λάθη στενεύουν: Θα έπρεπε να πάρει το 57% των εναπομεινάντων εκλεκτόρων, αλλά μέχρι στιγμής έχει το 48% όσων έχουν ήδη κριθεί.
Ο δημοκρατικός Σάντερς εμφανίζεται ξανά στην πρώτη θέση για έβδομη φορά στις τελευταίες οκτώ πολιτείες –ωστόσο παραμένει αρκετά πίσω από την Κλίντον στον αριθμό εκλεκτόρων και το ενδεχόμενο τελικής επικράτησής του απομακρύνεται όσο ξεδιπλώνεται η μάχη εξαιτίας του συστήματος που χρησιμοποιούν οι Δημοκρατικοί (που δίνουν εκλέκτορες σε όλους τους υποψηφίους).
Ενδεικτικά, το Ουισκόνσιν δίνει στον Σάντερς 45 εκλέκτορες και στην Κλίντον 31, έστω κι αν είναι η χαμένη. Όταν προστεθούν στο σύνολο, φαίνεται ότι η Κλίντον παραμένει αρκετά μπροστά.
Επιπλέον, και αυτό είναι το κυριότερο, η Κλίντον ποντάρει στα τέσσερα μεγάλα «κάστρα» που ακόμη δεν έχουν ψηφίσει –με πρώτη τη Νέα Υόρκη, στις 19 Απριλίου.