ΙΣΠΑΝΙΑ: ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ισπανία ενέτειναν χθες τις διαπραγματεύσεις τους σε μια προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές στις οποίες δεν αναδείχθηκε καθαρός νικητής, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού και την αποτροπή νέων εκλογών. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση, προσπαθεί εσπευσμένα να καταλήξει σε συμφωνία με άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο ηγέτης του, ο Πέδρο Σάντσεθ, θεωρητικά πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ως την 3η Μαρτίου.

Στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου κανένα κόμμα δεν μπόρεσε καν να πλησιάσει την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω Βουλή. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν εξασφάλισε την υποστήριξη ικανού αριθμού μελών της Βουλής των 350 εδρών ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.Μια τετράωρη συνάντηση που έγινε χθες ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, το Ποδέμος («Μπορούμε») και δύο μικρότερα κόμματα της αριστεράς δημιούργησε την εντύπωση πως σημειώνεται πρόοδος.«Συμφωνούμε στις προτεραιότητες, ήταν μια καλή αρχή, αλλά δεν έχουμε ακόμη κάτι στέρεο», είπε ο Ινίγο Ερεχόν, στέλεχος του Ποδέμος, σχεδόν πέντε ώρες μετά την έναρξη των συνομιλιών. Δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος». Η διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα το απόγευμα.

Στελέχη των Σοσιαλιστών σημείωναν ωστόσο πως τα τέσσερα κόμματα δεν έχουν την πλειοψηφία των εδρών.«Συμφωνήσαμε στην ατζέντα» της διαπραγμάτευσης, περιορίστηκε να πει ο Αντόνιο Ερνάντο των Σοσιαλιστών. «Δεν μπήκαμε στα μεγάλα θέματα».Ο Σάντσεθ συναντήθηκε παράλληλα χθες το απόγευμα με τον ηγέτη του κεντρώου κόμματος Θιουδαδάνος («Πολίτες»), εξερευνώντας μια εναλλακτική πρόταση σε μια κυβέρνηση συμμαχίας κεντροαριστεράς-αριστεράς.Το Ποδέμος και το Θιουδαδάνος, δύο νέες πολιτικές δυνάμεις που μέχρι τον Δεκέμβριο δεν είχαν καμία έδρα στη Βουλή, απέσπασαν εκατομμύρια ψήφους από το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές, που χρεώθηκαν την οικονομική κρίση.

Για να καταλήξουν σε συμφωνία οι Σοσιαλιστές και το Ποδέμος θα κληθούν να ξεπεράσουν διαφορές σε ζητήματα όπως είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.Εάν αντίθετα σχηματιστεί μια κυβέρνηση συμμαχίας των Σοσιαλιστών και του Θιουδαδάνος, θα χρειάζεται την —μάλλον απίθανη σε αυτή την περίπτωση— στήριξη του Ποδέμος ή του Λαϊκού Κόμματος.Ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο ηγέτης του Θιουδαδάνος, άφησε να εννοηθεί ότι οι πιθανότητες είναι ίσες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή την εγκατάλειψη της προσπάθειας, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.Εάν ο Σάντσεθ αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση και οι αντίπαλοί του δεν προσφέρουν βιώσιμη εναλλακτική λύση, νέες βουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Ιούνιο στην Ισπανία.

Αλλά οι νέες εκλογές κάθε άλλο παρά θα οδηγούσαν στην άρση του αδιεξόδου, αν κανείς πιστέψει τις δημοσκοπήσεις. Σε περίπτωση νέων εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Sigma Dos που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας El Mundo, το Λαϊκό Κόμμα θα έχανε τέσσερις έδρες, το Ποδέμος εννέα, και το Θιουδαδάνος θα αποσπούσε τις περισσότερες. Μια άλλη δημοσκόπηση της Sigma Dos που δημοσιεύθηκε χθες εξάλλου ότι το 48% των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς δεν θα υποστήριζαν μια νέα υποψηφιότητα του Μαριάνο Ραχόι, ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος και υπηρεσιακού πρωθυπουργού, σε ενδεχόμενες νέες εκλογές.

Ο Ραχόι αψήφησε αυτή την τάση επιμένοντας σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, αλλά επανέλαβε πως θα προτιμούσε έναν «μεγάλο συνασπισμό» Σοσιαλιστών, Λαϊκού Κόμματος και Πολιτών.«Αν ο κύριος Σάντσεθ δεν καταφέρει να κερδίσει (ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή)» και «πει ότι δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με το Λαϊκό Κόμμα», τότε «θα διεξαχθούν νέες εκλογές», δήλωσε ο Ραχόι στο τηλεοπτικό δίκτυο 13TV.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *