ΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε… αγκομαχώντας να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές επιτυχίες, μετά από δύο σερί ήττες στη φάση των «16» της Euroleague. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας έκοψαν πρώτοι το… νήμα του τερματισμού με 82-79 επί της Νταρουσάφακα στο ΟΑΚΑ, για την 5η αγωνιστική, φτάνοντας τις 2 νίκες στον 5ο όμιλο. Παραμένουν χωρίς νίκη οι Τούρκοι.

«Ηρωας» των «πράσινων» ο Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος φρόντισε στην εκπνοή να φιλοδωρήσει με μία μεγαλοπρεπέστατη τάπα τον ασταμάτητο απόψε και γνώριμο μας από τη θητεία του σε Μαρούσι και Ολυμπιακό, Τζαμόν Γκόρντον (σ.σ. 26π. με προσωπικό ρεκόρ πόντων στην Euroleague), στην προσπάθεια του τελευταίου να πετύχει από τα 6.75 το τρίποντο της ισοφάρισης.

Πρώτος σκόρερ των νικητών, που συνεχίζουν πάντως να πάσχουν από… αρρυθμία (17 λάθη) και υπό άλλες συνθήκες θα είχαν «καθαρίσει» το παιχνίδι, λόγω της κυριαρχίας τους στα επιθετικά ριμπάουντ (13 εναντι 5), ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (17π., 8ρ.).

Ένας άνευρος, άστοχος από τα 6.75 και χωρίς έμφαση στο κομμάτι της δημιουργίας Παναθηναϊκός, που μέτρησε 6 λάθη στην πρώτη περίοδο, βρέθηκε με το… καλημέρα στο -7 (5-12 στο 6΄), απέναντι στην τουρκική ομάδα, η οποία μέχρι το 9΄ είχε το απόλυτο από τα 6.75 (4/4) και έμενε σε απόσταση (14-21). Με εξαίρεση, μάλιστα, ένα ξέσπασμα του Ραντούλιτσα (6 σερί πόντοι στο τελευταίο δίλεπτο της περιόδου) μέσα στην αντίπαλη ρακέτα το «τριφύλλι» έμεινε σε… ρηχά νερά στο πρώτο δεκάλεπτο (16-21).

Σε ένα παραγωγικότατο δεύτερο δεκάλεπτο (σημείωσε 26 πόντους) ο Παναθηναϊκός «πληγώθηκε» από τις αμυντικές του αδυναμίες, οι οποίες δεν του επέτρεψαν να «καθαρίσει» από νωρίς το παιχνίδι, εξαργυρώνοντας την απόλυτη κυριαρχία στα επιθετικά ριμπάουντ (11 έναντι 0). Οι «πράσινοι» έτρεξαν ένα γρήγορο σερί 7-0 με σωστές εμπνεύσεις του Πάβλοβιτς και στο 12΄ … προσπέρασαν με 23-21.

Τα αμυντικά αντανακλαστικά τους, όμως, δεν λειτούργησαν και οι Τούρκοι απάντησαν με επιμέρους σκορ 2-9 για το 25-30 στο 16΄. Ακόμα, μάλιστα, κι όταν οι Φώτσης, Καλάθης ευστόχησαν σε δύο κολλητά τρίποντα και έγραψαν το 42-34 (18΄) η έλλειψη διάρκειας στο ελληνικό στρατοπεδο βοήθησε την Νταρουσάφακα να επιστρέψει στο παιχνίδι, μειώνοντας στο ημίχρονο στο -4 (42-38).

Σε έναν άτυπο διαγωνισμό τριπόντων, με ανοικτές άμυνες και από τις δύο ομάδες, εξελίχθηκε η τρίτη περίοδος (σ.σ. 4/8 από τα 6.75 η Νταρουσάφακα, 3/6 ο Παναθηναϊκός), με την ελληνική ομάδα, όμως, να «πονάει» και πάλι από τα διαδοχικά λάθη και να επιτρέπει στους Τούρκους να βρεθούν σε απόσταση αναπνοής (59-58 στο 28΄). Ο Καλάθης, πάντως, φρόντισε να βάλει τον Παναθηναϊκό στην τελευταία περίοδο στο +5 (63-58). Στον… επίλογο της αναμέτρησης, οι παίκτες της Νταρουσάφακα συνέχισαν να είναι ζεστοί από τα 6.75 και στο 32΄ ανέκτησαν το προβάδισμα με 65-66.

Ο Καλάθης προσπάθησε με προσωπικές ενέργειες σε εκτέλεση και δημιουργία να καθαρίσει το παιχνίδι, αλλά λάθη και άμυνα από πλευράς Παναθηναϊκού μετέτρεψαν την αναμέτρηση και πάλι σε ντέρμπι, με τον φωτεινό πίνακα να γράφει στο 38΄ το ισόπαλο 74-74. Οι «πράσινοι» ξέφυγαν και πάλι με +3 (77-74) στα 29΄΄ για τη λήξη με τον Ραντούλιτσα, εκμεταλλευόμενοι την αστοχία των φιλοξενούμενων στις βολές, όχι όμως και του Γκόρντον, ο οποιος με λέι απ μείωσε γρήγορα σε 77-76.

Ακολούθησαν φάουλ από πλευράς Νταρουσάφακα με τους «πράσινους» να μη λαθεύουν μέχρι τα 4.4 για τη λήξη, όταν ο Φελντειν μέτρησε 1/2 για το 82-79. Ο Γκόρντον, ο οποίος το είχε πάρει προσωπικά στις τελευταίες επιθέσεις, προσπαθησε στην εκπνοή για το τρίποντο της ισοφάρισης, αλλά ο Γκιστ ήταν εκεί να σβήσει τα φωτα…

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 42-38, 63-58, 82-79

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 7, Γιάνκοβιτς 12, Φώτσης 8, Ραντούλιτσα 17, Παππάς 4, Φελντέιν 9, Γκιστ 9, Καλάθης 14, Κούζμιτς 2.

ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ (Οκτάι Μαχμούτι): Ουίλμπεκιν 4, Ρέντινγκ 5, Ερντέν 11, Μαρκοϊσβίλι 5, Γκόρντον 25, Αρσλάν 2, Σλότερ, Χαρανγκόντι 18, Μπιέλιτσα 7, Πρέλντζιτς 3.
Η βραδιά του «Ίμπο»

Συγκινητική βραδιά για τον Ιμπραίμ Κουτλουάι, ο οποίος επέστρεψε στο ΟΑΚΑ ως μάνατζερ της Νταρουσάφακα και τιμήθηκε για την προσφορά του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Εκτός της διοικητικής ηγεσίας της ΚΑΕ, τον «Ίμπο» βράβευσαν ακόμη και πρώην συμπαίκτες του και νυν στελέχη της Ακαδημίας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και συγκεκριμένα οι Φραγκίσκος Αλβέρτης, Κώστας Τσαρτσαρής, Γιώργος Καλαϊτζής και Γιάννης Σιούτης.

Αφήστε μια απαντήση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *