ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΞΑΝΑ ΣΠΟΡΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΝΑΒΗΣ

Οι πρώτοι σπόροι τη βιομηχανικής κάνναβης έπεσαν ξανά στα ελληνικά χώματα για πρώτη φορά αυτήν την άνοιξη κι έπειτα από σαράντα χρόνια απαγόρευσης. Δεν πρόκειται όμως για μια επιστροφή στο παρελθόν αλλά για ένα άλμα στο μέλλον, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αργύρης Μουντζούρης, ένας από τους πιονέρους αυτής της νέας εποχής.

Ιδιοκτήτης του Kannabishop, ενός καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας που εμπορεύεται προϊόντα φτιαγμένα από κάνναβη, ο Αργύρης Μουντζούρης είχε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα ως επιχειρηματίας εξαιτίας της καχυποψίας εκείνων που δεν γνώριζαν ότι τα προϊόντα από κάνναβη δεν έχουν καμία σχέση με την γνωστή ευφορική ουσία που «τιμούσαν» κάποτε οι ρεμπέτες. «Θύμα ακριβώς αυτής της σύνδεσης έπεσε και η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην περίοδο του μεσοπολέμου» λέει. «Η απαγόρευση έφερε το πρώτο πλήγμα στον τότε ανθηρό κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας» αναφέρει ακόμη.

Ο ίδιος προσθέτει κάτι που δεν είναι γνωστό: ότι η απαγόρευση της κάνναβης παρέσυρε και το λινάρι, καθώς η επεξεργασία αυτού του τελευταίου γινόταν στα κανναβουργεία. «Όταν έκλεισαν και τα τελευταία κανναβουργεία δεν υπήρχε τρόπος επεξεργασίας λινής ίνας σε μεγάλη κλίμακα γιατί τα εκκοκκιστήρια μπορούν να επεξεργαστούν μόνο κοντόϊνα βιομηχανικά φυτά όπως το βαμβάκι με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες λιναριού να εξαφανιστούν σταδιακά» εξηγεί.

Η επιστροφή της βιομηχανικής κάνναβης, πάντως, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Για να πέσουν οι πρώτοι σπόροι σε ένα χωράφι οκτώ στρεμμάτων στη Βοιωτία τον Απρίλιο του 2016 έπρεπε να ψηφιστεί ένας νόμος τον Μάρτιο του 2013, ο οποίος επιτέλους εξαιρούσε τη βιομηχανική κάνναβη (sativa) από τις ναρκωτικές ουσίες ανάβοντας έτσι το πράσινο φως στην καλλιέργεια του φυτού και την εμπορία των προϊόντων του.

Έπρεπε, όμως, να περάσουν άλλα τρία χρόνια για την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ είχε προηγηθεί μια 15ετία ενός μάλλον άνισου αγώνα που πάντως είχε αίσιο τέλος. «Τα πρώτα kannabishops αντιμετώπισαν πολλές διώξεις, με αφορμή ανώνυμες και ανυπόστατες καταγγελίες, που αντί να μπουν στο αρχείο από τις αρχές, έδωσαν αφορμή για μία αέναη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα» θυμάται ο Αργύρης Μουντζούρης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *