ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΣΚΥΛΙΑ ΜΕ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ, ΤΑ ΚΡΕΜΑΝΕ, ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ…
«Πέρα από την ενεργητική κακοποίηση, υπάρχει και η παθητική κακοποίηση, η οποία είναι πολύ διαδεδομένη στο Ηράκλειο, αλλά και στο νησί της Κρήτης γενικότερα. Στα μέρη μας, επικρατεί μια πολύ διαφορετική αντίληψη, για το ποια είναι η θέση των ζώων. Έχουν αυξηθεί δραματικά τα κρούσματα εγκατάλειψης, καθώς αρκετοί επικαλούνται την κρίση, ως πρόσχημα, κατά μία έννοια, για να τα παρατήσουν. Όταν μιλάμε για παθητική κακοποίηση, αναφερόμαστε κυρίως σε ζώα που είναι δεμένα στο μπαλκόνι, σε ζώα των οποίων η αλυσίδα είναι πολύ κοντή, και τα οποία, δεν βγάζουν έξω ποτέ για βόλτα.Σκυλιά έχουν πυροβοληθεί, άλλα έχουν βρεθεί κρεμασμένα, πολλά έχουν εγκαταλειφθεί στα βουνά, με τις δηλητηριάσεις να αποτελούν συχνότατο φαινόμενο, εντός και εκτός της πόλης του Ηρακλείου. Τους τελευταίους μήνες, αντιμετωπίσαμε εκτεταμένα κρούσματα δηλητηριάσεων, στην περιοχή του Αϊ-Γιάννη στην Κνωσσό. Περισσότερα από 20 σκυλιά και γάτες, δηλητηριάστηκαν από ένα πολύ ισχυρό φυτοφάρμακο, ονόματι lannate. Είναι τόσο δυνατό, που μετά από 10 λεπτά το ζώο καταλήγει. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα σωτηρίας του. Οι φόλες είχαν τοποθετηθεί κοντά σε παιδικές χαρές, δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Από την πλευρά μας, ενημερώσαμε τον αρμόδιο εισαγγελέα για τις περιπτώσεις αυτές και πλέον περιμένουμε να δούμε, πως θα κινηθεί το κράτος. Ευτυχώς στο Ηράκλειο, δραστηριοποιούνται φιλοζωϊκά σωματεία και ενεργοί εθελοντές. Ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει δημοτικό ενδιαίτημα στο οποίο στειρώνει και περιθάλπτει ζωάκια. Οι οικονομικοί πόροι είναι βέβαια περιορισμένοι, με την αστυνομία απλά…να προσπαθεί. Το μεγάλο πρόβλημα είναι, πως στην Κρήτη, επώνυμες καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων, δεν γίνονται, και είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις, όπου οι διωκτικές αρχές θα κινηθούν αυτεπάγγελτα» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, η Μαρίζα – Ισαβέλλα Ζυμωνοπούλου, πρόεδρος της Φιλοζωϊκής Ομάδας «Σείριος» Ηρακλείου Κρήτης.
Στην Κρήτη η κατάσταση…έχει ξεφύγει. Μην φανταστείτε βέβαια, πως η συμπεριφορά των κατοίκων του νησιού, έχει να επιδείξει ιστορικό καλής και πολιτισμένης συμπεριφοράς, απέναντι στα τετράποδα. Τα κρούσματα… «μεσαιωνικών» κακοποιήσεων που έχουν υποστεί σκυλιά και γάτες, αναρίθμητα. Παρά την γενναιότητα και αυτοθυσία που επιδεικνύουν φιλοζωϊκά σωματεία και φιλότιμοι εθελοντές, στην προσπάθεια τους να προστατέψουν ανήμπορες υπάρξεις από την συστηματική τους εξολόθρευση, η «omerta» που καλύπτει βασανισμούς και δολοφονίες ζώων, είναι τόσο διαδεδομένη και ταυτόχρονα, βαθιά ριζωμένη, που μοιάζουν σαν να πολεμούν ένα…αόρατο εχθρό. Αν και ενεργά μέλη φιλοζωϊκών σωματείων του Ηρακλείου Κρήτης, μας διαβεβαίωσαν πως τα περιστατικά ενεργητικής κακοποίησης, έχουν μειωθεί λόγω της αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαίσιου και της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με την αστυνομία, το bangladeshnews. gr διαθέτει έγκυρες πληροφορίες, πως στα χωριά του Ηρακλείου, οι ξυλοδαρμοί μέχρι θανάτου, οι δηλητηριάσεις, οι εγκαταλείψεις και οι πυροβολισμοί, δεν έχουν εξοβελιστεί ολοκληρωτικά ως πρακτικές. Συνεχίζουν να υφίστανται, αλλά κανείς εκ των δραστών δεν ανησυχεί, καθώς φαίνεται να γνωρίζει εκ των προτέρων, πως η ατιμωρησία του είναι κατά…99% δεδομένη. Επομένως, συνεχίζει κανονικά και κυρίως…ανενόχλητα το «σπορ» του. Το μεγάλο ερώτημα που αναδύεται για ακόμη μια φορά, αμείλικτο όσο και αναπάντητο εν πολλοίς, είναι πως αντιδρούν οι δημοτικές αρχές και η αστυνομία, απέναντι στις καταγγελίες των φιλοζωϊκών σωματείων αλλά και μεμονωμένων εθελοντών. Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι η επίκληση μειωμένων πόρων και προσωπικού, δεν δύναται να αιτιολογεί την αδράνεια που επιδεικνύουν, σε πλείστες όσες περιπτώσεις. Ιδιαίτερα, όταν αυτές, σοκάρουν λόγω της συχνότητας αλλά και της…βαρβαρότητας τους. Οι εθελοντές και τα σωματεία, δεν μπορούν να…διακτινίζονται. Η επέμβαση της αστυνομίας, οφείλει να είναι αυτονόητη, άμεση και δυναμική. Οι δημοτικές αρχές από την πλευρά τους, πρέπει να σταματήσουν, όπως γράψαμε και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, να αυτοπεριορίζονται στον «βολικό» καθήκον των στειρώσεων. Τελικά λόγια: Ο γράφων γνώρισε προσωπικά τουρίστες που επισκέφθηκαν την Κρήτη, και δήλωσαν μετά το πέρας των διακοπών τους, ότι δεν πρόκειται να ξαναπατήσουν το… «πλούσιο» πόδι τους σε μια χώρα που δολοφονεί ζώα και οι αρχές δεν κάνουν τίποτα…
ΟΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ ΖΩΩΝ, «ΧΤΥΠΟΥΝ» ΝΟΥΜΕΡΑ ΡΕΚΟΡ…
«Tα ενεργά σωματεία, βγάζουν στην φόρα τους εγκληματίες και δημοσιοποιούν την δράση τους. Για αυτό η Κρήτη φαίνεται να είναι η «πρωταθλήτρια» στην κακοποίηση ζώων. Όπου δεν υπάρχουν φιλόζωοι εθελοντές και σωματεία, τίποτα δεν φαίνεται, τίποτα δεν ακούγεται. Πρέπει να τονίσω ότι τα κρούσματα ενεργητικής κακοποίησης εχουν μειωθεί δραστικά, καθώς οι δράστες ξέρουν ότι αν εντοπιστούν και οι πράξεις τους καταγγελθούν, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δηλητηριάσεις έχουν πάψει να υφίστανται. Τα νούμερα τους «κρατούν» καλά ακόμη. Ειδικότερα, όταν καλοκαιριάζει, ουκ ολίγοι επιχειρηματίες, αλλά και άνθρωποι που ανοίγουν τα παράθυρα των σπιτιών τους και δεν τους αρέσει η εικόνα των αδέσποτων…τα εξολοθρέουν. Είναι θλιβερό. Είναι τραγικό. Σαν μια δυνατή γροθιά στο στομάχι μας. Υποβιβάζεται ο πολιτισμός μας. Δηλητηριάσεις σημειώνονται σε Κνωσσό, Αμμουδάρα, Αγία Πελαγία, Αρχανές, Χερσόνησο. Φέτος βρήκαμε μόνο ένα ζωό κρεμασμένο και ένα πυροβολημένο. Καμία σχέση, με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Η αστυνομία είναι συνεργάσιμη με τα φιλοζωϊκά σωματεία, καθώς έχουν λάβει ξεκάθαρες εντολές από ανώτατους αξιωματικούς. Βέβαια, όταν τηλεφωνεί μεμονωμένα ένας φιλόζωος, υπάρχει μια…αδράνεια, γεγονός που είναι απαράδεκτο, καθώς και σε αυτές τις περιπτώσεις, η αστυνομία οφείλει, να επέμβει άμεσα. Χειρότερη εικόνα παρουσιάζουν οι εγκαταλείψεις. Είναι λες και οι άνθρωποι τρελάθηκαν. Απανωτές εγκαταλείψεις. Αύξηση 70%. Όσον αφορά την δική μας αντιμετώπιση; Μας βγάζουν μαχαίρια οι βοσκοί, μας απειλούν, προσωπικά με κυνηγούν. Να ξέρετε όμως, ότι δεν φοβόμαστε, ούτε κωλώνουμε. Κάνουμε την εθελοντική μας δουλειά και προχωρούμε» τονίζει στο bangladeshnews. gr, η Μαρία Χουστουλάκη, πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Σωματείου Ηρακλείου Κρήτης «Ζωφόρος».
H «MOΔΑ» ΤΩΝ ΒΑΡΕΛΟΣΚΥΛΩΝ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ…
«Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν κακοποιήσει ζώα, έχουν κακοποιήσει και ανθρώπους, σε βαθμό μάλιστα εγκληματικό. Υπάρχει μια στενότατη σύνδεση μεταξύ κακοποίησης ζώων και ανθρώπων. Μην ξεχάσω να αναφέρω και το αίσχος των βαρελόσκυλων, που συνεχίζει να υφίσταται. Στα Χανιά έχει σταματήσει σχεδόν, αλλά στο Ηράκλειο και στο Λασίθι, γίνεται χαμός. Τα έχουν δεμένα με αλυσίδα ενός μέτρου, δίπλα στο βαρέλι. Είναι απαράδεκτο. Δεν γίνεται τα ζώα αυτά, να επιτελούν τον ρόλο του…σκιάχτρου στην μέση του πουθενά. Μέχρι και οι τουρίστες, έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες. Φοβερή δυσφήμιση για τον τουρισμό μας. Ας ξέρουν όμως όσοι επιδίδονται σε τέτοιες πράξεις, πως υπάρχει πρόστιμο 5.000 ευρώ συν ένας χρόνος φυλάκισης, σε περίπτωση καταγγελίας».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ
Μπορω να συμφωνησω με το οτι εχουν ελατωθει στην Κρητη κρουσματα κακοποιημενων ζωων. Οι φιλοζωικες επιτελουν ενα πολυ δυσκολο και καποιες φορες επικινδυνο εργο Εκδικαζονται διαφορες περιπτωσεις πληρωνονται προστιμα κ.λοιπα Αναρωτιεμαι ομως γιατι τα δημοσιευουν τωρα στην αρχη της τουριστικης περιοδου. τι λογο εχουν και γιατι δεν αναφερονται στις αναπτυγμενες και «πολιτισμενες» χωρες και στην πρακτικη της κτηνοβασιας σε αυτες΄΄¨Παρα το γεγονος οτι στηνΓερμανια εχει δια νομου καταργηθει η κτηνοβασια συνεχιζεται τα αμοιρα ζωα δεν μπορουν ουτε να μιλησουν ουτε να προστατευτουν απο τομεγαλο θηριο τον ανθρωπο.