ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΙΠΛΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αμφιβολία του για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία όσον αφορά το προσφυγικό και μίλησε για διπλή κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα.

Μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, CNBC, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δύο παράλληλες κρίσεις σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ώστε να σταματήσουν οι ροές προσφύγων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «στο οικονομικό μέτωπο παλεύουμε να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας και αυτή η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης. Αν το προσφυγικό δεν αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με συνεργασία της Τουρκίας, τότε η κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνει ανεξέλεγκτη» ανέφερε όσον αφορά το προσφυγικό και συμπλήρωσε πως η χώρα έχει φτάσει στο σημείο όπου δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η Ελλάδα όχι μόνο χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια, αλλά χρειάζεται οι ευρωπαίοι εταίροι της να αναλάβουν δράση. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν μπορεί να λυθεί από την Ελλάδα μόνο. Ειλικρινά, όλες οι δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων δεν έχουν καταλήξει πουθενά και έτσι, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν δείξουν κάποια πραγματική ηγεσία, δεν θα βρούμε μια βιώσιμη λύση».

Ο ίδιος σημείωσε πως με εξαίρεση την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τηρεί μια πολιτική φιλική προς τους πρόσφυγες στη Γερμανία, υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε λάθος την κρίση από την αρχή.

Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αν και είναι ξεκάθαρο πως η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία προκειμένου να βρεθεί μια «μακροχρόνια, βιώσιμη λύση καθώς δεν υπάρχει μόνιμη λύση στο πρόβλημα με την Τουρκία», ωστόσο υπάρχουν ακόμα «πολλές εκκρεμότητες, πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν και υπάρχει ακόμα περιθώριο για ενεργή διπλωματία από τώρα μέχρι την επόμενη Σύνοδο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *