ΙΔΡΥΜΑΤΑ: ΨΑΧΝΟΥΝ…ΜΕ ΤΟ «ΚΥΑΛΙ» ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ

«Ξοδεύουν» τις ημέρες τους πάνω από τα τηλέφωνα. Χτυπώντας πόρτες. Προσπαθώντας να πείσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις ότι η δωρεά ενός μικρού ποσού μπορεί να βελτιώσει θεαματικά τις συνθήκες ζωής των παιδιών που φιλοξενούν στις δομές τους. Η ανταπόκριση όμως στα αιτήματα τους σπανίως…είναι θετική. Για ιδρύματα όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τα «Παιδικά Χωριά SOS» οι δωρεές έχουν χάσει τεράστιο μέρος από τον όγκο…και την δυναμική τους που κάποτε «τροφοδοτούσε» τα ιδρύματα με χρήματα, εξοπλισμό, τρόφιμα. Τα ποσά που μπορεί να διαθέσει πλέον ένας ιδιώτης, «χτυπημένος» από την «βάναυση» φορολόγηση είναι πενιχρά, με τις μεγάλες εταιρείες από την άλλη να σκέφτονται «δυο και τρεις» φορές την παραχώρηση ακόμη και προϊόντων χαμηλής αξίας. Το τραγικό παράδοξο της κατάστασης έγκειται στο ότι όσο «συρρικνώνονται» τα διαθέσιμα ποσά, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες…των παραληπτών τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS»: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

«Οι πολυεθνικές…»κρατούν ακόμη Θερμοπύλες». Αν και μειωμένη, η βοήθεια τους εξακολουθεί να υφίσταται. Οι αμιγώς ελληνικές εταιρείες άντε να μας δώσουν 500, 1000 ευρώ τον χρόνο. Δεν τις αδικώ όμως: Όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μια φοβερή υπερφορολόγηση και ένα αβέβαιο «αύριο» πως να διαθέσουν πόρους για κοινωνική δράση; Για τις επιχειρήσεις αυτές έχει εξελιχθεί σε…κοινωνική δράση η πληρωμή των εργαζόμενων τους. Αν η καθυστέρηση στη μισθοδoσία δεν ξεπεράσει τους δύο μήνες μιλάμε για άθλο. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη περιορίζεται πλέον στην επιβίωση της εταιρείας.
«Να φανταστείτε ότι είχαμε εταιρεία που ήταν κοντά μας και μας στήριζε αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω δυσκολιών μας δωρίζει προϊόντα που έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να πουλήσει ή παρακαλά τους εργαζόμενους της να προσφέρουν εθελοντική εργασία στις υποδομές μας. Άλλη εταιρεία που υποστήριζε τα εκπαιδευτικά προγράμματα των παιδιών μας με 20.0000-25.000 ευρώ κάθε χρόνο, πλέον μας στέλνει μόνο προϊόντα και αυτά μετρημένα. Θέλουν αλλά δεν μπορούν».

protoo1
Γιώργος Πρωτόπαππας: Γενικός Διευθυντής «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS»

«Όσον αφορά τις δωρεές ιδιωτών; Σχεδόν «εξαφανισμένες». Αρκεί να σας πω ότι δωρεά άνω των 15 ευρώ θεωρείται «βασιλική». Μέσος όρος είναι τα 5 ευρώ ή τα 10 ευρώ» συμπληρώνει απογοητευμένος ο κ. Πρωτόπαππας.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»: ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΔΩΡΗΤΩΝ
Γιαννόπουλος γράφει κάρτα
Κώστας Γιαννόπουλος: Πρόεδρος «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

«Οι εταιρείες έχουν περιοριστεί πολύ. Αναγκαζόμαστε να χτυπάμε περισσότερες πόρτες. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Από τις επιχειρήσεις πλέον λαμβάνουμε μόνο…είδος, δηλαδή προϊόντα όπως ρούχα, τρόφιμα, εξοπλισμό. Για να το πω απλά, αν κάποτε απαιτούνταν 10 «κινήσεις» για πάρουμε 1.000 ευρώ, σήμερα για να πάρουμε το ίδιο ποσό χρειαζόμαστε 100 «κινήσεις. Οι εταιρείες έχουν πρόβλημα, μας λένε ότι δεν μπορούν να τα «βγάλουν πέρα», άλλες βέβαια μας δίνουν από το υστέρημα τους. Επομένως τι κάνουμε; Αυξάνουμε τον αριθμό των δωρητών για εξεύρεση πόρων. Οι χρηματικές δωρεές από τους «μικρούς», από τους απλούς ιδιώτες, ουσιαστικά δεν υφίστανται. Σας υπενθυμίζω απλά ότι πέρσι φροντίσαμε 82.000 παιδιά».

Ίδια άποψη εκφράζει και ο Γιώργος Παπαδάκης, πρόεδρος του Ιδρύματος «Χατζηπατέρειο»: «Οι χορηγίες και οι δωρεές βαίνουν διαρκώς μειούμενες. Μιλάμε για πτώση κοντά στο 50%. Μην ξεχνάτε ότι πολλές επιχειρήσεις είναι επιβαρυμένες όχι μόνο από τους…»ανύπαρκτους» τζίρους αλλά και την υπέρμετρη φορολόγηση. Οι δωρεές δεν εκπίπτουν από την φορολογία τους. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, αυτές θεωρούνται τεκμήριο. Αν μάλιστα τα ποσά που δωρίσουν υπερβαίνουν το 10% του δηλωμένου εισοδήματος τους ή το 10% των δηλωμένων κερδών τους σε περίπτωση που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, τότε όλο αυτό «μεταφέρεται» στο εισόδημα και φορολογούνται ανάλογα με την κλίμακα που θα προκύψει».

Main_Building
Ίδρυμα «Χατζηπατέρειο»

Επομένως εγώ έχω δύο επιλογές: Είτε δέχομαι μια ανώνυμη προσφορά, κίνηση που είναι παράνομη, επομένως δεν μπορώ να την δεχθώ καθώς πρέπει να «κόβω» παραστατικό ακόμη και για μια δωρεά των 5 ευρώ, είτε εξαναγκάζομαι να «εγκρίνω» την κίνηση πολλών ιδιωτών, οι οποίοι αντί να προσφέρουν ζεστό χρήμα, αγοράζουν για τα παιδάκια προϊόντα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα φορολογηθούν. Για να φανταστείτε την ανησυχία τους, ακόμη και οι δωρεές τροφίμων γίνονται πολλές φορές ανώνυμα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απαντήση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *