ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΤΙΝΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΡΑΕ
Σε κατακόρυφη και απότομη αύξηση του κόστους ρεύματος οδηγούν μία σειρά από μέτρα που υλοποιεί η ΡΑΕ στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των θεσμών την ώρα που η ηγεσία του υπ. Ενέργειας φέρεται να ασκεί πιέσεις στη ΔΕΗ για τη μείωση των τιμολογίων.
Όπως γράφει η «Καθημερινή» ένα εξ αυτών των μέτρων που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα με απόφαση της ΡΑΕ και αφορά την κατάργηση των χρεώσεων την ηλεκτρική ενέργεια που προορίζεται για εξαγωγές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΒΙΚΕΝ, θα επιβαρύνει το σύστημα με ένα κόστος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους καταναλωτές προέρχεται από τη δέσμευση για αναπροσαρμογή του πλαφόν που ισχύει σήμερα στις προσφορές των μονάδων που καλύπτουν την ημερήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, στα όρια που ισχύουν στην Ιταλία.
Σήμερα το πλαφόν αυτό ανέρχεται στα 150 ευρώ η μεγαβατώρα και το προτεινόμενο όριο για την αναπροσαρμογή του, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με αυτό της ιταλικής αγοράς είναι στα 3.000 η μεγαβατώρα.
Η ίδια η ΡΑΕ που καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου σημειώνει στο κείμενο που απέστειλε στους θεσμούς ότι μια τέτοια αύξηση του πλαφόν «μπορεί να εκθέσει τους καταναλωτές σε σημαντικούς κινδύνους τιμών», επισημαίνοντας τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς που στηρίζεται στο υποχρεωτικό σύστημα και της ιταλικής όπου οι τιμές διαμορφώνονται βάσει διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών.
Σημειώνει δε ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί στην ελληνική αγορά που να μπορούν να αποτρέψουν πιθανές καταχρηστικές συμπεριφορές από τους συμμετέχοντες στην αγορά, αν δηλαδή οι παραγωγοί θα μπορούν να υποβάλλουν υψηλές προσφορές ακόμη και σε περιόδους που δεν θα υπάρχει έλλειψη ισχύος.