ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ: «ΤΟΥΣ ΣΙΧΑΘΗΚΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ…»

«Είμαι μάγειρας και η γυναίκα μου σερβιτόρα. Με πολύ μεγάλη αγωνία, ξεκινήσαμε να στέλνουμε τα βιογραφικά μας, γιατί είμασταν ζευγάρι και καθόλου σίγουροι, αν θα βρισκόνταν κάποιος για να μας προσλάβει και τους δύο μαζί. Τελικά, δεχτήκαμε τηλέφωνο από τον όμιλο ξενοδοχείων «Blue Bay» στην Ρόδο, συμφερόντων οικογένειας Παπαβασιλείου. Συζητήσαμε και τα βρήκαμε στο ποσό. Η εργασία μας και η διαμονή, θα ήταν εντός του κεντρικού ξενοδοχείου του ομίλου, που ονομάζεται και αυτό «Blue Bay», στην περιοχή του Ιάλυσου. Με το που φτάνουμε εκεί, μας υποδέχεται ο F&B, o oποίος μας λέει ότι, επειδή…ξέχασε να ενημερώσει τον σεφ, θα δουλέψουμε στην αρχή, στο ξενοδοχείο «Μiraluna» στο Κιοτάρι. Είχαμε πατήσει ήδη το πόδι μας στην Ρόδο, και οι αντιρρήσεις την ώρα εκείνη, δεν θα εξυπηρετούσαν κανέναν. Πέρα από τον σεφ όμως, δεν ενημέρωσαν και κανέναν άλλο για την άφιξη μας, και έτσι την ημέρα εκείνη, κοιμηθήκαμε…στο αμάξι μαζί με τα πράγματα μας, αφού δεν υπήρχε κανείς για να μας εξυπηρετήσει. Την δεύτερη ημέρα, και μετά από επίμονα τηλεφωνήματα, δέησε να καταφθάσει ο διευθυντής, ο οποίος μας παραχώρησε προσωρινά, ένα δωμάτιο, σε ένα υπόγειο του ξενοδοχείου. Με διαβεβαίωσε ότι είναι προσωρινό και ότι η συμφωνία μας είναι να μας βρούν σπίτι εκτός της μονάδας, ισχύει. Μετά από 5 ημέρες ξεκινήσαμε την δουλειά και εκεί να δεις χάος…» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, o Ε.Κ, μάγειρας.

maxresdefault
Φωτογραφία αρχείου
ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ. ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΤΥΧΕΡΟΙ…

«Ενα ξενοδοχείο 700 ατόμων έπρεπε να ταϊστεί από εμένα, τον σεφ και ένα ρώσο ακόμα. Δεν θέλω να αναφερθώ σε HACCP( μέθοδος για θέματα υγιεινής που εφαρμόζουν τα ξενοδοχεία). Απλά δεν υπήρχε. Θα σου πω μόνο ένα πράγμα: Τα αυγά μάτια που περίσσευαν από τα πρωϊνά, τα έβαζαν στο ψυγείο και τα σέρβιραν…την επόμενη ημέρα. Ο σεφ είχε επίσης το κακό συνήθειο, μανία καλύτερα, να τυλίγει τα ψυγεία με μια τεράστια σκουριασμένη αλυσίδα. Προκειμένου να δουλέψω, έπρεπε να περιμένω τον σεφ, να φέρει τα κλειδιά. Αφού δούλεψα εκεί 2 εβδομάδες, η γυναίκα μου χτύπησε στο μπάνιο του δωματίου και αναγκαστήκαμε να πάμε στο νοσοκομείο του νησιού. Δεν ήρθε κανείς να μας δει. Δεν ξέρω αν το ατύχημα της γυναίκας μου, εμπίπτει στην κατηγορία του εργατικού ατυχήματος, έτσι ώστε, να ζητούσα αποζημίωση. Αναγκάστηκαν να με πάνε στον Ιάλυσο, όπου λανθασμένα πίστεψα, πως η κατάσταση θα ήταν καλύτερη…».

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΞΩΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ…

«Οι συνθήκες υγιεινής που συνάντησα εκεί, ίδιες και χειρότερες. Το αυτοκίνητο που μετέφερα τα φαγητά από το κεντρικό εστιατόριο στην ταβέρνα όπου δούλευα, ήταν το ίδιο που μετέφερε…και τα σκουπίδια. Το όχημα αυτό…δεν καθαρίζονταν, δεν πλένονταν. Επειδή την είχα «ψυλλιαστεί» κάπως, ξεκίνησα να στέλνω ξανά βιογραφικά σε άλλα ξενοδοχεία. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε, όταν μου είπαν, πως δεν μπορούσαν να μου προσφέρουν διαμονή, και ότι μπορούσα να κοιμηθώ με την γυναίκα μου, σε ένα μπουντρούμι του ξενοδοχείου, χωρίς μάλιστα να κάνω και φασαρία. Απαίτησαν μάλιστα, να υπογράψω ως ΄Β Μάγειρας και όχι ως Βοηθός Σεφ. Μετά από πολλές ταλαιπωρίες και αντεγκλήσεις, νοίκιασα τελικά ένα σπίτι. Το ωράριο που είχα ήταν σπαστό και η κούραση απίστευτη, αφού έπρεπε να ταϊσω μόνος μου 300 άτομα στην ταβέρνα, χωρίς βοήθεια. Είχα στην διάθεση μου ένα ηλεκτρικό μάτι και ένα οικιακό φούρνο. Τα σκουπίδια από την ταβέρνα απαγορεύονταν να τα βγάζουμε έξω για να μην τα βλέπουν οι πελάτες. Είχαν λοιπόν ένα αποθηκάκι μέσα στην κουζίνα και εκεί μαγείρευα «παρέα» με τα σκουπίδια. Δήλωσα λοιπόν παραίτηση, και ζήτησα να πληρωθώ για τους δύο μήνες που έκατσα εκεί. Ο λογιστής δεν ήξερε τίποτα και ο προσωπάρχης μου έλεγε ότι…δεν υπέγραψες το χαρτί που μου παρουσίασαν. Εγώ του απάντησα, ότι ως ΄Β Μάγειρας δεν υπογράφω. Αυτός με την σειρά του, μου ζήτησε να του φέρω το πτυχίο μου…ως βοηθού σεφ. Ξέσπασε καυγάς και πιαστήκαμε στα χέρια. Συμφωνήσαμε να του πάω το πτυχίο από την σχολή και να μου βάλει τα χρήματα όταν πληρωθούν και οι άλλοι. Η εναλλακτική επιλογή ήταν να μου δώσει επιταγές…τις οποίες δεν δέχθηκα και αποχώρησα».

6-23
Φωτογραφία αρχείου
ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΦΡΑΓΚΟ…

«Φτάσαμε στο 2016 και όσο είδες εσύ τα χρήματα που μου χρωστούσαν, άλλα τόσο, τα είδα και εγώ. Αλλά να σου πω κάτι; Τους σιχάθηκα τόσο πολύ, που δεν είχα όρεξη, ούτε στην Επιθεώρηση Εργασίας να τους πάω για καταγγελία. Κάτι τελευταίο: Μανώλης Παπαβασιλείου, διευθυντής και μέτοχος της εταιρείας. Γιάννης Παπαβασιλείου, πρόεδρος και μέτοχος της εταιρείας. Μαρία Παπαβασιλείου, μέτοχος της εταιρείας, αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και υπεύθυνη της περιφέρειας σε θέματα τουρισμού» .

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

10 thoughts on “ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ: «ΤΟΥΣ ΣΙΧΑΘΗΚΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ…»

  • 8 Μαΐου 2016 at 15:10
    Permalink

    Παιδια μονο στην επιθεωρηση αγκαζε με δικηγορο ο οποιος ειναι φωστηρας στα εργατικα.Μονο ετσι θα βρειτε το δικιο σας.Σας μιλω εγω που ημουν 10 χρονια στα δικαστηρια σε ξενοδοχειο πολης.Δεν πληρωναν ρεπο,καθομασταν μονο 4 η 6 το μηνα επειδη λεει ηταν μικρο ξενοδοχειο.Ουτε πληρωνε κανονικο μισθο,ουτε νυχτερινα,ουτε απογευματινη βαρδια.Δεν με πληρωσε ποτε το 15 τοις 100 επειδη εχω τελειωσει ΤΕΙ Τουριστικων Επιχειρησεων,ουτε επιδομα στολης,ουτε φαγητου!!!!!!Μιλαω για πριν απο 15 χρονια ετσι?Τα πηρα οοοοοολα μεχρι δεκαρας.Μου κολησε και τα ενσημα ,και δικαιωθηκα που με απελυσε ενω του ειχα πει οτι ημουν 2 μηνων εγκυος.Μου εκανε τη ζωη πατινι για να φυγω χωρις αποζημιωση,να παραιτηθω δηλαδη,αλλα εγω εκει ακαθεκτη.Με εβριζε με τα χειροτερα λογια καθως και το παιδι το οποιο εκγυμονουσα.Οταν ομως του πηρα 60000ε συν τα ενσημα το 2003,γελουσα εγω,γιατι γελαει καλα οποιος γελαει τελευταιος!!!!!Μου κολλησε ενσημα τα οποια καθομουν λογο γενας το φανταζεστε??????????Θελει ομως καλο δικηγορο να ξερει απ εξω την εργατικη νομοθεσια.

    Reply
    • 11 Μαΐου 2016 at 14:59
      Permalink

      Μπραβο σου πεστα να ξυπνησουν ολοι κ να μην αφήνουν το καθε λαμογιο να σε παταει στην ανάγκη. και ο καλος δικηγόρος πληρώνεται μετα από αυτα που θα παρεις….

  • Pingback: Το μέλλον της Ελλάδας (;;;) - Σελίδα 79

  • 23 Απριλίου 2016 at 02:47
    Permalink

    πρεπει οποσδηποτε να γίνονται καταγγελίες για να σταματήσει η ξεφτίλα και η εκμετάλλευση. ..

    Reply
  • 22 Απριλίου 2016 at 15:22
    Permalink

    auta pou les file mou einai liga, vroma sthn kouzina, oxi epidi ftaine oi ergazomenoi alla ta adelfia papavasiliou, pou gia 1500 atoma, exei 2 atoma lantza , 3-4 sthn kouzina, tous misous apo tous servitorous p eprepe na eixe proslavei. apanthrwpes sunthikes, me mageires na mhn exoun ulika gia ta faghta (o sef ta kleidwnei alla mallon epd den exoun polles promithies ) , spasta oraria k aplhrwtes uperwries, na mhn milisw gia ta repo pou dn upirxan, to ti etrwgan oi touristes den legete, ta avga ths prwigoumenhs hmeras einai to ligotero… uphrxan k pragmata opws saltses apo alles xronies !!! oi servitoroi katharizane to estiatorio, kouvalousan varoi, spania eixan dialima giati den prolavainan na teleiwsoun oles tis douleies mexri na anoiksoun ksana, den eixan repo olh thn sezon oute otan htan arwstoi, trexane na prolavoun ta trapezia ta opoia htan para polla (1500 atoma, sthn kalhterh 10 servitoroi) , sto bar ta idia.. plastika potiria ta opoia apla voutousan se nero me ugro piatwn k ta evgazan xwris na kseplinoun, kai afou ta xrhsimopoiousan oi touristes na mazevan apo thn paralia kai thn pisina kai ksana to idio. ta pontikia htan ta katikidia tou ksenodoxeiou.. to dikio sou dn mporouses na to vreis pouthena, kai san oikogeniarxes polu paremenan sthn douleia gia na mhn xasoun ta liga ensima pou pairnoun gia na paroun anergia ton xeimwna. kaneis den exei parei ta lefta tou ekei mesa. mexri ioulio plhrwnoun k mesa ston epomeno xeimwna mporei na paroun k enan mhna akoma.. polla ksenodoxeia kanoun to idio opote ligoi fevgoun. edw anaferomai sthn kouzina k to estiatorio alla oxi pws sta upolipa tmhmata den isxioun auta. dikastika ligoi pane giati oi ligoi mhnes enos vasikou misthou den exoun aksia mprosta sthn taleporia stis dikastikes aithouses, pou gia na vreis to dikio sou, an telika to vreis tha perasoun xronia!! me tous misthous twn ergazomenwn oi kurioi panw exoun ependisei se alla ksenodoxeia g na epekthnoun thn dunamh tous sto nisi.

    Reply
  • 22 Απριλίου 2016 at 13:01
    Permalink

    Η επιθεωρηση εργασιας και να πας δικη τους ειναι δεν βλελετε τη γραφει η γυναικα ειναι αντιπερειφεριαρχης αλλα και να μην ητανε την επιθεωρηση εργασιας ξεχαστε την ειναι δικη τους τα εχω ζησει αυτα με επιθεωρηση κοπριτες πληρωμενοι ειναι οι περισοτεροι τουλαχιστον!!!!

    Reply
  • 21 Απριλίου 2016 at 11:35
    Permalink

    Κ τον Σεφ πρεπει να ονομασεις.Ο πιο επικινδυνος.

    Reply
  • 19 Απριλίου 2016 at 09:14
    Permalink

    Η τελευταία φωτογραφία σίγουρα δεν είναι από αυτό το ξενοδοχείο. Είναι από ένα ελληνο-κυπριο Σεφ στο Παρίσι. Καλό είναι να μη μπερδευουμε άτομα που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με το άρθρο

    Reply
  • 18 Απριλίου 2016 at 19:02
    Permalink

    Φιλέ καλά έκανες και εγραψεσ στο fb ομοσ κανένας από αυτούς που μιλούσεσ δεν δεν σε πειραν στα σοβαρα, και κακοσ το κράτος για ακόμα μία φορά κάνει τήν πάπια?????????

    Reply
  • 17 Απριλίου 2016 at 19:48
    Permalink

    Κακώς! Έπρεπε να πας στην επιθεώρηση.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *