ΜΗΛΟΣ: «ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, «ΕΞΟΡΙΖΟΥΝ» ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ
«Δούλεψα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από το πρωϊ μέχρι το βράδυ. Ασταμάτητα. Η ιδιοκτήτρια μου κολλούσε ένσημα για 4ώρη εργασία, αλλά στην πραγματικότητα, δούλευα έως και 12 ώρες καθημερινά. Και Σάββατο, και Κυριακή, χωρίς ρεπό, χωρίς τίποτα. Τόσες ώρες δουλειάς, αλλά χωρίς τα αντίστοιχα ένσημα. Για 4 ώρες, έπαιρνα περίπου 19 ευρώ, κοντά στα 600 ευρώ τον μήνα. Αυτό που τράβηξα εγώ, το τράβηξαν όλα τα κορίτσια που δούλεψαν εκείνο το καλοκαίρι στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όταν παραπονέθηκα στην ιδιοκτήτρια για τα χρήματα και τις συνθήκες εργασίας, εκείνη επικαλέστηκε την κρίση, ότι δεν έχει δουλειά, και πως αν ήθελα να φύγω εξαιτίας των χρημάτων, μπορούσα να έφευγα. Μας έλεγε ψέματα όμως, γιατί είχε συνέχεια κόσμο. Οι δουλειές της πήγαιναν καλά. Έφυγα, και δεν πρόκειται να δουλέψω εκεί ξανά. Ποιος θα μου έδινε δίκιο; Είμαι ξένη, και τα δικαιώματα μου είναι περιορισμένα. Ζω στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια, τα 10 στην Μήλο. Στην συγκεκριμένη δουλειά πέρασα δύσκολα, πολύ δύσκολα. Ήξερα πως αν διαμαρτυρόμουν περισσότερο, θα με έδιωχνε από την δουλειά. Και σε άλλη επιχείρηση που δούλεψα παλιότερα, πάλι σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, μου κολλούσαν λιγότερα ένσημα για περισσότερες ώρες εργασίας. Η δουλειά στα καλοκαιρινά επαγγέλματα είναι σκλαβιά. Δεν έχεις καν το δικαίωμα να μιλήσεις» τονίζει στο bangladeshnews.gr η Ε. που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, καθώς η Μήλος…δεν είναι Αθήνα.
Κάποιος ή κάποιοι προσπαθούν να καλύψουν τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην Μήλο. Συμπεριφέρονται σπασμωδικά και πανικόβλητα. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην επίθεση που δέχθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μήλου, Αντώνης Καβαλιέρος, για τις αποκαλύψεις που έκανε στο site μας, περί της διαρκούς παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους πολλών επιχειρηματιών του νησιού, ούτε στην τακτική του αποκλεισμού από την τοπική αγορά εργασίας, όσων βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τους παρανομούντες εργοδότες στον χώρο των τουριστικών επαγγελμάτων. Αναφερόμαστε κυρίως, στον φόβο που κρατά κλειστά τα στόματα όσων θέλουν να καταγγείλουν, ή ακόμη χειρότερα, όσων βλέπουν τις παράνομες τακτικές να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους, και είτε σιωπούν, είτε αποτρέπουν όσους θέλουν να καταγγείλουν. Τα γεγονότα, όπως και οι μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε, ομολογουμένως με πολύ κόπο, μαρτυρούν την αλήθεια. Και στην Μήλο, όπως και σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας, οι εργαζόμενοι παραμένουν κακοπληρωμένοι ή απλήρωτοι, ανασφάλιστοι ή… «μερικώς» ασφαλισμένοι, παρά το γεγονός ότι οι 4ώρες συμβάσεις απασχόλησης που υπογράφουν, υποκρύπτουν περισσότερες ώρες εργασίας, οι οποίες όμως σπανίως πληρώνονται και ουδέποτε ασφαλίζονται. Το να παριστάνουν κάποιοι τους ανήξερους, είναι τουλάχιστον γελοίο. Δεχθήκαμε μάλιστα και μήνυμα από εργαζόμενο, τον οποίο, όταν ρωτήσαμε, αν γνωρίζει περιπτώσεις εργοδοτικής εκμετάλλευσης, μας είπε πως δεν προτίθεται να κάνει…τον «ρουφιάνο». Αν είναι δυνατόν. Μια διαστροφική omerta, που άντε, στην περίπτωση των εργοδοτών να την καταλάβουμε. Την ασπάζονται όμως και οι εργαζόμενοι; Τελευταία απορία: Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μιχάλης Μωραϊτης, είναι συγγενής του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μήλου, Νίκου Μωραϊτη; Αν ναι, μήπως προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων; Το γεγονός ότι το μέγεθος του νησιού έχει καταστήσει σχεδόν τους πάντες… «συγγενείς», θα εμποδίσει τον…κ. Μιχάλη να καταγγείλει…τον κ. Νίκο, σε περίπτωση που του γνωστοποιηθούν έκνομες ενέργειες του συγγενή του, εις βάρος εργαζομένων; Δεν νομίζουμε πως η απορία μας είναι υπερβολική, ούτε κακοπροαίρετη…
ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΩ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΙΠΑ. Η «ΜΑΥΡΗ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΓΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ…
«Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συμβαίνει μέσα στις επιχειρήσεις. Δεν έρχονται να μας μιλήσουν, να καταγγείλουν. Οι εργαζόμενοι είναι πολύ φοβισμένοι. Σίγουρα υπάρχουν και καλές επιχειρήσεις, που κινούνται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Τα νούμερα των καταγγελιών από την άλλη είναι απογοτευτικά. Βέβαια, είμαστε και μικρό νησί. Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, κάθε χρόνο, έχουμε περίπου 10 με 15 καταγγελίες, ακόμη λιγότερες στην διάρκεια του καλοκαιριού. Οι εργαζόμενοι αποφεύγουν να καταγγείλουν τις αυθαιρεσίες που υπέστησαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, γιατί γνωρίζουν καλά, πως δεν θα έχουν δουλειά του χρόνου. Οι καταγγελόμενοι επιχειρηματίες θα συμπεριφερθούν εκδικητικά. Αν κάποιος εργαζόμενος πάει με το γράμμα του νόμου, την επόμενη σεζόν, δεν θα καταφέρει να βρει δουλειά. Αυτό το ξέρουν μέχρι και οι πέτρες στο νησί μας. Εγώ από την πλευρά μου, επιμένω σε όσα είπα στην προηγούμενη μας συνέντευξη. Τα τουριστικά επαγγέλματα είναι ο κατεξοχήν χώρος άνθησης των εργοδοτικών παρανομιών εις βάρος των εργαζομένων. Η κατάσταση, στον χώρο αυτό, είναι δραματική. Ακόμη όμως και στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, υπάρχει εργολάβος που πληρώνει το προσωπικό του μαύρα» υποστηρίζει στο bangladeshnews.gr, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μήλου, Αντώνης Καβαλιέρος.
Η ΚΟΝΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ BANGLADESHNEWS: «ΜΗΛΟΣ: OΠΟΙΟΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΕΚΕΙ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙ ΞΑΝΑ…»
«Αυτοί οι τύποι ήρθαν, αναφέρομαι στον εκπρόσωπο του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Μήλου, αλλά και στον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων του νησιού, και ζήτησαν να εκδοθεί ανακοίνωση, στην οποία εγώ, ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, θα ανακαλούσα τα όσα είπα στο bangladeshnews.gr, για επιχειρηματίες της Μήλου, που «στηρίζουν» την μαύρη και αδήλωτη εργασία Αυτό έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του εργατικού κέντρου. Μου καταλόγισαν ότι δυσφημώ τον τουρισμό στο νησί μας, ότι πέρα από τα φορολογικά βάρη που τους «φορτώνει» η κυβέρνηση, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την… «ζημιά» που προκάλεσε η συνέντευξη μου. Τους απάντησα ότι, τα λεγόμενα μου στην συνέντευξη, βασίζονται στα ευρήματα των Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας, που είχε στείλει για ελέγχους, ο τότε Υπουργός Εργασίας, Βρούτσης. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες, παραδέχθηκαν, ότι, όντως, τους είχαν καταλογιστεί πρόστιμα, που σημαίνει, πως παραδέχθηκαν ότι παραβίασαν τον νόμο. Ακόμη και οι σύνεδροι, από την πλευρά τους, παραδέχθηκαν, ότι τα λεγόμενα μου ήταν αληθή και σε καμία περίπτωση ψέματα. Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει εδώ. Τα όσα εγραψε το Milosvoice.gr, σε άρθρο του, που τιτλοφόρησε «Κομμάτια το Εργατικό Κέντρο με βόμβες «bangladesh» τα καταγγέλω ως αδίστακτα ψεύδη. Το συγκεκριμένο site και ο υπεύθυνος του, κ. Γιάννης Μαθιουδάκης, στρέφεται κατά του Εργατικού Κέντρου, εξυπηρετώντας σκοτεινά πολιτικά συμφέροντα. Έτσι και αλλιώς, η προϋπηρεσία του στην «Απογευματινή» και στην «Ακρόπολη» μαρτυρούν το ποιόν του».
TO EΠΙΜΑΧΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ ΜΙLOSVOICE.GR
“Κομμάτια” το Εργατικό Κέντρο Μήλου με “βόμβες Bangladesh”
«Βαθειά διχασμένο και ώς εκ τούτου αδύναμο βγήκε το Εργατικό κίνημα της Μήλου, μετά το χθεσινό τακτικό γενικό συμβούλιο . Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Μ κ. Αντώνης Καβαλιέρος δέχθηκε τα σφοδρά πυρά των συνέδρων για τις απόψεις που δημοσιοποίησε στον ιστότοπο bangladeshnews.gr.
Eκεί ο κ. Καβαλιέρος κατήγγειλε επιχειρηματίες του νησιού ότι στηρίζουν “την μαύρη αδήλωτη” εργασία. Τις καταγγελίες του προέδρου του Εργατικού Κέντρου αποδοκίμασε και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κ. Μιχάλης Μωραϊτης , ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τα γραφεία της ΓΣΕΕ για να διερευνήσει την προοπτική προσφυγής στη δικαιοσύνη, για τα όσα συμβαίνουν στο Εργατικό Κέντρο της Μήλου.
Η προσφυγή στη δικαιοσύνη καθίσταται επιβεβλημένη αφού το Διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου λειτουργεί με τέσσερις μόνο συμβούλους αφού έχουν παραιτηθεί ο αντιπρόεδρος του σωματείου και τέσσερα μέλη του».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ