«ΚΛΕΙΔΩΣΕ» Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας στο βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση που συνδέεται με την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος επιβεβαίωσε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος, από τις Βρυξέλλες.
Σε σχέση με τα εφεδρικά μέτρα, δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, του λεγόμενου «κόφτη» δηλαδή, η οποία πάντως αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού οι Θεσμοί αναμένουν ορισμένες διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές, αναφορικά με την «αξιοπιστία» του μηχανισμού.
Όσον αφορά το ύψος της επόμενης δόσης που θα εκταμιευθεί, εφόσον επιτευχθεί συνολική συμφωνία, ο κοινοτικός παράγοντας ανέφερε ότι είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ενώ εκτίμησε ότι το ποσό της εκταμίευσης θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ, καλύπτοντας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Τα προαπαιτούμενα
Πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης πάντως θα πρέπει να νομοθετηθούν από την ελληνική πλευρά, πλέον των εφεδρικών μέτρων που ζήτησε το Eurogroup, ακόμη 17 προαπαιτούμενα, πράγμα το οποίο θα πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Σύμφωνα με τις κοινοτικές πηγές, το ποσό της δόσης που εκτιμάται ότι θα εκταμιευτεί θα κυμαίνεται περί τα 10 δισ. ευρώ με τα 7 δισ. περίπου να αφορούν εξυπηρέτηση χρέους και τα 3 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες. Σύμφωνα άλλωστε με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, αν η επόμενη αξιολόγηση κλείσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, τότε η τωρινή δόση πρέπει να είναι πάνω από 7,6 δισ. ευρώ, καθώς πρέπει το κράτος να αποπληρώσει και χρέος στο εσωτερικό, κάτι που όπως είπε είναι καταστρεπτικό για την οικονομία.
Τι περιλαμβάνει η δεύτερη αξιολόγηση
Στη δεύτερη αξιολόγηση εν τω μεταξύ αναμένεται να μεταφερθούν και τα εργασιακά, μετά και την εκπόνηση σχετικής έκθεσης. Η αξιολόγηση αυτή θα περιέχει περί τα 43 προαπαιτούμενα, δηλαδή, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τον δεκαπλάσιο όγκο δουλειά από ένα κανονικό πρόγραμμα.
Μεταξύ αυτών θα είναι σύμφωνα με τους Ευρωπαίους η αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, το συνταξιοδοτικό, η στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και τον διαχωρισμό των τμημάτων της εταιρίας, , τα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, το άνοιγμα επαγγελμάτων κ.ά.
Παραμένει ο στόχος για το πλεόνασμα
Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο εν τω μεταξύ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% για το 2018. Όπως είπε μάλιστα ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα από όλα τα παραπάνω, αυτομάτως το πλεόνασμα θα ήταν 0,5% για εκείνη τη χρονιά.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ζητείται από χώρα να νομοθετήσει για τρία χρόνια και όχι απλά για το επόμενο έτος, πράγμα που, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο «ήταν θέμα αξιοπιστίας και ιδιοσυγκρασία του προγράμματος».
Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε παράλληλα τις προβλέψεις της συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές «συντηρητικές και προσεκτικές». Ενδεικτικά ανέφερε ότι για τις χρονιές 2015, 2016, 2017 και 2018 τα πρωτογενή έσοδα και οι πρωτογενείς δαπάνες θα είναι: 48 δισ. 47,8 δισ., 46,4 δισ., 45,4 δισ., και 47,3 δισ. 48 δισ. 47,1 δισ. 44,9 δισ., ενώ η εξέλιξη του ΑΕΠ -0,9 -0,5 +3,5 + 4,5. Αντίστοιχα, το συνταξιοδοτικό θα συνεισφέρει με εξοικονόμηση 0,9% 1,4% 1,7% 1,9% 2,2% 3,0% 3,1% του ΑΕΠ για τα έτη από το 2016 ως το 2020 και τα έτη 2025 και 2030 αντίστοιχα.
Σκληρό το πρόγραμμα για τους νέους συνταξιούχους
Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε το πρόγραμμα «πολύ σκληρό για τους νέους συνταξιούχους» τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι παλιοί συνταξιούχοι δεν θα δουν την ονομαστική τους σύνταξη να μειώνεται, αλλά να επανυπολογίζεται με το νέο σύστημα και αν υπάρχει διαφορά, τότε η σύνταξη θα παγώνει μέχρι να ισοσταθμιστεί από τον πληθωρισμό».
Σε σχέση με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, εξήγησε ότι αναμένεται να αποδώσει έσοδα 6 δισ. έως το 2018, και σε αυτό θα ενταχθούν εταιρίες του δημοσίου έως το τέλος του έτους, οι μετοχές των τραπεζών και τμήμα της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Το διοικητικό του συμβούλιο θα είναι πενταμελές και ο πρόεδρος μαζί με ένα ακόμα μέλος θα διορίζονται από την Κομισιόν.
Τέλος, σε σχέση με τα capital controls o αξιωματούχος εξήγησε αυτό είναι μια απόφαση των ελληνικών αρχών, αλλά θα πρέπει να το δουν συνετά για να μη υπάρξει φυγή κεφαλαίων. Σημείωσε δε ότι με τη συμφωνία για το χρέος, θα δημιουργηθούν και γι’ αυτό οι κατάλληλες συνθήκες.
Τι συμβαίνει με το χρέος
Αναφορικά με το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους, πηγή της ευρωζώνης, υπογράμμισε ότι «έχουμε διαφορές, αλλά σημειώνεται πρόοδος».
Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο ευρωζώνης, ούτε μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, ενώ οι Ευρωπαίοι εξετάζουν δέσμη μέτρων που προβλέπει επιμήκυνση κατά πέντε χρόνια της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα, το πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια και την εξαγορά από τους Ευρωπαίους μέρος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ από την πλευρά του θεωρεί ότι τα μέτρα που συζητούν οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν λύση σε βάθος χρόνου, αλλά περιορίζονται σε μια διαχείριση για τα επόμενα χρόνια και δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.