ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ, «ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ» ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για τους δανειολήπτες…ειδικά τους υπερχρεωμένους. Το θέμα των «κόκκινων δανείων» εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα «κάτσει η μπίλια» της τελικής έκβασης. Ο φόβος των πλειστηριασμών, διαρκής και αδυσώπητος. Τα Ειρηνοδικεία της χώρας «βουλιάζουν» από τις χιλιάδες αιτήσεις που καταθέτουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προκειμένου να υπαχθούν στις πρόνοιες…περισσότερο αυστηροποιημένες σε σχέση με το παρελθόν…του νόμου Κατσέλη. Οι δικηγόροι από την πλευρά τους, κατηγορούν τις τράπεζες ότι καθυστερούν σκοπίμως να παραδώσουν τις δανειακές συμβάσεις που απαιτούνται για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη με συνέπεια οι δανειολήπτες να κινδυνεύουν να χάσουν τις προθεσμίες…και κατά συνέπεια τα σπίτια τους. Την ίδια ώρα, το ευρύτερο σκηνικό παραμένει ίδιο και απαράλλακτο: Μεγαλώνει η ανέχεια…μικραίνουν τα πορτοφόλια.
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΜΕ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
«Tην στιγμή αυτή εκκρεμούν περίπου 20.000 υποθέσεις, δηλαδή έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις, οι υποθέσεις όμως δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί. Οι 12.000, που είχαν προσδιοριστεί για εκδίκαση μετά το 2019, βάσει μνημονιακών νόμων, πρέπει αναγκαστικά να επαναπροσδιοριστούν μέχρι το 2018. Παράλληλα, οι καταθέσεις αυξήθηκαν φοβερά. Το τελευταίο πεντάμηνο του 2015 παραλάβαμε 2.650 αιτήσεις, οι 1.700 από αυτές αφορούν μόνο τον Δεκέμβριο.«
«Το προφίλ των ανθρώπων αυτών; Να φανταστείτε ότι υπάρχουν ανάμεσα τους και συνάδελφοι δικαστές οι οποίοι προσέφυγαν στο νόμο Κατσέλη για να σωθούν. Μιλάμε για δανειολήπτες που πήραν στεγαστικό δάνειο με δόση περίπου στα 1.000 ευρώ. Η δραματική μείωση των μισθών τους σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας τους οδήγησαν σε δεινή θέση. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, ένας γιατρός λιποθύμησε από την ένταση. Έχουμε επίσης και πολλούς εμπόρους που προσπαθούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου. Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, σε περίπτωση που υπάρχει η ικανότητα πτώχευσης» τονίζει μιλώντας στο bangladeshnews.gr η Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης Ευανθία Θεοδωρακοπούλου.
ΖΗΣΗΣ ΚΛΕΙΣΙΑΡΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
«Κάποτε δούλευαν και οι δύο και μπορούσαν να ξεπληρώνουν με μια σχετική άνεση το στεγαστικό δάνειο που είχαν πάρει. Από τότε που ξέσπασε η κρίση δεν υπάρχει οικογένεια με 2 εργαζόμενους. Δουλεύει μόνο ο ένας και μάλιστα με μειωμένο μισθό. Άλλοι δουλεύουν περιστασιακά, ενώ σε άλλους ο εργοδότης αργεί να καταβάλει τα μηνιάτικα όπως οφείλει. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, και αυτές είναι πολλές, όπου και οι δύο είναι άνεργοι. Αυτές οι κατηγορίες ζητούν την προστασία της πρώτης κατοικίας».
«Όλοι έτρεξαν τον Δεκέμβριο για να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις καθώς από 01/01/2016 ισχύουν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια. Είχαν προηγηθεί βέβαια οι τροποποιήσεις του Αυγούστου οι οποίες ζητούσαν περισσότερα δικαιολογητικά από τους αιτούντες, ανάμεσα σε αυτά, βεβαιώσεις οφειλών όπως και γενικότερα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Για την καινούργια φουρνιά δανειοληπτών όμως απαιτούνται και οι δανειακές συμβάσεις. Εδώ έγκειται το βρώμικο παιχνίδι των τραπεζών. Δεν δίνουν εγκαίρως τα στοιχεία αυτά στους δανειολήπτες προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα. Αν και είναι υποχρεωμένες να παραδίδουν τις δανειακές συμβάσεις εντός 10 εργάσιμων ημερών, αυτές κωλυσιεργούν σκοπίμως. Τις περιμένουμε τις συμβάσεις…από τον Νοέμβριο. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε έτσι» εξηγεί αγανακτισμένος στο bangladeshnews.gr o δικηγόρος Ζήσης Κλεισιάρης.
ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΩ
«Πήρα στεγαστικό δάνειο για να χτίσω δύο διαμερίσματα σε δικό μου οικόπεδο, οικογενειακής ιδιοκτησίας. Η δόση ήταν όση και ο μισθός μου…περίπου 900 ευρώ. Υποτίθεται ότι θα το εξοφλούσα μαζί με τον αδελφό μου αλλά αυτός πέθανε το 2009 και έμεινα μόνος μου να πληρώνω. Μπήκα στο νόμο Κατσέλη και τώρα προσπαθώ να έρθω σε μια συμφωνία. Θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι θα μου πάρουν το ένα διαμέρισμα. Έχω βέβαια και το θέμα των δόσεων. Με τα δεδομένα του 2013 έπρεπε να πληρώνω περίπου 350 ευρώ, ελπίζω όμως ότι η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα ρίξει και την δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα στριμωχθώ πολύ άσχημα» μας εξομολογείται ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης Γιώργος Κρεασίδης.
«Θα με ρωτήσεις τώρα για ποιο λόγο πήρα το δάνειο. Το πήρα όταν ήμουν 37 χρονών για να χτίσω το σπίτι μου. Αυτός ήταν ο λόγος. Τι χρόνο αποπληρωμής μου έδωσαν; 35 χρόνια. Έβαλα ως εγγυητή τον αδελφό μου που ήταν μισθωτός και εκείνοι τον δέχτηκαν. Πίστεψαν ότι θα πληρώνω μέχρι τα 70 και βάλε. Έγινε εδώ ότι και στην Αμερική με τα επισφαλή δάνεια. Τα έδιναν χωρίς επαρκή εξασφάλιση. Προσέγγιση τυχοδιωκτική. Βλέπουμε και κάνουμε. Οι τραπεζίτες είπαν, κάτσε να βάλουμε την μισή Ελλάδα να δανειστεί, να μας πληρώνει δόσεις και αν κάτι πάει άσχημα, θα δούμε πως θα αντιδράσουμε. Έτσι και αλλιώς οι τράπεζες, βρέξει χιονίσει είναι καλυμένες. Δεν τις πειράζει κανείς.»
Σε τελική ανάλυση τσιμέντα είναι. Αν μου τα πάρουν όλα, τουλάχιστον θα απαλλαγώ από τα δάνεια. Μπορεί όμως και όχι. Δεν ξέρω τι άλλο θα μου ζητήσουν. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι γιατί θα τρελαθώ» καταλήγει ο Γιώργος Κρεασίδης.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ…ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
«Ευτυχώς που οι επικαιροποιήσεις παρατάθηκαν μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αυτή η εξέλιξη βοηθάει. Αν δεν κάνουν τις επικαιροποιήσεις δεν θα μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου. Θα κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Υπενθυμίζω ότι η επικαιροποίηση αφορά δανειολήπτες που έχουν ήδη υπαχθεί στις ρυθμίσεις. Οι τράπεζες κοιτούν να κερδίσουν από όπου μπορούν. Όχι μόνο αργούν αλλά η παράδοση των δανειακών συμβάσεων χρεώνεται κιόλας. Το ελάχιστο ποσό είναι 30 ευρώ. Επομένως, αν κάποιος έχει πέντε δάνεια, πρέπει να πληρώσει 150 ευρώ. Επαναλαμβάνω, μιλάμε για την ελάχιστη χρέωση και όχι για σύνθετες υποθέσεις. Το κόστος υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, μόνο από αυτό, έχει αυξηθεί υπέρμετρα» εξηγεί στο bangladeshnews.gr η Ζηνοβία Καδηγιαννάκη, δικηγόρος και υπεύθυνη της ΕΚΠΟΙΖΩ Θεσσαλονίκης.
Αντιστρόφως ανάλογη της «εκτόξευσης» των αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, η πορεία των διαταγών πληρωμής. O λόγος της πρωτοφανούς μείωσης τους είναι απλός, μας εξηγεί η κα. Θεοδωρακοπούλου: Η απονέκρωση της αγοράς και η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας. Από 15.083 διαταγές πληρωμής το 2010, πέρσι εκδόθηκαν μόλις…3.784. Σχεδόν κανείς δεν εκδίδει και δεν δέχεται επιταγές.
Υ.Γ: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης Ευανθία Θεοδωρακοπούλου για την παροχή στοιχείων. Απέδειξε ότι μια αποτελεσματική δημόσια υπάλληλος δεν μπορεί παρά να είναι…πολύτιμη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ