«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ» & «ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ» : ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ;

«Η εταιρεία πτώχευσε στις 13/4. Μια πτώχευση για την οποία υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Δεν έχουμε πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις μας. Έχει οριστεί σύνδικος για την υπόθεση μας. Μιλάμε για 450 εργαζόμενους πανελλαδικά. Πιστεύω πως το θέμα των αποζημιώσεων, όπως κυλά η διαδικασία, θα λυθεί μετά από πολλά χρόνια και μάλλον δεν θα πάρουμε τίποτα. Μπήκαμε στο ταμείο ανεργίας και πλέον δικαιούμαστε το επίδομα των 360 ευρώ. Κάποιοι το πήραν ήδη, κάποιοι θα το πάρουν. Εξαρτάται από την ημερομηνία που μπήκαν στο ταμείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει όμως, πως μέχρι να πάρει το «πράσινο φως» η καταβολή του επιδόματος από τον ΟΑΕΔ, είμασταν δύο μήνες απλήρωτοι. Πάντως, η προηγούμενη εμπειρία και από άλλες εταιρείες δείχνει πως οι εργαζόμενοι, αν καταφέρουν να πάρουν κάτι, θα πρόκειται για «ψίχουλα». Πρώτα οι τράπεζες σε ποσοστό 65% όπως ορίζουν οι μνημονιακοί νόμοι και μετά δημόσιο, προμηθευτές και εργαζόμενοι. Εμείς πάντως από την πλευρά μας διεκδικούμε ένα έκτακτο επίδομα βοήθειας από τον ΟΑΕΔ, ύψους 1.000 ευρώ, το οποίο δίνεται εφάπαξ. Έχει δοθεί στο παρελθόν σε επιχειρήσεις και το ζητάμε και εμείς. Αύριο μάλιστα, θα συγκεντρωθούμε στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο προκειμένου να συζητήσουμε για το επίδομα αυτό. Όσον αφορά τα αφεντικά; «Εξαφανισμένα» από την πρώτη στιγμή που «έσκασε» η πτώχευση. Το Υπουργείο Εργασίας, επιδίδεται σε υποσχέσεις και τίποτα παραπάνω. Μας είπαν μάλιστα πως θα συστήσουν και μια ομάδα εργασίας που θα ασχολούνταν αποκλειστικά με την «Ηλεκτρονική Αθηνών» προκειμένου να… «ανακουφίσει» τους εργαζόμενους, αλλά ούτε αυτή η υπόσχεση υλοποιήθηκε. Δύο μόνο πράγματα για την πτώχευση: Πρώτον, οι διαδικασίες διεκδικούν…παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας καθώς μόλις σε 1 μήνα ολοκληρώθηκε η κατάθεση της αίτησης, ορίστηκε η ημερομηνία και βγήκε η απόφαση. Και αυτό εν μέσω αποχής…των δικηγόρων. Δεύτερον, ενώ είχε κατατεθεί ήδη η αίτηση πτώχευσης, η «Ηλεκτρονική Αθηνών» προχώρησε σε bazaar, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται, με συνέπεια να «χαθεί» ένα μεγάλο μέρος από την περιουσία της εταιρείας, τα προϊόντα δηλαδή, που θα μπορούσαν να χρησιμέψουν για να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους. Να δοθούν δηλαδή οι αποζημιώσεις στους υπαλλήλους. Άλλοι τα πήραν, όχι εμείς» αναφέρει στο bangladeshnews.gr, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων «Ηλεκτρονική Αθηνών».

iektroniki1

ΤΗΝ ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ…

«Εργαζόμουν στον Σαραφίδη 12 χρόνια. Μου χρωστά 11.000 ευρώ περίπου. Αυτή είναι η αποζημίωση μου.Ξαφνικό, να πεις ότι πέσαμε από τα σύννεφα, δεν ήταν. Βλέπαμε ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα και υπολογίζαμε ότι θα προχωρούσε σε αναδιαρθρώσεις και αλλαγές για να μπορέσει να επιβιώσει. Περιμέναμε και την στήριξη από τις τράπεζες, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω και των capital controls. Αξίζει να πούμε πάντως, πως ο πτωχευτικός κώδικας ορίζει ρητά, πως από την στιγμή που θα εκδικαστεί η υπόθεση, η απόφαση πρέπει να βγει εντός 15 ημερών. Εμείς περιμένουμε τόσο καιρό και ακόμη τίποτα. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι θα τηρηθούν οι ημερομηνίες που ορίζει ο νόμος. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας ψάχνω για δουλειά καθώς δεν έχω την πολυτέλεια να περιμένω να δω τι θα γίνει με την πτώχευση. Βέβαια, παρά τα βιογραφικά που έχω αποστείλει και τις συνεντεύξεις που έχω περάσει, το αποτέλεσμα ήταν…μηδενικό. Δεν έλαβα καμιά απάντηση. Ούτε θετική, ούτε καν αρνητική. Όταν έχεις ανάγκη ψάχνεις απεγνωσμένα για δουλειά και όταν χτυπά το τηλέφωνο περιμένεις πως και πως, να είναι από κάποιον που θα σου πει να πας για δουλειά. Να σας πω κάτι τελευταίο: Κατά διαστήματα είχαμε κάνει επισημάνσεις για λάθος χειρισμούς και διαδικασίες, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Αποτέλεσμα; Λουκέτο και πτώχευση» σύμφωνα με τον πρώην εργαζόμενο στην εταιρεία «Σαραφίδης» Παντελή Στασινόπουλο.

20160627_162428
Παντελής Στασινόπουλος, πρώην εργαζόμενος στην επιχείρηση «Σαραφίδης». 44 ετών, παντρεμένος με δύο παιδιά: «Είμαστε απολυμένοι…χωρίς να μας έχουν απολύσει! Η κατάσταση είναι δύσκολη γιατί εν αντιθέσει με τις υποχρεώσεις και τους λογαριασμούς, δουλειές δεν υπάρχουν. Μέχρι και σήμερα, όλες οι προσπάθειες μου να βρω εργασία δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι ανάγκες όμως πιέζουν καθώς έχω οικογένεια. Ευτυχώς, εργάζεται η γυναίκα μου. Άντε να δούμε πότε θα βγει η απόφαση του δικαστηρίου…».
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ…ΤΑΧΙΣΤΑ. ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ;

«Δούλευα στον Σαραφίδη 14 χρόνια. Η αποζημίωση μου ανέρχεται χονδρικά στις 10.000 ευρώ. Από εδώ και πέρα…το άγνωστο γιατί στα 48 είναι πλέον πολύ δύσκολα τα πράγματα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω να δω πως θα εξελιχθεί η υπόθεση. Να «βγει» επιτέλους η πτώχευση, να «πάρουμε» την απόλυση έτσι ώστε μετά να είμαι «κατοχυρωμένη» και να ξεκινήσω διαδικασίες εύρεσης άλλης δουλειάς. Βλέπαμε από πέρσι το καλοκαίρι πως η κατάσταση δεν «τραβούσε», πως υπήρχαν δυσκολίες, αλλά δεν περιμέναμε πως θα φτάσει τόσο μακριά, μέχρι την πτώχευση. Αυτή την στιγμή καθόμαστε και περιμένουμε. Ακόμη είμαστε «εγκλωβισμένοι». Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τίποτα. Είμαστε «αιχμάλωτοι» της αναμονής. Η γνώμη μου για τους ρυθμούς της ελληνικής δικαιοσύνης; Είναι…δύο ταχυτήτων. Η αίτηση της «Ηλεκτρονικής» κατατέθηκε και βγήκε άμεσα η απόφαση. Εμείς περιμένουμε 2 μήνες και είμαστε στο κενό. Μένω με τους γονείς μου, επομένως δεν έχω να αντιμετωπίσω τα έξοδα της καθημερινότητας.  Για να είμαστε ειλικρινείς πάντως, μέχρι να «σκάσει» η πτώχευση δεν είχαμε προβλήματα με τις πληρωμές. Όλο αυτό όμως έγινε πολύ ξαφνικά και βρεθήκαμε στον δρόμο από την μια μέρα στην άλλη και μείναμε με την πίκρα» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, η Μπατάκη Κατερίνα, 48 ετών, πρώην εργαζόμενη στο κατάστημα «Σαραφίδης» στην Τούμπα, οδός Λαμπράκη 205.

SARAFIDIS-ZO-LAND

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών «Σαραφίδης» στην Θεσσαλονίκη ήταν θυγατρική της Ηλεκτρονικής. Τα ταμεία της επιχείρησης είχαν «ξεμείνει» από ρευστό και τα ράφια από εμπορεύματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2015, ο «Σαραφίδης»  εμφάνιζε συσσωρευμένα χρέη άνω των 11 εκ. ευρώ με την «Ηλεκτρονική Αθηνών» να αδυνατεί να συνδράμει. Στην αίτηση πτώχευσης αναγραφόταν πως οι συνεργαζόμενοι με την εταιρεία οίκοι, ελληνικοί και ξένοι, είχαν προβεί σε αιτήματα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών και σε καταγγελίες των συμβάσεων, με τις τράπεζες να «στραγγίζουν» ακόμη περισσότερο την πενιχρή ρευστότητα της εταιρείας. Όσον αφορά τα πεπραγμένα της Ηλεκτρονικής, πέρα από τα capital controls, που σίγουρα προκάλεσαν ζημιά στα οικονομικά της εταιρείας, στην επιχείρηση είχε καταλογιστεί πρόστιμο ύψους…79 εκ. ευρώ το 2013 από το ΣΔΟΕ για εικονικές συναλλαγές που άγγιζαν τα 40 εκ. ευρώ. Πρόστιμο που στην συνέχεια μειώθηκε στο 1,5 εκ. ευρώ. Η «Ηλεκτρονική Αθηνών» είχε εκπονήσει ήδη…τρία πλάνα αναδιάρθρωσης, ενώ το 2014 είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους να συνεισφέρουν ένα μισθό τους υπέρ…της ανάκαμψης της εταιρείας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

One thought on “«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ» & «ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ» : ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ;

  • 28 Ιουνίου 2016 at 09:05
    Permalink

    κρίμα πολύ που έκλυσε ήταν πολύ καλή εταιρία έχω Πάρη τρομερά πράγματα από εκεί

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *