ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΑΡΩΝΕΙ»: ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ!

«Οι πληροφορίες είναι σωστές. Υπάρχουν μόλις 2 επιθεωρήτριες εργασίας για την Χαλκιδική. Είναι πολύ δύσκολο…έως αδύνατον να ελεγχθεί όλος ο νομός. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Ευτυχώς που υπάρχει και αμάξι. Πριν να αποκτήσουμε όχημα όμως, αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιούμε…τα δικά μας. Χρειάζονται τουλάχιστον 4 επιθεωρητές για να είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι. Δύο δεν επαρκούν. Τα κρούσματα ανασφάλιστης εργασίας έχουν μειωθεί κάπως μετά την ψήφιση του νόμου που ορίζει το πρόστιμο στις 10.550 ευρώ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, πως σε περίπτωση ελέγχου, δεν θα βρεθούν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Δεν έχει «εξαλειφθεί» η ανασφάλιστη εργασία. Οι θύλακες παρανομίας είναι κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης και τα beach bar. Η στάση των εργοδοτών πάντως έχει καταστεί περισσότερο συνεργάσιμη» σύμφωνα με πηγή από την Επιθεώρηση Εργασίας στην Χαλκιδική.

beach bar1
Φωτογραφία Αρχείου
ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΤΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙ…2 ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

«Οι καιροί επιβάλλουν να είμαστε ρεαλιστές. 2 επιθεωρήτριες δεν φτάνουν. Δεν είναι μόνο οι αποστάσεις αλλά και ο αριθμός των εργαζομένων. Πάνω από 15.000 άνθρωποι εργάζονται σε τουριστικά-επισιτιστικά επαγγέλματα. Είναι αδύνατον να υπάρξει επαρκής, ουσιαστικός, αποτελεσματικός έλεγχος από το ΣΕΠΕ του νομού Χαλκιδικής. Το έργο που επιτελούν οι επιθεωρήτριες είναι σπουδαίο, αλλά είναι πολύ λίγες. Ποιον και τι να ελέγξουν; Κατά την γνώμη μου, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έπρεπε να διαθέτει 7 με 8 έμπειρους, «ψημένους», καλά εκπαιδευμένους επιθεωρητές εργασίας τους θερινούς μήνες, οι οποίοι θα έκαναν «φύλλο και φτερό» τις ξενοδοχειακές μονάδες του νομού. Θα έπρεπε να βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και όχι «παγιδευμένοι» πίσω από τα γραφεία τους, ασχολούμενοι με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι πρωτοφανής, όπως άλλωστε και η καταστρατήγηση των εργασιακών νόμων. Πρώτη φορά ο εργαζόμενος αισθάνεται τόσο ανασφαλής. Και ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει για αυτό; Επαναλαμβάνω: Αν το κράτος θέλει να δει αποτελέσματα στον αγώνα του κατά της ανασφάλιστης εργασίας πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις επιθεωρητών. Αλλιώς αυτή η απαράδεκτη κατάσταση θα παραμείνει» τονίζει ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άγγελος Πράτσας.

pratsas1
Άγγελος Πράτσας, πρώην πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής: «Τεράστιες αποστάσεις, χιλιάδες επιχειρήσεις, και μόλις…2 εργαζόμενες για ελέγχους. Σε μια περίοδο μάλιστα που η εργατική νομοθεσία έχει «κομματιαστεί» και ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να πέσει ανά πάσα ώρα και στιγμή θύμα εργοδοτικής αυθαρεσίας, η προστασία του, πέρα απο επιβεβλημένη, οφείλει να είναι και αποτελεσματική. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δύο επιθεωρητριών, αυτό δεν επιτυγχάνεται στην πράξη».
ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ…ΕΠΙ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟ ΣΕΠΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΟΧΗΜΑ…

«Το προσωπικό είναι ελάχιστο. Ειδικότερα για την Χαλκιδική με τις τεράστιες αποστάσεις και το απαράδεκτο οδικό δίκτυο που καθιστά την προσβασιμότητα των επιθεωρητών εργασίας στις επιχειρήσεις είτε αδύνατη, είτε πολύ δύσκολη. Το καλοκαίρι η ανασφάλιστη εργασία στον νομό «φουντώνει». Όχι στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αναφέρομαι στα εκατοντάδες beach bar, στα χιλιάδες καταστήματα εστίασης και στα μικρομεσαία ξενοδοχεία. Εκεί γίνεται «χαμός». Εμπειρικά είμαι σε θέση να σας πω, πως αυτή την στιγμή, ένα 30% περίπου των εργαζομένων δουλεύει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Ένας στους τρεις εργαζόμενους δηλαδή…είναι ανασφάλιστος. Οι επιθεωρήτριες εργασίας που έχουμε, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, τρέχουν σαν τις «τρελές». Το ξέρω αυτό γιατί πολλές φορές βγαίνουμε μαζί για ελέγχους. Τι προλαβαίνουν όμως να κάνουν 2 επιθεωρήτριες όλες και όλες; Που βρίσκεται η ευαισθησία της πολιτείας σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα; Το μόνο που κάνει το κράτος είναι να προσέχει τα νησιά και την Χαλκιδική την έχει «πετάξει» στο περιθώριο. Δεν της δίνει καμία σημασία. Προβλήματα οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν μόνο στην…Μύκονο και στην Σαντορίνη»  δηλώνει απογοητευμένος στο bangladeshnews.gr, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Θεόδωρος Αδαλής.

xenodoxoypallhloi_2
Φωτογραφία Αρχείου
Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ «ΑΓΚΑΘΙ». ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ…

«Μην ξεχνάτε πως μέχρι και πρόσφατα στο ΣΕΠΕ Χαλκιδικής, υπηρετούσε μόλις…μία επιθεωρήτρια, η οποία τραβούσε «Γολγοθά», μόνη της όλα αυτά τα χρόνια. Η αλήθεια είναι πως η Χαλκιδική είναι ένα θέμα που μας «πονάει». Η υποστελέχωση στο συγκεκριμένο ΣΕΠΕ, προκαλεί πολλά προβλήματα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμονας για να αντιληφθείς ότι με έναν και δύο επιθεωρητές δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος. Ειδικότερα το καλοκαίρι, που η επισκεψιμότητα στην Χαλκιδική είναι τεράστια και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται είναι χιλιάδες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η παραβατικότητα στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Μια επιθεωρήτρια μπορεί να «φάει» μια ολόκληρη ημέρα προκειμένου να πραγματοποιήσει έναν και μόνο έλεγχο. Π.χ. σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο με μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Δυστυχώς, απορροφούνται και από άλλες εργασίες, πέρα από τις αμιγώς γραφειοκρατικές. Η παρουσία ενός επιθεωρητή εργασίας είναι απαραίτητη στην εργατική διαφορά, στην έκδοση βιβλιαρίου ανηλικών, αλλά και στα δικαστήρια για ποινικές υποθέσεις της υπηρεσίας. Ο χρόνος για ελέγχους περιορίζεται δραστικά. Και όταν τα άτομα είναι απελπιστικά…λίγα, η κατάσταση χειροτερεύει» υποστηρίζει ο Βασίλης Τραϊνόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιθεωρητών Εργασίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αρέσει σε %d bloggers: