ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ Η ΕΕ

Δράσεις από την Άγκυρα για δραστική μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο ζητούν οι «28» ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντάται με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Οι αριθμοί «πρέπει να πέσουν στο μηδέν», λέει η ολλανδική προεδρία. Παράλληλα, η προετοιμασία της συνάντησης φτάνει και στο Παρίσι, όπου ο Ολάντ υποδέχεται την Μέρκελ.

Την Παρασκευή, ο Τουσκ θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την Πέμπτη, στην οποία επανέλαβε πως οι «28» περιμένουν κινήσεις από την Άγκυρα.

«Εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει ποια επιπλέον μέτρα θα πάρει» για να μειώσει τον αριθμό όσων περνούν το Αιγαίο, είχε πει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις δηλώσεις του με τον τούρκο πρωθυπουργό.

Ωστόσο στην Ευρώπη, ανέφερε ο Τουσκ, πολλοί προκρίνουν τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέψει «ταχεία και σε μεγάλη κλίμακα» επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο, υποστήριξε ο Τουσκ, «πρακτικά θα διέλυε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *