ΚΑΝΝΕΣ: Η ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ 2016

Τζιμ Τζάρμους και Κεν Λόουτς. Αντρεα Αρνολντ και Μάρεν Αντε.

Οι σκηνοθέτες που πρωτοστατούν στα προγνωστικά για τον Χρυσό Φοίνικα του 2016 βρίσκονται φέτος απέναντι στην κρίση του Αυστραλού σκηνοθέτη Τζορτζ Μίλερ, προέδρου της κριτικής επιτροπής την οποία απαρτίζουν ο Δανός ηθοποιός Μαντς Μίκελσεν, ο Αμερικανός ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Λάζλο Νέμες (η μεγάλη περσινή ανακάλυψη του Φεστιβάλ των Κανών με το βραβευμένο με ξενόγλωσσο Οσκαρ δράμα «Ο γιος του Σαούλ»), η Αμερικανίδα Κίρστεν Ντανστ, ο Γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεσπλεσέν, η Ιταλίδα ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός Βαλέρια Γκολίνο, η Γαλλίδα Βανέσα Παραντί και η Ιρανή παραγωγός Καταγιούν Σαχάμπι.

Οι προβλέψεις για τον Χρυσό Φοίνικα δεν είναι εύκολες. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από επαγγελματίες του κινηματογράφου, διαφορετικών εθνικών ταυτοτήτων και κινηματογραφικών επιρροών, βλέπει δύο ταινίες του διαγωνιστικού την ημέρα μέσα σε ένα δεκαήμερο και καλείται στο τέλος να τις συζητήσει και να διανείμει τα βραβεία. Πριν από την ημέρα των βραβείων, τα μέλη της Επιτροπής έχουν σαφείς και αυστηρές οδηγίες ότι δεν μπορούν να μιλήσουν δημοσίως για τις προτιμήσεις τους. Έτσι, όλα είναι πιθανά.

Οι εκτιμήσεις φέρνουν στην πρώτη γραμμή για τον Χρυσό Φοίνικα αλλά και για το βραβείο σεναρίου τη δραματική κομεντί της Γερμανίδας Μάρεν Αντε «Toni Erdmann» γύρω από το πώς ένας πατέρας προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη σχέση του με την εργασιομανή νεαρή κόρη του.

 Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία στη φιλμογραφία της Αντε έχει εισπράξει γενναιόδωρες κριτικές και απλόχερα αστεράκια, ενώ συναγωνίζεται με το «American honey» της Βρετανίδας Αντρεα Αρνολντ, δύο φορές στο παρελθόν βραβευμένης με το Βραβείο της Επιτροπής για τα «Fish tank» και «Red Road». Χαρακτηρισμένο ως το πιο φιλόδοξο έως σήμερα φιλμ της Αρνολντ, το «American honey» αποτελεί «μια εξπρεσιονιστική ματιά στο αμερικανικό περιθώριο» καθώς μια 18χρονη γυρίζει τις μεσοδυτικές πολιτείες. Σοβαρές είναι και οι πιθανότητες της ταινίας για το βραβείο σκηνοθεσίας αλλά και γυναικείας ερμηνείας για την πρωτοεμφανιζόμενη Σάσα Λέιν (με ανταγωνισμό από την 66χρονη Σόνια Μπράγκα, πρωταγωνίστρια του βραζιλιάνικου «Aquarius» αλλά και από την «βασίλισσα» του φετινού φεστιβάλ Κρίστεν Στιούαρτ που ξεχώρισε στο «Personal Shopper»).

Την καρδιά της Κρουαζέτ έχει κερδίσει και το ερμηνευτικό δίδυμο των Ρουθ Νέγκα και Τζόε Ετζερτον στο «Loving» του Τζεφ Νίκολς που παραθέτει την αληθινή ιστορία του διαφυλετικού ζεύγους Ρίτσαρντ και Μίλντρεντ Λόβινγκ οι οποίοι το 1967 έφτασαν έως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατακτώντας μια νίκη-σταθμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αμερική.

Ατού
Ισχυρή υποψηφιότητα, επίσης, βάζει το λυρικό δράμα «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους, επικεντρωμένο στον τρόπο που ένας νεαρός οδηγός λεωφορείου στην εργατική κωμόπολη Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ εμπνέεται από την καθημερινότητά του γράφοντας ποιήματα.

Με μεγάλο ατού τη συγκινησιακή του δύναμη που έκανε πολλούς να δακρύσουν, ο 79χρονος Βρετανός Κεν Λόουτς (βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα για το ιστορικό δράμα «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι») δεν απέχει πολύ από ένα βραβείο με το κοινωνικό του δράμα «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», γύρω από το αδιέξοδο ενός μεσήλικου ξυλουργού, ο οποίος, αναρρώνοντας από καρδιακή προσβολή, επιδιώκει την κρατική οικονομική βοήθεια. Στις πρώτες βαθμίδες των προτιμήσεων είναι και το σεξουαλικά φορτισμένο «Η δούλα» του Νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν Γουκ («Oldboy») γύρω από έναν λεσβιακό έρωτα στην Κορέα του ’30.

Η απάντηση για τον Χρυσό Φοίνικα θα δοθεί αύριο στην τελετή απονομής των βραβείων…

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *