«ΜΑ…ΕΧΩ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ»: ΤΙ ΑΚΟΥΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΚΑΙ…ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝΕ ΜΟΧΘΗΡΑ

«Το σκέφθηκα πολύ πριν σε συναντήσω. Ήρθα όμως να σου τα πω. Με εξόργισε τόσο πολύ αυτός ο κωλόγερος, που δεν μου άφησε άλλη επιλογή. Σηκώθηκα και πήγα λοιπόν, σε ξενοδοχείο στην Τριστινίκα, (Χαλκιδική) να μιλήσω μαζί του για δουλειά. 16 χρόνια ξενοδοχοϋπάλληλος με ένσημα. Με προϋπηρεσία στο εξωτερικό. Έχω δουλέψει στο εστιατόριο, στο pool bar, υπεύθυνος στον τομέα τροφίμων και αναψυκτικών. Βλέπει λοιπόν το βιογραφικό μου, και με ένα πολύ μπλαζέ υφάκι, γυρίζει και μου λέει, πως είναι σημαντικό ότι διαθέτω εμπειρία καθώς δεν θα χρειαστεί να με εκπαιδεύσει. Η προσφορά του; 6ήμερο, χωρίς ρεπό αν χρειαστεί, και με εργασία που θα υπερβαίνει το 8ώρο.Και όλα αυτά με 650 ευρώ. Του απαντώ πως αυτά είναι λίγα. «Μπορώ να σου δώσω 1.000, αλλά θα πρέπει να βρεις δικό σου σπίτι και φαγητό. Να ξέρεις πάντως, πως αν στήσεις σκηνή στην παραλία ή αν έρθεις βρώμικος για δουλειά, θα σε διώξω προσωπικά». Αυτό μου απάντησε. Και έφυγα. Στην σκάλα συνάντησα, έναν πιτσιρικά, ο οποίος είχε μπει στο γραφείο του αφεντικού, νωρίτερα από εμένα. Πιάσαμε την κουβέντα. Τι πρόσφερε σε αυτόν; 600 ευρώ. Δεν λέω, να βρουν και τα νέα μας παιδιά, δουλειά. Αλλά δεν μπορείς να συγκρίνεις την απόδοση ενός παλιού ξενοδοχοϋπαλλήλου με αυτή ενός νέου. Δεν γίνεται. Έχω προϋπηρεσία, αυτός όχι. Προφανώς, η εμπειρία μου κοστολογήθηκε…50 ευρώ παραπάνω. Τελικά, τζάμπα πήγα στην Τριστινίκα» εξομολογείται στο bangladeshnews. gr απογοητευμένος ο Ν.Κ, ξενοδοχοϋπάλληλος από την Θεσσαλονίκη.

employment

Tο αν έχετε «λιώσει» μέσα σε μια κουζίνα, πίσω από το ξύλο ή το μάρμαρο ενός μπαρ, όρθιοι, «φορώντας» το εξαντλητικό χαμόγελο που απαιτεί η εργασία στη reception, τακτοποιώντας δεκάδες δωμάτια κάθε μέρα ή κουβαλώντας τις βαλίτσες αγενών τουριστών, αν έχετε αποφοιτήσει από σχολή τουριστικών επαγγελμάτων ή αν απλά έχετε…πολύχρονη εμπειρία περί των ξενοδοχοϋπαλληλικών, δεν προκαλεί καμία εντύπωση στους ξενοδόχους, στους οποίους απευθύνεστε για δουλειά. Αυτοί ζητούν αποκλειστικά, χέρια. Τι και αν, οι κινήσεις των χεριών, ακολουθούν τις εντολές του εγκεφάλου; Για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών στον χώρο του τουρισμού, η κρίση, η οξυδέρκεια, η παρατηρητικότητα, το timing, όλα εκείνα δηλαδή τα προσόντα που απορρέουν από την εμπειρία, «σβήνουν» μπροστά στο χαμηλό εργατικό κόστος που είναι και το ζητούμενο. Το πενιχρό μεροκάματο έχει «εξορίσει» από τις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, την «υψηλή» γνώση που είχαν συσσωρεύσει οι παλιές «φουρνιές» των εργαζομένων. Είναι ένας εκ των βασικών λόγων, που κυριαρχεί η μαθητεία, τα voucher, οι αλλοδαποί. Με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που απέκτησαν γκρίζα μαλλιά μέσα…και χάρη στο επάγγελμα αυτό, να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Ακούσαμε ουκ ολίγες μαρτυρίες ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι οποίοι επισκέπτηκαν τα γραφεία των ξενοδόχων για να συζητήσουν για δουλειά. Ήρθαν αντιμέτωποι με προσφορές που τους άφησαν…με το στόμα ανοιχτό. Όχι λόγω της γενναιοδωρίας τους, όσο της απληστίας τους. Γιατί μόνο ως άπληστος μπορεί να θεωρηθεί κάποιος που ζητά τα πάντα από τον άλλο, όταν ο ίδιος είναι πρόθυμος να προσφέρει είτε το…τίποτα, είτε ελάχιστα, ως αντάλλαγμα. Ξενοδοχοϋπάλληλοι άνω των 40 ετών, που τους ζητήθηκε να δουλέψουν χωρίς ρεπό, με απλήρωτες υπερωρίες όταν αυτό καθίσταται…αναγκαίο, για 500 και 600 ευρώ τον μήνα. Ασφάλιση είπατε; Μην είστε…άπληστοι. Προσπαθήστε να στηρίξετε τον τουρισμό, όχι τις οικογένειες σας…

King_David_Hotel_Waiters

ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ…

«Είναι δεδομένο, πως την περίοδο της κρίσης, οι εργαζόμενοι που έχουν συσσωρεύσει εμπειρία και χρόνια εργασίας στις πλάτες τους, δεν θα επιλεχθούν από τους εργοδότες. Θα προτιμήσουν να προσλάβουν ένα νέο εργαζόμενο, ο οποίος θα μπορεί να λειτουργεί και ως… «πασπαρτού», δηλαδή να επιτελεί μια πλειάδα δουλειών, λαμβάνοντας τον ίδιο μισθό. Ούτε ευρώ παραπάνω. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία εργαζόμενος, που ενδεχομένως να είναι και παντρεμένος, δικαιούται τις τριετίες και τα επιδόματα του. Το κόστος αυτών των… «προνομίων» είναι απαγορευτικό για τον εργοδότη. Έτσι, θα πάρει στην δουλειά του, τον νέο, κάτω των 25 ετών, που μεικτά δικαιούται 511 ευρώ» εξηγεί στο bangladeshnews.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης

177264293

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

3 απαντήσεις στο “«ΜΑ…ΕΧΩ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ»: ΤΙ ΑΚΟΥΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΚΑΙ…ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝΕ ΜΟΧΘΗΡΑ

  • 4 Μαΐου 2016 at 22:34
    Permalink

    Σίγουρα η μαχη με τους ξενοδοχους ειναι άνιση

    Απάντηση
  • 4 Μαΐου 2016 at 19:48
    Permalink

    ‘Εχοντας να δουλέψω απο το ’12 κ μετά από αμέτρητα βιογραφικά κ 5-6 συνεντεύξεις,βρέθηκε κάτι.Μικρό ξεν/χείο 100-150 ατομών(είπε ότι φτανουν).Εγω μαγειρας,απο ΣΤΕ.Θα μαγειρευω,φυσικα κ θα στρωνω τον μπουφε.Θα εχω κ κατω απο την επίβλεψη μου αλλον εναν μαγειρα κ μια λαντζιερα κ τελος Ιουνίου θα ερθει ακομα μια λαντζιερα.Κ μεχρι να ερθει η αλλη λαντζιερα ισως χριαστει να βοηθησω λιγο λαντζα γιατι μικρο-οικογενειακό ξεν/χειο πρεπει να καταλαβω.Μου έδειξε κ την κουζινα.Μεγαλη με τα ψυγεια,to πλυντηριο της κτλ.Πόσο?800 με ρεπό,900 ανευ…Οκ λεω,4χρονια ανεργειας ηταν αυτα,2’ απ’το σπιτι μου,δεν θα με φανε κ οι δρομοι.Ηρθε ενα γκρουπακι 40ατμ. κ ανακαλυπτω πως επρεπε να μαγειρυω,να στρωνω τον μπουφε(οκ ως εδω)να μαζευω τα πιατα απ’το εστ/ριο,να σκουπιζω κ να σφρουγγαριζω το εστ/ριο κ φυσικα να πλενω πιατα-ποτηρια-μαιχ/ρουνα….Τωρα περιμενω να κανουμε μια συναντηση να ξανα πουμε καποια πραγματα γιατι το νουμερο των πελετων εφτασε τα 200ατμ. την βραδια για δειπνο….Α!!!! Κ δεν υπαρχει πλυντηριο πιατων,γιατι κοστιζει πολυ η επιδιόρθωσή του κ ουτε κ ο φουρνος δουλευει οπως πρεπει γιατι κ αυτο κοστιζει….Κ αυτος ο ξεν/χος λοιπον θελει να εχει καλα reviews…… Ελεησων…….

    Απάντηση
  • 1 Απριλίου 2016 at 16:30
    Permalink

    Άνιση μάχη μεταξύ εργοδοτών κ εργαζομένων. Στο γεγονός οτι βρίσκεστε σε ανάγκη βασίζονται! Μην τους αφήνετε! Καταγγελίες κ διαπόμπευση έως ότου βάλουν μυαλό!

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *