ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΝΕΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΟΨΗΦΙΑΣ

Με τις διαφορές τους να παραμένουν απαγορευτικές για κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας συμφώνησαν να «διερευνήσουν» την επιλογή της κυβέρνησης μειοψηφίας – ως λύση κατ’ ελάχιστον για να αποφευχθούν νέες εκλογές μετά την κάλπη του Φεβρουαρίου, κοιτάζοντας στους ανεξάρτητους.

Το Φιάνα Φάιλ, το μικρότερο εκ των δύο, είχε απορρίψει πρόταση του Φίνε Γκάελ (του απερχόμενου πρωθυπουργού Έντνα Κένι) για συγκυβέρνηση.

Οι κάλπες του Φεβρουαρίου είχαν καταβαρθρώσει τον συνασπισμο Φίνε Γκάελ και Εργατικών και είχαν οδηγήσει σε ένα διασπασμένο Κοινοβούλιο, στο οποίο κανένα κόμμα (με πρώτο ακόμη, αν και εξαιρετικά αποδυναμωμένο, το Φίνε Γκάελ) αλλά και κανένας «εύκολος» συνασπισμός δεν μπορούσε να οδηγήσει σε κυβέρνηση. 

Το Φίνε Γκάελ, των 50 εδρών από τις 158 έδρες του Κοινοβουλίου, είχε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με το Φιάνα Φάιλ των 44 εδρών για να αναζητήσει διέξοδο – ακόμη και το ότι τα δύο κόμματα κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ήταν πρωτοφανές, έστω κι αν η συγκυβέρνηση αποκλείστηκε γρήγορα.

Οι δύο δυνάμεις στρέφονται στο ενδεχόμενο συμφωνίας να απέχει το ένα κόμμα από ψηφοφορίες ώστε να μπορούν να περνούν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Οι διαπραγματευτικές ομάδες του Φίνε Γκάελ και Φιάνα Φάιλ συμφώνησαν να συναντηθούν στις αρχές της εβδομάδας για να συζητήσουν πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μία βιώσιμη κυβέρνηση μειοψηφίας» ανέφεραν το βράδυ του Σαββάτου σε ξεχωριστές αλλά πανομοιότυπες ανακοινώσεις τους τα δύο κόμματα.

Το νέα Κοινοβούλιο συνέρχεται την Πέμπτη και παραμένει αβέβαιο το εάν οι συζητήσεις θα έχουν φτάσει κάπου μέχρι τότε. 

Βασικό τμήμα του σεναρίου της κυβέρνησης μειοψηφίας -της μοναδικής ρεαλιστικής επιλογής για να αποφευχθεί νέα κάλπη, όπως ενδεικτικά σημειώνει το Reuters- είναι οι νεοεκλεγέντες ανεξάρτητοι βουλευτές. 

Οι περίπου 15 «ευέλικτοι» ανεξάρτητοι βουλευτές αναμένεται, όπως γράφουν από την πλευρά τους οι Irish Times, να περιμένουν πρώτα την έκβαση των συνομιλιών των δύο κομμάτων ώστε να αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν. 

Η διαφορά των δύο κομμάτων στις έδρες και το μέγεθος της ομάδας των ανεξάρτητων είναι τέτοια που θεωρητικά δεν αποκλείεται στο τέλος να βρεθεί ισχυρότερο το Φιάνα Φάιλ.

Πηγή: www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *