ΝΕΑ ΑΡΧΗ PSOE – PODEMOS ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Απομένουν 30 μέρες για την αυτόματη προκήρυξη νέων εκλογών στην Ισπανία και οι ηγέτες του PSOE Πέδρο Σάντσεθ και των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας συναντώνται σε μια προσπάθεια να κάνουν μια νέα αρχή στις σχέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πέδρο Σάντσεθ απέτυχε στην προσπάθειά του να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, εκεί όπου παρουσίασε την «κυβέρνηση της αλλαγής» με τον Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos.

O Σάντσεθ δέχθηκε σκληρή επίθεση τόσο από τον Μαριάνο Ραχόι όσο και από τον Ιγκλέσιας. Ο τελευταίος επιτέθηκε συνολικά στο PSOE, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Αυτό όμως που ανησύχησε ήταν νέα ευρήματα στις δημοσκοπήσεις. Οι Ισπανοί σταθερά απορρίπτουν τις αυτοδυναμίες, αλλά ο σκληρός τόνος του Ιγκλέσιας σε συνδυασμό με το συναινετικό και ήπιο προφίλ του Ριβέρα, έδειξαν μια κάποια κατρακύλα: Πάντα πρώτος ο Ραχόι με το Λαϊκό Κόμμα, δεύτερος ο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών και τρίτος ο Ριβέρα.

Oι Podemos στην τέταρτη θέση -πάντα σύμφωνα με δημοσκοπήσεις- με σαφέστατη διαρροή ψήφων προς την Ενωμένη Αριστερά (IU), το κόμμα που «λεηλάτησαν» στις κάλπες του περασμένου Δεκεμβρίου.

Αυτό σε συνδυασμό με την εσωκομματική κρίση που έχει ξεσπάσει φαίνεται ότι ανάγκασαν τον Ιγκλέσιας να αλλάξει τακτική.

Πρόσφατα, τo Νο2 των Podemos, o εξίσου νεαρός Ίνιγο Ερεχόν, εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του με την τόσο επιθετική τακτική του Ιγκλέσιας και επέλεξε τη σιωπή ως τρόπο διαμαρτυρίας.

Επανέκαμψε όμως, μιλώντας με ειλικρίνεια για όσα έγιναν: «Δεν ήταν εύκολες οι εβδομάδες για τους Podemos, αλλά ωριμάσαμε» είπε, για να εκφράσει την αφοσίωσή του στο κόμμα και τον αρχηγό, παρά τις διαφωνίες.

Εν όψει της νέας συνάντησης Σάντσεθ-Ιγκλέσιας, ο Ερεχόν είπε ότι το κόμμα είναι έτοιμο να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, ασφαλώς και δεν μπορεί να επιβάλλει την ατζέντα του, αφού δεν κέρδισε τις εκλογές, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε για έναν σχηματισμό ‘Φρανκενστάιν’».

Ο φόβος της κάλπης -κυρίως του ποιος θα χρεωθεί να στείλει τους Ισπανούς στα εκλογικά κέντρα καλοκαιριάτικα- φαίνεται ότι οδηγεί σε ωριμότερες σκέψεις.

Πάντως, η προσέγγιση του Σάντσεθ με τον Ιγκλέσιας δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η άλλη σχέση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τον Ριβέρα των Ciudadanos.

«Κλειδί» στην όλη ιστορία ίσως αποδειχθούν οι 40 έδρες των Ciudadanos, αφού αν τελικά υπάρξει «γάμος» PSOE-Podemos, τα κουκιά στη Βουλή είναι λίγο κάτω από την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Όμως με την αποχή των Ciudadanos, σχηματίζεται κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, στο κόμμα του Μαριάνο Ραχόι εκφράζουν πλέον την πεποίθηση ότι ίσως βγει άσπρος καπνός και σχηματιστεί κυβέρνηση του PSOE «με τους ακραίους», όπως αποκαλούν συχνά τους Podemos.

Πάντως, η Βουλή σε 30 μέρες διαλύεται αυτόματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *