ΜΥΤΙΛΗΝΗ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ «ΣΚΗΝΙΚΑ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

«Oι ελαστικές μορφές εργασίας καθώς και η ανασφάλιστη εργασία «σαρώνουν». Το ίδιο και η απληρωσιά και τα χαμηλά μεροκάματα. Ακούστε τι κάνουν ορισμένοι εργοδότες στην Μυτιλήνη: Υπάρχουν μαγαζιά που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους τους, με το που τελειώσουν την βάρδια τους, να παραμείνουν εντός των cafe-bar, προκειμένου αυτά να φαίνονται γεμάτα. Απαγορεύεται βεβαίως, ο εργαζόμενος να επισκεφθεί άλλες επιχειρήσεις, ανταγωνιστικές, ενώ αρκετοί πληρώνονται ξημερώματα Δευτέρας ή Τετάρτης, ακριβώς, για να εξαναγκαστούν να παραμείνουν στο μαγαζιά. Μην νομίζετε πάντως ότι ο μισθός τους, καταλήγει ακέραιος στις τσέπες τους. Ανακυκλώνεται μέσα στα ίδια τα cafe-bar, καθώς ότι παίρνουν οι εργαζόμενοι…το πληρώνουν. Κανείς δεν δίνει τσάμπα τίποτα. Πολλοί εργαζόμενοι, μας καταγγέλουν τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που βιώνουν, όταν όμως, έρχεται η ώρα, να βγουν μπροστά με επώνυμη καταγγελία, κάνουν πίσω, γιατί έχουν την λανθασμένη εντύπωση, ότι αν το πράξουν, θα μείνουν χωρίς δουλειά. Στην πραγματικότητα όμως, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Μόνο υπό την προστασία του σωματείου, ο εργαζόμενος μπορεί να προστατευτεί από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Αν κάτσει όμως με το κεφάλι σκυμμένο, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, ούτε να εμποδίσει την απόλυση του, ακόμη και αν είναι άδικη. Συμβαίνουν όμως και άλλα, πολλά, εις βάρος των εργαζομένων» δηλώνει στο bangladehnews.gr, η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζόμενων στον Επισιτισμό Μυτιλήνης, Μάρα Κατηφόρη.

201408081803248809

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΠΗΡΕ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ… «ΤΡΑΒΗΞΕΙ» ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ…

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε όμως και…πλαστογραφίες. Κανονικές. Οι εργοδότες, παρουσίαζαν χαρτιά, τα οποία όμως ουδέποτε αντίκρισαν οι εργαζόμενοι, στα οποία αναγράφονταν, ότι οι υπάλληλοι της επιχείρησης, έλαβαν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, αλλά και το επίδομα αδείας. Ακόμη και αν δεν τα υπέγραφαν οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι δεν τα πήραν ποτέ στα χέρια τους, τα χαρτιά αυτά. Περιττεύει να πούμε, ότι ποτέ δεν πήραν και τα χρήματα. Στον κλάδο του επισιτισμού, έτσι και αλλιώς, τα δώρα έχουν πάψει να υφίστανται εδώ και χρόνια. Το κακό είχε ξεκινήσει πριν την κρίση και συνεχίζεται ακάθεκτο. Άλλο κόλπο: Τους πλήρωναν, σύμφωνα με τα όσα όριζε η σύμβαση, π.χ, 1000 ευρώ, στην συνέχεια όμως τους εξανάγκαζαν, να επιστρέψουν…τα 500, τα οποία και κατέληγαν στις τσέπες τους. Μηνιάτικο εργαζόμενου: Μόλις…500 ευρώ. Έχουμε ακούσει, πάνω από μία φορά μάλιστα, για εργοδότη, που έπαιρνε τις κάρτες ανάληψης των εργαζομένων, πήγαινε στα ΑΤΜ, και πραγματοποιούσε ο ίδιος τις αναλήψεις, για να σιγουρευθεί…ότι δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ».

otvppffcet56127889c659a

Μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός, πως παρά τον αδυσώπητο ανταγωνισμό, που επικρατεί στον χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Μυτιλήνη, οι επιχειρηματίες δεν διστάζουν…δευτερόλεπτο, να συσπειρωθούν, εμφανιζόμενοι ως μια… «γροθιά», προκειμένου να αντιμετωπίσουν «ενοχλητικούς» ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας ή πιεστικά αιτήματα των εργαζόμενων τους. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο, επιχειρηματίες που παρανομούν ασυστόλως, να ειδοποιούν τους συναδέλφους τους, σε περίπτωση που οι Επιθεωρητές Εργασίας, βρίσκονται…κάπου «εκεί κοντά» ή να τοποθετούν στην «μαύρη λίστα» των ανεπιθύμητων εργαζομένων, όποιον βρει το θάρρος να καταγγείλει τις παρανομίες τους, είτε στο σωματείο που ανήκει, είτε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Επιχειρηματίες, με τους οποίους συνομίλησε το bangladeshnews. gr, μίλησαν για τα πάντα…εκτός από το θέμα για το οποίο τους ρωτήσαμε. Επικαλέστηκαν την δυσβάσταχτη φορολογία, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τον ΦΠΑ, και άλλα πολλά. Ορισμένοι, παραδέχθηκαν, χωρίς καν να τους ρωτήσουμε, ότι τα προγράμματα εργασίας που υποβάλλουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, είναι ψευδεπίγραφα, καθώς οι ώρες εργασίας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως άλλωστε και οι μέρες εργασίας των υπαλλήλων τους. Υποστήριξαν, πως η «φορομπηχτική» πολιτική του κράτους, δεν τους είχε αφήσει άλλη επιλογή. Αν και οι αιτιάσεις τους, είναι εν μέρει δικαιολογημένες, τα κρούσματα ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας, υφίσταντο στην  Μυτιλήνη, χρόνια πριν ενσκήψει η κρίση, ενώ το γεγονός πως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχουν «πλημμυρίσει» την κάθε γωνία του νησιού, αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τα επιχείρηματα τους, καθώς τα περιθώρια κέρδους, παραμένουν σθενάρα. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, φοβούνται να καταγγείλουν τα δεινά που υφίστανται, αφού στην ασφυκτικά μικρή κοινωνία της Μυτιλήνης, όλοι γνωρίζoνται με όλους. Αν σε αυτό, προσθέσει κανείς και την ανεργία του 25%, τα συμπεράσματα είναι προφανή…

newego_LARGE_t_1101_53669851
Φωτογραφία αρχείου
ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥΣ…

«Η ανασφάλιστη εργασία, υφίσταται, και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γίνεται πραγματικός χαμός, με τα ωράρια και τις ημέρες εργασίας. Κάποιος μπορεί να είναι δηλωμένος, για 2ήμερη ή 3ήμερη εργασία, αλλά να δουλεύει 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις ώρες δουλειάς. Να είναι δηλωμένος για 4ώρη εργασία, αλλά να απασχολείται πολύ περισσότερο. Καταφέραμε, ως Εργατικό Κέντρο, να πάρουμε πίσω τα δεδουλευμένα, εργαζόμενων, που απολύθηκαν, οι οποίοι όμως ήταν δηλωμένοι για λιγότερες ώρες, από όσες δούλεψαν στην πραγματικότητα. Ήταν δύσκολο, αλλά τα καταφέραμε. Τα κρούσματα ανασφάλιστης εργασίας, εντοπίζονται κυρίως στον τομέα του επισιτισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν παρουσιάζονται και στα ξενοδοχεία. Εμείς ζητάμε από τους εργαζόμενους, να ξεπεράσουν τον φόβο που τους προκαλεί η εργοδοτική τρομοκρατία, να καταγγείλουν τις παράνομες τακτικές των επιχειρήσεων, στο Σωματείο τους ή στο Εργατικό Κέντρο. Οι επιχειρηματίες πατάνε ακριβώς εκεί: Στην ανεργία. Λένε στους εργαζόμενο πως για την θέση του, περιμένουν άλλοι 10, άλλοι 20, επομένως αυτός φοβάται, πως αν καταγγείλει, όχι μόνο θα απολυθεί, αλλά θα αποκτήσει και «κακό όνομα» στην αγορά εργασίας, με συνέπεια να μην τον προσλαμβάνει κανείς. Δυστυχώς, υπήρξαν εργαζόμενοι που την τελευταία στιγμή, φοβήθηκαν. Μας έλεγαν, «ναι, να διεκδικήσουμε αυτά που μας οφείλονται», αλλά με το που φτάναμε στο κατώφλι της Επιθεώρησης Εργασίας, έκαναν πίσω. Η Επιθεώρηση Εργασίας από την πλευρά της, είναι υποστελεχωμένη. Εμείς τους λέμε να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους, καθώς δεν είναι δυνατόν, να γνωρίζουν όλοι τις εστίες παρανομίας, και να μην κάνουν τίποτα. Οι επιθεωρητές μας απαντούν, ότι γίνονται αντιληπτοί από τις επιχειρήσεις, οι οποίες «εξαφανίζουν» τους εργαζόμενους που απασχολούνται παρανόμως, είτε παριστάνουν τους πελάτες» τονίζει στο bangladeshnews.gr, o Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, Ασλανίδης Θεόδωρος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *