ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΣ ΘΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΘΕΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με την τροπολογία για το ΕΚΑΣ που κατατέθηκε στη Βουλή με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να μην ισχύσει η μείωση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους που δεν πληρούν πλέον τα νέα εισοδηματικά κριτήρια από την 1/1/2016, αλλά από την 1/6/2016, και κατά συνέπεια δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που έχουν λάβει για τους πρώτους 5 μήνες του έτους.

Με δεδομένο όμως ότι οι συνταξιούχοι έλαβαν στο τέλος Μαΐου τη σύνταξη Ιουνίου, θα κληθούν να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ που έλαβαν μαζί με τη σύνταξη τους. Στο ερώτημα αν θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη η επιστροφή αυτή να γίνει τμηματικά κι όχι εφάπαξ, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πνεύμα του νόμου, για να διευκολυνθούν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που έλαβαν τη σύνταξη πριν την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, αλλά τώρα συμπλήρωσαν τα 65 και με βάση τη νέα νομοθεσία κανείς συνταξιούχος δεν θα λαμβάνει το ΕΚΑΣ πριν τα 65, υποστήριξε ότι πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, γιατί η νέα πρόβλεψη αφορά αποκλειστικά και μόνο εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και πάλι διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι δεν έχει μπροστά του το κείμενο της νομοθεσίας.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά αφορά δέσμευση που έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Ιούλιο και μάλιστα με τις ψήφους και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Υπογράμμισε δε ότι με τις αλλαγές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, η απώλεια του ΕΚΑΣ θα εξισορροπηθεί με άλλα μέτρα, όπως αυτό της καθιέρωσης της Εθνικής Σύνταξης η οποία θα αφορά και ευρύτερες ομάδες.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα εξίσου σημαντικά τα οποία θα πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *