ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ: ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ, «ΤΕΦΤΕΡΙ» ΑΚΟΜΗ…ΚΑΙ ΣΤΑ ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ!
«Δυστυχώς και εδώ υπάρχουν άνθρωποι που η κρίση τους έπληξε βάναυσα. Η αλήθεια είναι ότι βασίζονταν στην ροή του χρήματος που τους εξασφάλιζε η δουλειά τους και δεν διέθεταν αποθέματα. Τώρα που μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματα τους…ξεκίνησαν και τα μεγάλα προβλήματα. Φυσικά και υπάρχει τεφτέρι. Ακόμη και σε…ψητοπωλείο. Του Πανοράματος παρακαλώ. Μου χρωστούν 500 ευρώ περίπου. Κάποια θα τα πάρω, κάποια όχι. Κάποια ανακυκλώνονται. Οι δικαιολογίες που ακούω; Διάφορες: «Δεν έχω τώρα, θα περάσω σε 2-3 μέρες». Δεν περνάνε όμως ποτέ και τους χάνεις και από πελάτες. Δεν τους παρεξηγώ όμως, ούτε θυμώνω. Είμαι σίγουρος ότι αισθάνονται και οι ίδιοι άσχημα. Όλοι μας έχουμε περάσει δύσκολα και όπως μπορούμε βοηθάμε. Άλλες φορές οι οφειλέτες κάνουν ότι… «ξέχασαν» τα χρέη τους και μαζί τους αναγκαζόμαστε να κάνουμε και εμείς το ίδιο για να μην τους χάσουμε από πελάτες. Δεν έχουμε πλέον αυτή την πολυτέλεια. Η πραγματικότητα «λέει» πως ο κόσμος δυσκολεύεται υπερβολικά για να τα βγάλει πέρα. Αν δεν αλλάξει το οικονομικό περιβάλλον, αν δεν ανοίξουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας τα ζόρια θα συνεχιστούν. Όλα τα κακά οφείλονται στην ανεργία. Όταν οι συμπολίτες μας δεν έχουν μια καθημερινή, σταθερή εργασία, πως μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν; Μόνο αν βρουν δουλειά, οι ζωές όλων μας θα καλυτερέψουν. Το προφίλ των ανθρώπων που μπήκαν και…θα μπουν στην λίστα με το τεφτέρι, αφορά κυρίως πρώην ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν άντεξαν άλλο και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους καθώς και συνταξιούχους των οποίων οι αποδοχές μειώθηκαν δραματικά» δηλώνει προβληματισμένος στο bangladeshnews.gr, o Νεκτάριος Αλεξιάδης, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στο Πανόραμα.
Στο Πανόραμα εξακολουθούν να υπάρχουν πλούσιοι άνθρωποι. Τα σπίτια παραμένουν εντυπωσιακά, τα αυτοκίνητα ακριβά και τα βλέμματα εν πολλοίς…αλαζονικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, έχει φύγει από την μέση εκείνη η ακατάσχετη επιδειξιομανία που συνόδευε το σύνολο σχεδόν των κινήσεων των ευκατάστατων κατοίκων. Oι ιδιοκτήτες των Porshce και Ferrari, είτε έχουν παραδώσει πινακίδες για να αποφύγουν τα «τσουχτερά» τέλη, είτε τις κρατούν κλειδωμένες στα γκαράζ τους για να αποφύγουν τις κοστοβόρες επισκέψεις στα βενζινάδικα. Οι τιμές των κατοικιών έχουν πέσει κατακόρυφα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που «καίγονται» να «ξεφορτωθούν» τα πανάκριβα σπίτια τους, «σκοτώνοντας» τα σε εξευτελιστικές τιμές. Το κράτος θέλει να εισπράξει φόρους προκειμένου να ισορροπήσει τον διαχρονικά… «ανισόρροπο» προϋπολογισμό και να καθησυχάσει τους δανειστές. Οι κάτοικοι από την άλλη πρέπει να συντηρήσουν εαυτούς, οικογένειες τους και ότι έχει απομείνει από ακριβά…γούστα. Σύμφωνα με γνωστό παράγοντα της περιοχής, το Πανόραμα κινδυνεύει να μετατραπεί στην… «Μενεμένη» της Ανατολικής Θεσσαλονίκης αφού ο πλούτος που φαίνεται δεν είναι παρά η κορυφή ενός…ανύπαρκτου παγόβουνου. Η εισοδηματική «ψαλίδα» έχει κόψει από τους πάντες. Πλούσιοι χρεοκόπησαν, κρατώντας τα μαντάτα έως επτασφράγιστο μυστικό. Διατήρησαν για τους γείτονες μια επίπλαστη εικόνα ευμάρειας. Τα κακεντρεχή σχόλια πρέπει να αποφεύχθουν πάση θυσία. Η διαλυμένη μεσαία τάξη ψάχνει μέσα στα ερείπια…υπολείμματα της παλιάς της ζωής και οι φτωχοί έγιναν…φτωχότεροι. Η περιοχή έχει απωλέσει για τα καλά την εικόνα ενός απόρθητου κάστρου που στους κόλπους του φιλοξενούσε την ισχυρή ελίτ της πόλης. Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει πλέον. Τι βρήκαμε εμείς στο ρεπορτάζ; Τεφτέρι σε κρεοπωλεία, μανάβικα, ψητοπωλεία, αρτοποιεία,…γραφεία τελετών. Συχνές επισκέψεις σε ενεχυροδανειστήρια για να πουλήσουν όσο όσο οικογενειακά κειμήλια και χρυσαφικά. Στο λεξικό το πανόραμα ορίζεται ως «η ευρεία θέα ενός τοπίου ή μιας πόλης από κάποιο ψηλό μέρος». Καμία αμφιβολία ότι η εικόνα που παρουσιάζει είναι εντυπωσιακή. Αν σκύψετε όμως λίγο περισσότερο και προσέξετε καλύτερα, θα διαπιστώσετε τα χιλιάδες μικροδράματα των άλλοτε…μακάριων κατοίκων.
Η ΖΩΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ…ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ!
«Aυτοί που μας χρωστούν…είναι οι πλούσιοι. Η συντριπτική πλειοψηφία αφορά πρώην ελεύθερους επαγγελματίες που έβαλαν «λουκέτο» στην δουλειά τους, μισθωτούς τους ιδιωτικού τομέα που απολύθηκαν και βεβαίως συνταξιούχους. Το χρέος που έχω συγκεντρώσει; 700 ευρώ. Τα χρήματα αυτά ευτυχώς θα τα πάρουμε, δεν τα έχουμε χάσει. Θα αργήσουμε, αυτό είναι σίγουρο, αλλά στο τέλος θα τα βάλουμε στο ταμείο μας. Συνήθως την μαναβική που ζητούν, την παραδίδουμε σπίτι τους. Μας ζητούν να κάνουμε υπομονή, πως σε λίγες μέρες θα βρούν τα χρήματα για την αγορά που έκαναν και θα μας ξεπληρώσουν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πελάτη που έμπαινε στο μαγαζί και δεν μας άφηνε καν…να του μιλήσουμε. Τόσο αλαζόνας. Πολύ πλούσιος. Σήμερα όμως μας παρακαλά να του δώσουμε…βερεσέ. Για την κατάσταση αυτή, αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το ελληνικό κράτος. Απαραίτητο επίσης να φύγει και η σημερινή κυβέρνηση γιατί κοροϊδεψε τον κόσμο με μεγάλες, ψεύτικες υποσχέσεις από τις οποίες δεν υλοποίησε ούτε μία. Οι πολίτες πληρώνουν τώρα τα λάθη και τα ψέματα των κυβερνήσεων. Όσον αφορά εμάς, μια ζωή είμασταν συνηθισμένοι να «πετάμε» χαμηλά, επομένως πρόβλημα κανένα. Τους πλούσιους όμως τους κακοφαίνεται πολύ, ακόμη και τώρα, που έπεσαν από τα «ψηλά» στα «χαμηλά». Υπάρχουν πάντως και άνθρωποι που εξακολουθούν να με συγκινούν με την στάση τους, ιδιαίτερα κάποιες γιαγιάδες. Μπορεί να μην έχουν λεφτά, τους «περισσεύει» όμως η αξιοπρέπεια. Πάνω από όλα η αξιοπρέπεια» τονίζει στο bangladeshnews. gr, o Φώτης Μαυρίδης, συνιδιοκτήτης μανάβικου στο Πανόραμα.
ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ, ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ… «ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ» ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ.
«Κάποτε το τεφτέρι ήταν… «μάστιγα». Ο πεθερός μου, που είχε παλιά το μαγαζί, αναγκάστηκε να διαγράψει το σύνολο σχεδόν των οφειλών από πελάτες, καθώς ήταν σίγουρος ότι δεν θα τα εισέπραττε ποτέ. Πλέον, έχω 3 άτομα, από τα οποία πληρώνομαι στο τέλος κάθε μήνα. Δεν μπορούν να πληρώνουν τις αγορές τους σε καθημερινή βάση. Σε έναν μάλιστα από αυτούς υποχρεώθηκα σε… «ψαλίδι». Δεν υπήρχε περίπτωση να τα πάρω ποτέ τα χρήματα αυτά. Το χρέος του είχε φτάσει…τις 3.000 ευρώ. Πάντως μην νομίζετε πως στο Πανόραμα ο κόσμος δεν πεινάει. Υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες που δεν έχουν χρήματα για φαγητό και αυτό είναι τραγικό. Τους ανθρώπους αυτούς εξακολουθώ να τους κρατώ ως πελάτες. Προσωπικά όμως, αν είχα λεφτά δεν θα ψώνιζα. Επαφίεται στην κρίση του καθενός τι θέλει να κάνει και τι όχι. Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Aπό την άλλη όμως δεν μπορείς να αφήσεις και την οικογένεια σου…νηστική. Δεν κατηγορώ κανέναν. Η κατάσταση είναι αδιέξοδη» υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια αρτοποιείου Μαρία Ζουρελίδου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ