ΜΕΤΑ ΑΠΟ 340 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, Ο ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΣΚΟΤ ΚΕΛΙ ΠΑΤΗΣΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΗ
Η ρωσική διαστημική κάψουλα του Soyuz TMA-18M άρχισε την σταδιακή κάθοδο της προς την Γη, διασχίζοντας την στρατόσφαιρα, έως την στιγμή που οι έξι κινητήρες του τέθηκαν σε λειτουργία ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή προσγείωση του Σκοτ Κέλι και των Ρώσων συναδέλφων του, στο Καζακστάν.
Ο Αμερικάνος αστροναύτης που επέστρεψε στον πλανήτη μας μετά από μια παραμονή-ρεκόρ που κράτησε 340 μέρες, δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του. «Ο αέρας είναι τέλειος εδώ πέρα» δήλωσε σύμφωνα με την ΝΑΣΑ, προτού υψώσει χαρακτηριστικά την γροθιά του, σηματοδοτώντας έτσι την επιτυχία της αποστολής του.
Τους τελευταίους 11 μήνες ο Κέλι διέσχισε 144 εκατομμύρια μίλια, σημείωσε 5.440 περιστροφές γύρω από την Γή και παρακολούθησε 10.880 ηλιοβασιλέματα. Μαζί του προσγειωθήκαν και οι Ρώσοι κοσμοναύτες, Μικαίλ Κορνιένκο και Σεργκέι Βολκόβ.
Περισσότερο όμως από αυτά τα δεδομένα ρεκόρ, ο Κέλι εντυπωσίασε την παγκόσμια κοινή γνώμη με το χαρακτηριστικό του στυλ. Όπως για παράδειγμα όταν καλλιέργησε και έφαγε μαρούλι στο διαστημόπλοιο, ή όταν παρουσιάσθηκε να κυνηγά έναν συνάδελφο του μέσα στην κάψουλα ντυμένος γορίλας.
Αυτό όμως που πραγματικά τον ξεχώρισε και τον έφερε σε άμεση επαφή με όλους εμάς, τους «κοινούς θνητούς», ήταν οι περίπου 1000 φωτογραφίες που τράβηξε και μοιράστηκε με τους ένα εκατομμύριο ακολούθους του στο twitter, με το χαρακτηριστικό χάσταγκ #YearInSpace. Η αγάπη του και η εξοικείωση του με τα social media έδωσε την ευκαιρία σε όλους να γευτούν έστω και για λίγο, έστω και μέσω των εικόνων, πως είναι να βρίσκεσαι στο διάστημα.
Μεταξύ αυτών και μια φωτογραφία της Αττικής που ανέβασε στα μέσα Ιουλίου, με το μήνυμα «Ελλάδα σου εύχομαι τα καλύτερα».
Με το ίδιο ενδιαφέρον έγραψε και στις 13 Νοεμβρίου, ήμερα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, «Στεκόμαστε πλάι στην Γαλλία, η σκέψη μας είναι μαζί σας».
Η ιστορία του 51χρονου Κέλι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Σκοτ Τζόζεφ Κέλι, αστροναύτης, μηχανικός και συνταξιούχος πλοίαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού είχε συμμετάσχει σε τρεις διαστημικές αποστολές, προτού επιλεγεί για την Αποστολή 44. Την ώρα που ο Κέλι βρισκόταν στο διάστημα, ο δίδυμος αδελφός του – ο βετεράνος αστροναύτης Μαρκ Κέλι -βρiσκoταν στη Γη, συμμετέχοντας σε ένα πείραμα το οποίο μελετά το πώς οι δύο άνδρες θα αλλάξουν κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.
Το ταξίδι του ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου του 2015 και έληξε σήμερα το απόγευμα, αλλά όπως υποσχέθηκε χθες στους οπαδούς του -που τόσους μήνες ακολουθούσαν φανατικά την εμπειρία του- δεν πρόκειται να τους αφήσει έτσι. Τους κάλεσε μάλιστα να συνεχίσουν την περιπέτεια μαζί του, καθώς «ξανά ανακαλύπτει την Γη».