MAKABΡΙΟ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: «ΞΑΦΡΙΖΟΥΝ» ΑΚΟΜΗ…ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ!

«Σταυρούς, βάζα, καντήλια, κηροστάτες, θυμιατά…Επικεντρώνονται κυρίως στα μπρούτζινα λόγω της αξίας τους. Τα βγάζουν με το χέρι και στην συνέχεια τα πουλάνε. Ειδικότερα την περίοδο, όπου η τιμή των μετάλλων είχε ανεβεί, «ξερίζωναν» ολόκληρες σειρές. Σας μιλάω για περιπτώσεις όπου έλειπαν μπρούτζινα καντήλια και θυμιατά σε 30 μνήματα στην σειρά. Με απλά λόγια, οτιδήποτε υπήρχε και υπάρχει πάνω στο μνήμα και είναι αξίας, παρουσιάζει πολλές πιθανότητες να «εξαφανιστεί». Ο αριθμός των κρουσμάτων κλοπής έχει σταθεροποιηθεί, για την ακρίβεια παρουσιάζουν κάμψη, αλλά συνεχίζουν να υφίστανται. Πριν 2 χρόνια πάντως γινόταν χαμός. Οι κλοπές ήταν καθημερινό φαινόμενο. Δεν πιάσαμε ποτέ κανέναν επ’αυτοφώρω. Πως να πιάσουμε όταν σε μια έκταση 380 στρεμμάτων περιπολεί ένας και μόνο φύλακας; Τι να πρωτοθυμηθώ; Έφτασαν στο σημείο να «σηκώσουν» ολόκληρο μνήμα! Το κόλπο είναι το εξής: Βλέπουν σε ποιους τάφους θα πραγματοποιηθούν εκταφές, έρχονται 10-20 μέρες νωρίτερα και αρπάζουν ότι βρουν. Τα καθαρίζουν και τα μοσχοπουλάνε. Οι δικές μου πληροφορίες λένε πως αρκετά αντικείμενα καταλήγουν μέχρι και στην…Αλβανία όπου και πωλούνται σε καλές τιμές. Από την δική μας πλευρά κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά δεν επαρκεί. Το μόνο που θέλουμε είναι απλά να τους εντοπίσουμε και να δώσουμε σήμα. Σε 10 λεπτά το πολύ θα «πλακώσουν» σεκιουριτάδες και αστυνομία και οι κακοποιοί θα συλληφθούν. Η βεβήλωση τάφων είναι σοβαρό αδίκημα. Εκτός αν η τωρινή κυβέρνηση δεν το θεωρεί και τόσο σπουδαίο ζήτημα. Αν οι κλοπές από τους τάφους των νεκρών την αφήνει αδιάφορη, αυτό είναι άλλο ζήτημα…Που να δείτε τους συγγενείς μετά…Καταστεναχωρημένοι και εξοργισμένοι. Και ποιος μπορεί να τους αδικήσει όταν έρχονται στα κοιμητήρια και βλέπουν τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων συλημένους; Μας καταγγέλουν τα περιστατικά. Τα παράπονα τους πολλά. Μας ρωτάνε γιατί δεν κάνουμε κάτι και τους εξηγούμε ότι το προσωπικό δεν επαρκεί. Ανάμεσα στα καθήκοντα του δεν συμπεριλαμβάνεται η φύλαξη του χώρου. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως αν εντοπίσουν κάτι ύποπτο δεν θα το αναφέρουν αμέσως ή δεν θα βοηθήσουν τους φύλακες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως είμαστε πολύ λίγοι…» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, εργαζόμενος των Κοιμητηρίων Ευόσμου.

20160811_110919

20160811_111002

20160811_111101(0)

20160811_111146

20160811_111238

20160811_111336

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ…

«Έχουν έρθει συγγενείς των αποθανόντων και μας ενημέρωσαν για συγκεκριμένα άτομα, πως τους είδαν να κλέβουν, αλλά παρά την παρότρυνση μας να προχωρήσουν άμεσα σε γραπτή καταγγελία δεν το έκαναν. Φοβούνται μην μπλέξουν. Στην πραγματικότητα είμαστε αφύλακτοι. Από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωϊ δεν υπάρχει φύλακας. Δεν υπάρχει κανένας να επιβλέπει. Οι πόρτες για τα οχήματα είναι κλειστές, παραμένει όμως ανοιχτή η πόρτα για τους επισκέπτες. Αυτή δεν κλείνει. Επομένως στα κοιμητήρια μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε και να κάνει ότι θέλει. Τα πρωϊνά ελέγχουμε τα επαγγελματικά οχήματα κατά την είσοδ0-έξοδο τους, κάνουμε και περιπολίες. αλλά το βράδυ το μέρος είναι «ανοιχτό» για κάθε παρανομία. Και μετά τρέχουμε εμείς να μαζέψουμε τα «σπασμένα». Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως είχε κατατεθεί πρόταση για 24ώρη φύλαξη των κοιμητηρίων που θα περιλάμβανε 24ώρη φύλαξη με 4 άτομα για περιπολία και 3 άτομα στην πύλη. Οι εργαζόμενοι της πύλης θα εναλάσσονταν ανά 8ώρο. Θα είχαμε και κάμερες για αποτελεσματικότερη εποπτεία. Δυστυχώς οι αρμόδιοι φορείς απέρριψαν την πρόταση και έτσι παραμένουμε στο σημείο που είμαστε. Σε περίπτωση που εισακούονταν η πρόταση μας θα βλέπαμε άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα. Δεν αναφέρω καν τις κλοπές στα αυτοκίνητα. Σπάνε τα τζάμια και βάζουν χέρι σε ότι βρουν. Άλλο σύνηθες φαινόμενο. Ώσπου να μας ειδοποιήσουν, εκείνοι έχουν «καβαλήσει» το μηχανάκι τους και έχουν γίνει «καπνός». Ένα πράγμα θα σας πω μόνο: Τέτοια πράγματα πριν την κρίση δεν βλέπαμε. Δεν θυμάμαι καν να έχω ακούσει ή να μου έχουν αναφέρει κλοπή αντικειμένων από τάφο. Επικρατούσε απόλυτη τάξη και ασφάλεια. Όλα αυτά μας τα έφερε η «κατρακύλα» της χώρας…».

THERMI2

ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΘΕΡΜΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ…ΦΥΛΑΚΑΣ SECURITY!

«Αντιμετωπίζουμε και εμείς παρόμοια προβλήματα. Προσπαθούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να αντικαθιστούμε τα κλεμμένα αντικείμενα, καλώντας παράλληλα τους συγγενείς να προχωρούν σε καταγγελίες και μηνύσεις. Υπάρχουν παράπονα εκ μέρους των συγγενών για την κατάσταση αυτή. Έχουμε ενημερώσει βεβαίως και το οικείο αστυνομικό τμήμα για τα κρούσματα κλοπών. Το πρόβλημα στα Κοιμητήρια Θέρμης έγκειται στο ότι δεν διαθέτουμε φύλακα από εταιρεία security. Βασιζόμαστε μόνο στον φύλακα που εδρεύει εντός του φυλακίου. Αν και υπάρχει 24ώρη φύλαξη, δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε περιπολίες στους χώρους των κοιμητηρίων. Βρίσκεται πάντως σε εξέλιξη διαγωνισμός προκειμένου να αποκτήσουμε τον απαραίτητο φύλακα από security».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *