ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 33 ΕΚΑΤ. ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο 2016. Σύμφωνα με τον OLAF (European anti-fraud office) ευρωπαϊκά τσιγάρα που νόμιμα απέπλευσαν προς την Ασία κατέληξαν να γυρίσουν πίσω στην Ευρώπη – αυτή τη φορά με παράνομο τρόπο.

Η επιχείρηση κράτησε αρκετούς μήνες και κατά τη διάρκειά της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συνεργάστηκε στενά με τις ελληνικές και κυπριακές αρχές. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάσχεση πάνω από 33 εκατομμύρια τσιγάρα στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει ο OLAF πρόκειται για μία από τις πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις πατάξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Συνολικά από το Δεκέμβριο 2015 μέχρι και τον Ιανουάριο 2016 κατασχέθηκαν πάνω από 75 εκατομμύρια τσιγάρα στην Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Συνολικά το 2015 κατασχέθηκαν από τον OLAF πάνω από 600 εκατομμύρια παράνομα τσιγάρα. Το Αιγαίο ήταν μία από τις βασικές περιοχές διεξαγωγής επιχειρήσεων από τον OLAF το 2015.

Η επιχείρηση του Ιανουαρίου 2016 με την κατάσχεση των 33 εκατομμυρίων παράνομων τσιγάρων έρχεται να προστεθεί στην επιχείρηση κατάσχεσης σχεδόν 21 εκατομμυρίων τσιγάρων που είχε λάβει χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατασχεθέντων τσιγάρων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτών των δύο πρόσφατων ερευνών σε πάνω από 55 εκατομμύρια τεμάχια.
Επίσης περίπου 10 εκατομμύρια τσιγάρα κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Αμβούργου τον περασμένο μήνα και ένα άλλα 3 εκατομμύρια κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Ρωσία, μετά από ένα ταξίδι μέσω του Ρότερνταμ και τη Ρίγα.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα τσιγάρα δεν είχαν δηλωθεί ως τέτοια και, όπως συμβαίνει πολύ συχνά, ήταν κρυμμένα μεταξύ άλλων εισαγόμενων προϊόντων, όπως κουβέρτες, γυαλιά ηλίου και κεραμικά.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Τζιοβάνι Κέσλερ «οι αριθμοί δείχνουν την εξαιρετική δουλειά και την επιμονή των ερευνητών μας καθώς και την αδιαμφισβήτητη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα αυτόν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *