KOMΙΣΙΟΝ: Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΑ 13 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ «ΧΑΡΙΣΕ» ΣΤΗΝ APPLE

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πλήρες κείμενο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξίωση αναδρομικών φόρων, ύψους έως 13 δισ. ευρώ, από την Apple.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν τριετούς έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple αδικαιολόγητα φορολογικά πλεονεκτήματα, ύψους έως 13 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για παραβίαση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, διότι επέτρεψε στην Apple να καταβάλει σημαντικά λιγότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις.

Η Ιρλανδία καλείται τώρα να ανακτήσει τις παράνομες ενισχύσεις.

Η Επίτροπος Margrethe Vestager, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να παρέχουν φορολογικά πλεονεκτήματα σε επιλεγμένες επιχειρήσεις – κάτι τέτοιο είναι παράνομο βάσει των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων. Από την έρευνα της Επιτροπής προέκυψε ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα, τα οποία έδωσαν στην εταιρεία τη δυνατότητα να καταβάλλει επί σειρά ετών σημαντικά λιγότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις. Πράγματι, η επιλεκτική αυτή μεταχείριση επέτρεψε την Apple να καταβάλει εταιρικό φόρο με πραγματικό συντελεστή της τάξης του 1 τοις εκατό επί των κερδών που πραγματοποίησε στην Ευρώπη το 2003, ο οποίος μειώθηκε στο 0,005 τοις εκατό το 2014.»

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *