ΟΙΚΟΔΟΜΗ: ΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ;
«8 χρόνια καθοδικής οικοδομικής δραστηριότητας. Είμαστε στο απόλυτο μηδέν. Πλήρης αδράνεια. Στον κλάδο μας, 1 εκ. εργάτες, τεχνίτες και επιστήμονες, έμμεσα ή άμεσα εμπλεκόμενοι με την οικοδομή, έχουν μείνει άνεργοι. Αν δεν υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για απεμπλοκή της οικοδομικής δραστηριότητας από τις φορολογικές επιβαρύνσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανάπτυξη και η χώρα θα συνεχίσει να κινείται προς τα βράχια. Η πτώση της οικοδομής εκτιμάται στο…90% περίπου. Έκλεισαν όλες οι βιομηχανίες που σχετίζονται με την οικοδομή και οι πολιτικοί μας τα τελευταία 10 χρόνια κάθονται με σταυρωμένα χέρια και τυρβάζουν περί άλλων. Πλέον, πρέπει να στραφούμε σε μια οικοδομική δραστηριότητα με εξωστρέφεια, να απευθυνθούμε στους παγκόσμιους επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν κατοικία στο καλύτερο «οικόπεδο» του κόσμου που είναι η Ελλάδα. Η χώρα μας, όπως εισηγούμαι άλλωστε εδώ και χρόνια, έπρεπε να είναι η Φλόριδα της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου. Είναι αδιανόητο να έχουμε αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε κλίμα, πολιτιστική κληρονομιά και περιβάλλον και εμείς απλά…να «βουλιάζουμε» στην μιζέρια μας. Την ίδια ώρα, πολλές κατοικίες πωλούνται από τους συμπολίτες μας, προκειμένου να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τράπεζες και εφορία. Οι τιμές πώλησης είναι κάτω του κόστους. «Σκοτώνουν» την περιουσία τους για «ψίχουλα». Να πω και κάτι τελευταίο: Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να έρθουν τα ξένα fund στην χώρα μας και να αγοράσουν «κοψοχρονιά» τα σπίτια των ελλήνων, πριν οι τράπεζες διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες» τονίζει στο bangladeshnews.gr, o Δημήτρης Καψίμαλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων.
Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ «ΠΕΘΑΝΕ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ «ΤΑΦΟ» ΤΗΣ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ…
«Από το 2012 είμαι άνεργος. Η μόνη φορά που δούλεψα ήταν όταν με πήραν σε ένα πεντάμηνο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στην Εφορία Νεότερων Μνημείων. Δούλευα στην οικοδομή από το…1975. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, στον κλάδο της οικοδομής, στην Θεσσαλονίκη, η ανεργία έχει ξεπεράσει…το 90%. Υπήρχαν 25.000 οικοδόμοι στον νομό μας και σήμερα είναι ζήτημα αν εργάζονται 1.οοο άτομα. Οι πιο πολλοί απασχολούνται στο Μετρό, αλλά δεν είναι όλοι από την Θεσσαλονίκη. Προέρχονται και από γειτονικούς νομούς. Μπορώ να σας πω, πως χειρότερο πράγμα από την ανεργία δεν υπάρχει. Ειδικότερα για άτομα της δικής μου ηλικίας είναι πραγματικός «εφιάλτης». Πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να βγουν στην σύνταξη. Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να έχουμε κολλήσει 1.000 ένσημα τα τελευταία 13 χρόνια. Η ανεργία όμως που ξεκίνησε από το 2010, διαρκώς «γιγαντώνεται». Ξέρω συναδέλφους που είναι άνεργοι από την περίοδο εκείνη και έτσι δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον αριθμό ενσήμων που χρειάζεται, άρα αναπόφευκτα, θα συνταξιοδοτηθούν πολύ πολύ αργότερα. Όλοι οι συνάδελφοι μου περιμένουν πως και πως τα πεντάμηνα προγράμματα ή οκτάμηνα όπως είπαν πως θα τα κάνουν για να δουλέψουν και να κολλήσουν κανένα ένσημο. Και αυτό, προκειμένου να εργαστούν με μισθούς των…490 ευρώ τον μήνα. Η συμβατική οικοδομή, όπως την γνωρίζαμε τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη, έχει «πεθάνει». Δεν «κουνιέται» τίποτα και πουθενά. Οι υποχρεώσεις του σπιτιού δεν βγαίνουν. «Κόβουμε» από τα πάντα. Κάνουμε διακανονισμούς και ξανά…διακανονισμούς στις δημόσιες υπηρεσίες. Όταν δεν υπάρχουν έσοδα πως μπορούν να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις; Βοηθούν συγγενείς και φίλοι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όταν σε ένα νοικοκυριό τα έσοδα είναι μηδενικά και οι λογαριασμοί «τρέχουν», έρχεσαι σύντομα αντιμέτωπος με το αδιέξοδο. Επαναλαμβάνω: Από το 2012 έως σήμερα, με εξαίρεση το πεντάμηνο πρόγραμμα, δεν έχω κάνει ούτε ένα μεροκάματο στην οικοδομή. Αλλά και να πάει κάποιος εκεί για δουλειά θα βρει μεροκάματα πείνας, ανασφάλιστη εργασία και εργοδότες που κάνουν ότι γουστάρουν χωρίς κανέναν έλεγχο. Τα πράγματα δεν τα βλέπουμε απλά μαύρα…είναι σκέτο σκοτάδι» παραδέχεται στο bangladeshnews.gr, o άνεργος οικοδόμος, Δημήτρης Στεφανίδης.
ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ…
«Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Βρισκόμαστε στην ίδια άσχημη, τραγική κατάσταση όπως και στο παρελθόν. Δεν χτίζονται οικοδομές, υπάρχουν πολλά γιαπιά παρατημένα, εγκαταλελειμμένα, μισοτελειωμένα. Οι εργολάβοι οικοδομών βρίσκονται σε άκρως δυσχερή θέση. Τα χρέη τους προς τις τράπεζες είναι υπέρογκα. Για να χτίσεις ένα σπίτι δεν χρειαζόσουν πενταροδεκάρες, αλλά σημαντικά ποσά, τα οποία τώρα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν. Η πλειοψηφία των συναδέλφων αναγκάζεται να «σκοτώνει» τα σπίτια που κατασκεύασε, προκειμένου να εξασφαλίσει το ρευστό για να πληρώσει επείγουσες υποχρεώσεις. Οικοδομές που πωλούνταν έως και….200.000 ευρώ, πλέον τις πουλούν 70.000 ή 80.000 ευρώ. Χρειάζονται επειγόντως χρήματα για αυτό και τις «ξεφορτώνονται» κοψοχρονιά. Την ίδια ώρα, βάσει αποφάσεων δικαστηρίων, οι οικοπεδούχοι κηρύττουν…έκπτωτους τους εργολάβους, με συνέπεια οι εργολάβοι να χάνουν ότι λεφτά επένδυσαν έως εκείνη την στιγμή στην οικοδομή. Τι συμβαίνει; Όταν ο εργολάβος ξεκινά μια οικοδομή και στην συνέχεια αδυνατεί να την τελειώσει, λόγω έλλειψης χρημάτων, ενεργοποιούνται ρήτρες, με συνέπεια ο εργολάβος να χάνει ότι έχει χτίσει. Τώρα πως θα τελειώσει ο οικοπεδούχος το έργο είναι μια άλλη υπόθεση…Αυτό πάντως συμβαίνει πολύ συχνά. Η «έξωση» του εργολάβου από την οικοδομή του. Το στοκ των απούλητων σπιτιών δεν μπορεί να το υπολογίσει κανείς με ακρίβεια. Είναι χιλιάδες. Αρκεί να σας πω ότι το Δ.Σ του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Β. Ελλάδας αποτελείται από 8 άτομα. Κανείς μας δεν χτίζει. Οι μισοί έχουν ξεκινήσει καινούργια δουλειά. Εγώ που κατοικώ στην Θέρμη, βλέπω τουλάχιστον 7-8 οικοδομές παρατημένες. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να «βουλιάξουμε» περισσότερο. Έχουμε πιάσει «πάτο». Από την άλλη όμως, δεν βλέπω και κανένα φως στο τούνελ. Αν θέλουμε να πάρει ξανά μπρος η οικοδομή πρέπει να αποκατασταθεί η ψυχολογία και η εμπιστοσύνη του κόσμου. Αν ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν αύριο πρόκειται να διατηρήσει την δουλειά του, για ποιο λόγο να «ανοιχτεί» και να ζητήσει στεγαστικό δάνειο από την τράπεζα; Εγώ δεν θα το έκανα…και είμαι της δουλειάς. Προσωπικά είμαι πολύ απαισιόδοξος. Με τα τρέχοντα δεδομένα δεν βλέπω να παίρνει μπρος η οικοδομή…ούτε τα επόμενα 10 χρόνια» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, o επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Β. Ελλάδας, Αντώνης Σαλματζίδης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ