«ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ» Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Μελέτη που έγινε από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Ασθενών ΚΕΦΙ, καταδεικνύει, ότι το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό, λόγω της καθυστέρησης στο κλείσιμο του ραντεβού, ενώ και η απόσταση και η δυσκολία μετακίνησης δυσχεραίνουν τη συνέχιση της θεραπείας.
Επιπλέον, το 28% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του, λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομειακά φαρμακεία. Αυτό έχει ως συνέπεια το 40% των ασθενών να λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή ακόμη και να χάνει μια δόση, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.
Η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι τραγική, οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία φτάνουν τους 6 με 7 μήνες στον Άγιο Σάββα και ακολουθούν τα άλλα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας. Θα έπρεπε να υπήρχαν τουλάχιστον 70 και δυστυχώς στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μόνο 27, εκ των οποίων πάνω από το 50% έχει περάσει την 12ετία. Με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση, αντιμετωπίζεται από το ελληνικό Δημόσιο η ακτινοθεραπεία, ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της αντιμετώπισης του καρκίνου, αφού έχει συμμετοχή στο 40% των ιάσεων από τη νόσο, ενώ πάνω από το 60% των ασθενών θα την χρειασθούν σε κάποια φάση της θεραπείας τους
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, χάρις στις σύγχρονες πρακτικές έγκαιρης διάγνωσης και στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες, ο καρκίνος σήμερα έχει μετατραπεί σε μια χρόνια πάθηση που ταλαιπωρεί μεν τους ασθενείς, αλλά όχι τόσο έντονα όπως παλαιότερα. Όμως όπως αναφέρουν πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, ώστε να είναι δικαίωμα όλων και όχι πολυτέλεια για τους λίγους. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε να καταστεί η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων πιο εύκολα προσβάσιμη. Όπως επεσήμαναν, πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρής διάγνωσης, θεραπείας και παρηγορητικής φροντίδας.