ΚΟΚΟΤΣΗΣ – ΚΑΤΡΗΣ: «ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ Ο Λ.ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ»
Χωρίς μισόλογα ο πρώην διευθυντής της Ηλέκτωρ Κύπρου Ιωάννης Κοκότσης και ο Αθανάσιος Κατρής (μέτοχος) καταγγέλλουν ότι πίσω από όλες τις μίζες που δόθηκαν στην Κύπρο βρισκόταν ο Λεωνίδας Μπόμπολας.
Ιδιαίτερα η κατάθεση Κοκότση αποκτά και δραματική διάσταση, αφού διευκρινίζει ότι αποφάσισε να μιλήσει μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος για τον κ. Μπόμπολα. Όπως λέει, «ο λόγος που δεν ενέπλεξα το όνομα του Λεωνίδα Μπόμπολα στις αρχικές μου καταθέσεις, όπως σας είπα και προφορικά, είναι γιατί φοβάμαι για τη ζωή μου και την ασφάλεια της οικογένειάς μου η οποία κατοικεί στην Ελλάδα».
Σε συνέχεια των προηγούμενων δημοσιευμάτων του για το περιεχόμενο των καταθέσεων που έδωσαν στους ανακριτές πρωταγωνιστές του σκανδάλου με τη διαχείριση οικιακών αποβλήτων, ο «Πολίτης» παρουσιάζει σήμερα τις καταθέσεις των Αθανάσιου Κατρή και Ιωάννη Κοκότση οι οποίοι εμπλέκουν ευθέως στην υπόθεση τον Λεωνίδα Μπόμπολα εναντίον του οποίου εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και εκκρεμεί αίτημα προς τις ελλαδικές αρχές για έκδοσή του στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των δύο πρώην συνεργατών του Ελλαδίτη μεγαλοεπιχειρηματία, ο Λεωνίδας Μπόμπολας όχι μόνο γνώριζε για τις μίζες που δίνονταν αλλά ήταν με τις ευλογίες του.
Τον «δίνουν» στεγνά
Και οι δύο στις καταθέσεις τους «δίνουν» τον Λεωνίδα Μπόμπολα στεγνά και χωρίς μισόλογα. Στην κατάθεση την οποία έδωσε στις 30 Μαρτίου 2016 ο Ιωάννης Κοκότσης αναφέρει τα εξής: «Όπως σας είπα και προφορικά ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ο Λεωνίδας Μπόμπολας και ότι οι μίζες ήταν κατόπιν οδηγιών και έγκρισής του και μετά που συζήτησα το θέμα με το δικηγόρο μου και έλαβα νομική συμβουλή, αποφάσισα από μόνος μου να έρθω στην Κύπρο για να τα διευκρινίσω. Άκουσα και άλλα γεγονότα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, ότι ο Κατρής ενέπλεξε τον Λεωνίδα Μπόμπολα και έχει απόλυτο δίκαιο σε αυτά που σας ανέφερε. Πληροφορήθηκα επίσης από τα ΜΜΕ για την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Λεωνίδα Μπόμπολα και για αυτό τον λόγο αποφάσισα να κατέβω στην Κύπρο και να πω όλα όσα γνωρίζω για την εμπλοκή του Μπόμπολα στην υπόθεση. Ο λόγος που δεν ενέπλεξα το όνομα του Λεωνίδα Μπόμπολα στις αρχικές μου καταθέσεις, όπως σας είπα και προφορικά, είναι γιατί φοβάμαι για την ζωή μου και την ασφάλεια της οικογένειάς μου η οποία κατοικεί στην Ελλάδα. Οι φόβοι αυτοί μετριάστηκαν μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Λεωνίδα Μπόμπολα. Όπως θα έχετε μέχρι τώρα αντιληφθεί τίποτα δεν γινόταν σε σχέση με τις μίζες εάν δεν έδινε την έγκρισή του ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Είχε πλήρη γνώση για τα ποσά και σε ποιους δίνονταν τα χρήματα. Για τις μίζες που έδινα ο Λεωνίδας Μπόμπολας τα γνώριζε και ήταν με την έγκριση και τις οδηγίες του που ενεργούσα. Γνώριζε επίσης τη διαδικασία που κάναμε για να καλύψουμε τα ελλείμματα στο ταμείο της εταιρείας HELECTOR στην Κύπρο».
Παράλληλα, στο τέλος της εν λόγω κατάθεσής του, ο Ι. Κοκότσης αναφέρει: «Τέλος να σου πω ότι και σε συναντήσεις που είχα με τον Λεωνίδα Μπόμπολα στην Αθήνα τον ενημέρωνα για όλα, δηλαδή για τις μίζες και γενικά όπως σου είπα ήταν όλα με την έγκριση και των οδηγιών του».
Μετοχικό κάρφωμα
Εξίσου αποκαλυπτικός για την κατ’ ισχυρισμόν εμπλοκή του Ελλαδίτη μεγαλοεπιχειρηματία είναι ο Αθανάσιος Κατρής ο οποίος ήταν μέτοχος στη Helector με ποσοστό 10 τοις εκατό. Με αφορμή την αξίωση, κατά τους ισχυρισμούς πάντα, ότι ο λειτουργός του υπουργείου Εσωτερικών Γεώργιος Κουλαπής ζητούσε μίζες, ο Αθανάσιος Κατρής λέει στους ανακριτές τα εξής: «Αφού υπογράφηκε η σύμβαση και εκτελούντο οι εργασίες ο κύριος Κουλαπής σε διάφορες συναντήσεις που είχαμε μεταξύ μας λόγω του έργου που είχε ήδη ξεκινήσει, μου αξίωνε την καταβολή χρημάτων προκειμένου να καταβάλλονται οι πληρωμές των λογαριασμών εμπροθέσμως. Σε συνάντηση που είχα με τον κύριο Λεωνίδα Μπόμπολα αποφασίσαμε να ικανοποιήσαμε εν μέρει τα αιτήματά του και έτσι του καταβλήθηκε από εμένα το χρηματικό ποσό ως μίζες των 100.000 ευρώ σε τρεις δόσεις, 25.000, 25.000 και 50.000 αντίστοιχα. Ο λόγος που θέλαμε να τους ικανοποιήσουμε ήταν για να μην μας δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο στις πληρωμές όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ούτε να δημιουργήσουμε εχθρότητα με ένα πρόσωπο που κατείχε θέση κλειδί για τα έργα της ειδικότητάς μας. Η καταβολή των χρημάτων αυτών έγινε κατά το έτος 2006 σε όλες τις περιπτώσεις στην Αθήνα, δυο φορές στον ίδιο τον Γιώργο Κουλαπή, από 25.000 ευρώ, την μια σε καφετέρια στην πλατεία Κοτζιά και την άλλη αν θυμάμαι καλά στο ξενοδοχείο President και η τρίτη φορά στον γιο του Νίκο Κουλαπή τον γιατρό σε κλειστό φάκελο όταν τον συνάντησα στο Αεροδρόμιο παραμονές Χριστουγέννων του 2006 μετά από τηλεφώνημα του πατέρα του. Τα λεφτά αυτά βγήκαν από το ταμείο της εταιρείας από την Αθήνα με την έγκριση του κυρίου Μπόμπολα».
Επίσης αναφέρεται και στη μετάβαση του Σάββα Βέργα στην Αθήνα όπου έκλεισε η συμφωνία με γεύμα στην Κηφισιά υποστηρίζοντας ότι «την συμφωνία αυτή με τον Βέργα την ανέλαβε να την υλοποιήσει ο Γιαννακόπουλος και στην συνέχεια ο Κοκότσης πάντα εν γνώσει μου και του κυρίου Μπόμπολα».
Έδιναν και δάνεια!
Ο Αθανάσιος Κατρής αναφέρεται και σε άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Φαίνεται μάλιστα ότι μίζες έπαιρναν και με τη μορφή δανεικών και… αγύριστων.
Συγκεκριμένα, ο Κατρής υποστηρίζει ότι ο εκ των επιβλεπόντων μηχανικών του ΧΥΤΥ Κόσης, Μιχάλης Πάντης, σε κάποιο στάδιο ζήτησε δάνειο. Υποδεικνύει χαρακτηριστικά ότι «ο Μιχάλης Πάντης έλαβε από εμένα ποσό 5.000 ευρώ στο ξενοδοχείο Μάριοτ στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2009 περίπου και σε ακόμη μια περίπτωση κατά το 2011 και ενώ είχε ολοκληρωθεί το έργο, ζήτησε σε επίσκεψη που έκαμε στο γραφείο μου παρουσία του κυρίου Μπόμπολα δάνειο 20.000 ευρώ για οικογενειακούς λόγους. Τελικώς αποφασίσαμε με τον κύριο Μπόμπολα σε αυτήν τη συνάντηση να υποδείξουμε στον Κοκότση να του δώσει το ποσό των 10.000 ευρώ χωρίς αξίωση επιστροφής, πράγμα το οποίο από ό,τι με ενημέρωσε ο Κοκότσης το έκανε στην Κύπρο».
Σύνδεση Λώλου – Μπόμπολα
Ο κατά τον ουσιώδη χρόνο διευθυντής της Helector Ιωάννης Κοκότσης αποκαλύπτει ακόμα μια σημαντική πτυχή της υπόθεσης που αφορά τη σχέση του Θεοφάνη Λώλου, επίσης καταζητούμενου εξ Ελλάδος, και του Λ. Μπόμπολα. Σημειώνεται ότι ο Θεοφάνης Λώλος διετέλεσε και εξακολουθεί να είναι έως και σήμερα σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας και για το αντίστοιχο εργοστάσιο διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων που θα γίνει στη Λεμεσό. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας δεν πρόκειται, για την ώρα τουλάχιστον, να διακόψει τη σύμβαση με την ENVIROPLAN για τη Λεμεσό.
Όπως αναφέρει στην κατάθεσή του, ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2016, ο Ι. Κοκότσης «στις προηγούμενές μου καταθέσεις δεν ανάφερα οτιδήποτε για τον Θεοφάνη Λώλο καθότι ο Λώλος και ο Μπόμπολας είχαν άμεση σύνδεση μεταξύ τους και οποιαδήποτε αναφορά στον Λώλο θα συνέδεε αναπόφευκτα τον Λεωνίδα Μπόμπολα. Ο Λώλος ήταν διευθυντής και συνιδιοκτήτης της εταιρείας ENVIROPLAN η οποία είχε συμβληθεί με το υπουργείο Εσωτερικών για να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης των έργων Κόσης και του ΧΥΤΑ Πάφου, να συμμετάσχει στην αξιολόγηση των προσφορών και να επιβλέψει την κατασκευή των έργων αυτών. Για να ευνοήσει την εταιρεία όσον αφορά την αξιολόγηση και την έκβαση του διαγωνισμού πήρε οικονομικό αντάλλαγμα μέσω της σύμβασης με την Α.Ρ. WESTPLAN. Δεν ήμουν παρών όταν έγινε η συμφωνία μεταξύ Α.Ρ. WESTPLAN και HELLECTOR CYPRUS, αλλά είχα έντονη υποψία ότι αυτό ήταν μία συμφωνία με ανταλλάγματα, γιατί η σύμβαση την οποία η HELLECTOR υπόγραψε με την εταιρεία Α.Ρ. WESTPLAN ήταν υπέρμετρα ευνοϊκή υπέρ της δεύτερης, η οποία γνώριζα ότι ήταν εταιρεία οικονομικών συμφερόντων του Θεοφάνη Λώλου. Ο Λώλος ήταν αυτός που με πίεζε να πληρώσω τα τιμολόγια τα οποία εξέδιδε η εταιρεία Α.Ρ. WESTPLAN προς την HELLECTOR».
Θέλει δίκη στην Ελλάδα
Ως γνωστόν εναντίον του Ελλαδίτη επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα καθώς και του επίσης Ελλαδίτη Θεοφάνη Λώλου εκκρεμούν αιτήματα έκδοσής τους προκειμένου να βρεθούν στην Κύπρο, όπως όλα δείχνουν, ως κατηγορούμενοι. Και οι δύο προέβαλαν ενστάσεις στο αίτημα έκδοσής τους και το θέμα βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, ο Λ. Μπόμπολας προβάλλει ως βασικό επιχείρημα για την μη έκδοσή του ότι αν διαπράχθηκαν οποιαδήποτε αδικήματα αυτά έχουν ως χώρα τέλεσης την Ελλάδα και συνεπώς η κυπριακή δικαιοσύνη δεν έχει δικαιοδοσία εκδίκασης των αδικημάτων αυτών. Ωστόσο, πηγή της Νομικής Υπηρεσίας υπέδειξε στον «Π» ότι η εταιρεία Helector Cyprus ήταν εγγεγραμμένη στην Κύπρο, οι δραστηριότητες ήταν στην Κύπρο και ο κ. Μπόμπολας πηγαινοερχόταν στην Κύπρο στο πλαίσιο των εργασιών της εν λόγω εταιρείας. Συνεπώς οι κυπριακές αρχές θεωρούν ότι τα όποια αδικήματα διαπράχθηκαν στην Κύπρο, και τα δικαστήρια της χώρας μας είναι τα αρμόδια για την εκδίκαση των υποθέσεων που προκύπτουν.
Πηγή: www.koutipandoras.gr, politis-news.com