ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ;…ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ

Νομίζουν…ότι κατέχουν ένα κομμάτι χρυσάφι. Αναλλοίωτης όσο και διαχρονικής αξίας, αδιαμφισβήτητης χρησιμότητας. Και αυτόν ακριβώς τον πολύτιμο λίθο, σε όποιον τον πουλήσουν ή τον ενοικιάσουν, σκοπεύουν να τον «ξεζουμίσουν». Γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τις αντοχές του κάθε επιχειρηματία. Η επωδός τους; Αν δεν μπορείς, φύγε. Σύμφωνα με τους ενοικιαστές καταστημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η απληστία ουκ ολίγων ιδιοκτητών έχει φτάσει σε επίπεδα…σουρεαλιστικά. Ελάχιστη ως μηδενική ανοχή στις ικεσίες τους για μείωση του ενοικίου, απειλές πως αν συνεχισθεί η καθυστέρηση στην πληρωμή (συνήθως ολιγοήμερη) θα…αναγκαστούν να απευθυνθούν στον δικηγόρο τους ενεργοποιώντας παράλληλα διαδικασίες έξωσης, συνεχείς εμφανίσεις και υπενθυμίσεις στους άτυχους μαγαζάτορες. Η παρενόχληση τους διαρκής.

Σύμφωνα με τους μεσίτες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές του κέντρου, ελάχιστοι ιδιοκτήτες εμφανίστηκαν πρόθυμοι να βάλουν νερό στο κρασί τους…και αυτό, όχι σε μεγάλη ποσότητα. Κανείς από τους ενοικιαστές που πείσαμε με μεγάλη δυσκολία να μας μιλήσει, δεν δέχθηκε να αναφερθεί το όνομα του, το είδος της επιχείρησης του, πόσο μάλλον να εμφανιστεί στο σχετικό άρθρο η φωτογραφία του. «Ασε ρε», μου είπαν, «μην γίνει καμιά στραβή, και μετά πως θα το μαζέψω;». Τα λόγια αυτά ξεστόμισαν επιχειρηματίες σκληροί, «ψημένοι» για δεκαετίες στην αγορά. Η οικονομία της αλληλεγγύης στα καλύτερα της…

shutterstock_250467778-620x414

ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΟΛΟΣΤΕΙΛΩ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ

«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τα ζόρια που τραβά η αγορά. Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν τους νοιάζει αν εσύ δυσκολεύεσαι. Υποτίθεται πως ο δρόμος αυτός, η Τσιμισκή, είναι ο εμπορικότερος της πόλης. Τρίχες. Έχει χάσει μεγάλο μέρος από την αξία της αυτή η περιοχή, πάνω από το 50%. Σκέψου πόσο δύσκολο είναι να μαζέψεις το ενοίκιο με κέρματα των 50 λεπτών και του 1 ευρώ. Θα με ρωτήσεις τώρα για ποιο λόγο επέλεξα να νοικιάσω εδώ. Γιατί δεν μπορούσα να φανταστώ, τα χρόνια που είμαι ήδη εδώ, πως η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο διαρκώς, χωρίς να φαίνεται μια διέξοδος, ένα φως στο τούνελ. Να φανταστείς, τους πηγαίνω τα Ζ και τα ταμεία για να τους αποδείξω με νούμερα και όχι με λόγια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχείρηση και αυτοί με κοιτούν αδιάφορα» μας πληροφορεί η Ρούλα η οποία πληρώνει ενοίκιο άνω των 4.000 ευρώ για το κατάστημα που διατηρεί στη Τσιμισκή…

 

koulouri1

«Είχε έρθει μια φορά ένας εκ των ιδιοκτητών του καταστήματος και όταν του έδειξα τα οικονομικά στοιχεία, ξέρεις τι μου είπε εμμέσως πλην σαφώς; Αν δεν σου αρέσει, μπορείς να κλείσεις το μαγαζί σου και να φύγεις. Θα βρεθούν άλλοι να το νοικιάσουν. Από την μια σκέφτηκα να μην το τραβήξω και καταλήξουμε στα δικαστήρια, από την άλλη, επειδή στο τέλος τρελαίνεσαι, είπα από μέσα μου: Αϊ σιχτίρ. Ξέρεις όμως τι πραγματικά με εξοργίζει; Οι ιδιοκτήτες αυτοί, είναι άνθρωποι χωρίς την παραμικρή ανάγκη. Ξέρω τι λέω. Είναι τόσο δύσκολο για αυτούς να μας βοηθήσουν;»

Σύμφωνα με τον μεσίτη και πιστοποιημένο εκτιμητή Θεοχάρη Τσόχα πολλοί ενοικιαστές έχουν καταφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να πετύχουν μείωση ενοικίου.

«Με φωνάζουν και οι δύο πλευρές, δηλαδή ιδιοκτήτες και μισθωτές προκειμένου να ορίσω την μισθωτική αξία ενός ακινήτου. Αυτό αφορά το 30% των περιπτώσεων. Γίνομαι αποδέκτης αιτημάτων και από τα δύο στρατόπεδα. Από την μια, με καλούν οι ιδιοκτήτες προκειμένου να πείσω τον ενοικιαστή ότι περαιτέρω μείωση του ενοικίου είναι αδύνατη, δεδομένης της μισθωτικής αξίας όπως την εκτιμώ. Από την άλλη με φωνάζουν μισθωτές για να αποδείξω ότι το ύψος του ενοικίου που καταβάλλουν είναι παράλογο. Πάντως και από τις δύο πλευρές έχουν ακουστεί κατά κατά καιρούς τρελά αιτήματα. Επειδή όμως γνωρίζω πολύ καλά πόσο αρέσουν σε εσάς τους δημοισογράφους τα νούμερα και οι στατιστικές, μπορώ να πω εμπειρικά ότι στο 60% των περιπτώσεων δίκιο έχουν οι μισθωτές και στο 40% οι ιδιοκτήτες. Στα δικαστήρια η μάξιμουμ μείωση ενοικίου που μπορεί να πετύχει ο ενοικιαστής είναι περίπου 30%».

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟΙ…ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Πολλοί από αυτούς μάλιστα τα θέλουν και προκαταβολικά. Δεν τους φθάνει πλέον να τα παίρνουν στην ώρα τους, τα θέλουν και νωρίτερα. Τα συμβόλαια που υπεγράφησαν από το 2010 έως το 2012 ήταν ήδη υπερτιμημένα. Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το σημερινό ύψος των ενοικίων είναι παλαβό. Αντί να διευκολύνουν την κατάσταση, ζητούν να τους καταβληθούν και οι προκαθορισμένες αυξήσεις. Δεν μπορούν να αντιληφθούν τους μειωμένους τζίρους, την πεσμένη εμπορική κίνηση. Σου λένε: Εγώ θέλω τα λεφτά μου και πάνε κόψε το λαιμό σου» παρατηρεί εξοργισμένος ο Τάσος, ιδιοκτήτης cafe bar σε πεζόδρομο του κέντρου

eksosi
«Πάρε τα κλειδιά σου πίσω» καταλήγουν να πουν στο τέλος πολλοί απελπισμένοι ενοικιαστές προς τους…ανάλγητους ιδιοκτήτες.

«Ζουν σε μια παράλληλη διάσταση. Δεν μπορούν να εκτιμήσουν την συνέπεια και την αξιοπιστία του ενοικιαστή τους και να χτίσουν μια σωστή σχέση. Οφείλουν να αναπροσαρμόσουν τα ενοίκια στην τρέχουσα λογική και κυρίως να σεβαστούν την τιμιότητα και την συνέπεια του ανθρώπου που νοικιάζει τον χώρο τους. Ενδεχομένως να θέλουν να πιέσουν την κατάσταση, προκειμένου ο άλλος να αναγκαστεί να φύγει και έτσι να νοικιάσουν το κατάστημα σε κάποιον που είναι πρόθυμος να πληρώσει περισσότερα για να το αποκτήσει. Ας ξέρουν πάντως ότι δεν πρόκειται να τους δικαιώσει μακρυπρόθεσμα αυτή η τακτική. Όταν το συνειδητοποιήσουν βέβαια θα είναι πολύ αργά…».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *