Ν. ΞΥΔΑΚΗΣ: «ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΗΤΑΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ»

«Μετά από δυόμισι μήνες συζητήσεων είχαμε συμπλησίαση πάνω σε πρακτικά θέματα και αυτό είναι το πρώτο θετικό. Δεν καταλήξαμε, διότι οι προτάσεις της Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστικές για την πλειονότητα των κρατών, δεν υπήρχε διπλωματική προετοιμασία και υπήρχαν αντιδράσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης, στον «Αθήνα 9.84».

«Όσον αφορά στην Ελλάδα, υπάρχει μια πρόοδος σε σχέση με την Τουρκία για τις επιστροφές που μπορούν να γίνουν, επιταχυνόμενες και γρήγορες, ώστε να δοθεί και ένα μήνυμα στους παράτυπους μετανάστες να μην ακολουθούν αυτή την οδό. Νομίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος και με αντικαταστάσεις απευθείας από το έδαφος της Τουρκίας. Το υπόλοιπο εξαρτάται πάλι από τη θέληση των Ευρωπαίων, αν μπορούν να σεβαστούν τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το έδαφος της Ελλάδας… Η Ευρώπη πιέζει ώστε να αλλάξει κάτι μέχρι τις 17 Μαρτίου, αλλά το νομικό, θεσμικό πλαίσιο βασίζεται σε μια διμερή συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας, για την εφαρμογή και την επιτάχυνση της οποίας γίνονται διμερείς επαφές. Δεν είναι εύκολο η Τουρκία να ανταποκριθεί σε όλο αυτό, αλλά φαίνεται ότι γίνονται κάποια βήματα. Επιτέλους, για πρώτη φορά, τους τελευταίους δύο μήνες είχαμε και κάποιες επιστροφές που είχαν αξία. Η Τουρκία έδειξε ότι, όταν θέλει, συνεργάζεται» συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάκης.

Στο ερώτημα εάν είναι διαχειρίσιμη η αναλογία «επιστρέφουμε έναν παράτυπο και δεχόμαστε έναν νόμιμο που δικαιούται άσυλο» απάντησε: «Όχι. Με τους παρόντες ρυθμούς δεν γίνεται. Φτάνουν 1.500 – 2.000 άνθρωποι και οι επιστροφές δεν είναι αντίστοιχες… Άρα, υπάρχει ένα θετικό, επιβαρυντικό ισοζύγιο…».

Πρόσθεσε ακόμη πως «σε αυτή τη φάση χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει όλο αυτό… Έχει κατατεθεί σχέδιο αναγκών από την ελληνική κυβέρνηση και αυτό περιμένουμε να απαντηθεί και να υλοποιηθεί με χρονοδιαγράμματα και εξειδικεύσεις. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα για την κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα…».

Για το Eurogroup και την απόφαση επιστροφής των θεσμών, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε: «Είχαμε κάποια καλά νέα. Οι θεσμοί έρχονται εδώ να συζητήσουμε και φαίνεται ότι βαίνουμε προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Άλλωστε, πολιτικά και κυρίως οικονομικά και ανθρωπιστικά, δεν αντέχεται αυτή η παράταση… Έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεννοηθεί πολύ πιο εύκολα με την Ευρώπη, διότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται και το πολιτικό ζήτημα που απασχολεί όλη την ήπειρο. Δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα προβλήματα στασιμότητας, ύφεσης ή χρέους… Ακόμα και όσον αφορά στις αριθμητικές μετρήσεις, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *