ΟΙ ΤΟP 10 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΞΕΣΤΟΜΙΣΑΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ…ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΣ

To bangladeshnews.gr ξεκίνησε την λειτουργία του στις 18 Ιανουαρίου 2016. Η διαδικτυακή μας «ζωή» είναι ακόμη πολύ μικρή, σχεδόν αμελητέα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα δεκάδες ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε έως τώρα δεν μας δυσκόλεψαν όσον αφορά την συγκέντρωση του υλικού, την επεξεργασία, και την τελική τους παρουσίαση. Το συγκεκριμένο όμως, μας παίδεψε περισσότερο από όλα. Δεν μας έλειπε υλικό. Το αντίθετο. Συγκεντρώσαμε τόσο πολύ, που δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε ποια ατάκα/δικαιολογία να βάλουμε στην λίστα που θα διαβάσετε παρακάτω. Τα «μαργαριτάρια» εργοδοτικής…εφευρετικότητας που εκτόξευσαν διάφοροι… «επιχειρηματίες», προκειμένου να αποφύγουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους απέναντι στους υπαλλήλους τους…απλά δεν υπάρχουν. Εδώ και μια εβδομάδα περίπου συγκεντρώνουμε μαρτυρίες από προέδρους εργατικών κέντρων, σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων, μεμονωμένους υπαλλήλους, πελάτες που έτυχε να βρίσκονται σε πλεονεκτική…ακουστικά θέση κατά την διάρκεια μιας διένεξης ή διαμαρτυρίας του προσωπικού απέναντι στον εργοδότη. Ο σκοπός μας ήταν εξαρχής χιουμοριστικός. Θέλαμε να ξεδιπλώσουμε σε όλο τους το μεγαλείο, τα ψέματα που ξεδιάντροπα ξεστομίζουν οι… «ανταγωνιστικοί» ξενοδόχοι που επιθυμούν γεμάτες κλίνες με άδειες  όμως…τις τσέπες των εργαζομένων. Που ενδιαφέρονται να γεμίσουν τα δικά τους ταμεία, αδιαφορώντας για τους τόνους ιδρώτα που «ρίχνουν» όσοι φέρουν την πραγματική ευθύνη για τον δικό τους πλουτισμό. Όσο περνούσε η ώρα όμως και βλέπαμε αραδιασμένα μπροστά μας τα…απίστευτα, ήταν αναπόφευκτο να μας «αρπάξει» η στεναχώρια. Εμείς μπορεί να γελούσαμε, αλλά πόσο αστείο είναι να κυνηγάς κάποιον για να σε πληρώσει και εκείνος να σε βομβαρδίζει με ψεύτικες δικαιολογίες που υποτιμούν την νοημοσύνη σου; Πόσο διασκεδαστικό είναι να σε αντικρίζει ο απλήρωτος λογαριασμός της ΔΕΗ και του ΕΝΦΙΑ και εσύ να περιμένεις τον κάθε τυχάρπαστο να υλοποιήσει αυτό που…υποχρεούται; Τέλος πάντων, εμείς τα δημοσιεύσαμε. Αν ανήκετε σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες μάλλον θα χαμογελάσετε πικρά, ευχόμαστε και εύθυμα…

2(PROTO)

ΤΟP TEN…

10)«Ρε παιδιά, αν σας πληρώσω θα μειωθεί η κερδοφορία μου και μετά θα πρέπει να λογοδοτήσω στους μετόχους. Και αν εσείς μου σπάτε μια φορά τα…αρχίδια, αυτοί θα μου τα σπάσουν δέκα…και με το δίκιο τους. Κάντε υπομονή». (Απάντηση ξενοδόχου σε ελληνικό νησί, όταν ομάδα εργαζόμενων διεκδίκησε τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών. Ο μισθός του υπαλλήλου τοποθετείται αυτομάτως στην πιο χαμηλή κλίμακα ενώπιον της απαίτησης του μετόχου. Σημείωση: Την χρονιά εκείνη το ξενοδοχείο «άγγιξε» πληρότητα 100%).
9)«Σας έχω air-condition, σας έχω παγωμένους χυμούς, μπορείτε όταν σχολάτε να βουτάτε στα νερά του Αιγαίου, το ξενοδοχείο έχει «πλημμυρίσει» από γκομενάκια που ψάχνονται σαν τρελά και εσείς με έχετε πρήξει επειδή δεν σας πλήρωσα για δύο μήνες. Εγώ ρε μαλάκες, τζάμπα θα δούλευα στην θέση σας». (Κοσμοθεωρία…ξενοδόχου από το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής που πιστεύει ότι οι «ζουμερές» Πολωνές και Σλοβάκες, η δροσερή θερμοκρασία εντός της μονάδας και τα γεμάτα βιταμίνες ροφήματα δικαιούνται…και με το παραπάνω να αντικαταστήσουν τους μισθούς των εργαζομένων).
8)«Περιμένω τόσο κόσμο σε λίγη ώρα. Από τα χρήματα που θα μας αφήσουν θα πληρωθείτε και εσείς και εγώ. Τι να κάνω; Να μην πληρώσω την κάβα; Αφού δεν μου δίνει με πίστωση. Εδώ και δύο ημέρες τον παρακαλάω. Τι θα τους σερβίρουμε; Νερό;» (Όπως αποδείχθηκε αργότερα η κάβα…ήταν ιδιοκτησία του σαντορινιού ξενοδόχου. Ανεπίτρεπτο επομένως να μην πληρώσει…τον εαυτό του).
7)«Το γκρουπ που περίμενα από Αυστρία, δεν ήρθε τελικά. Δεν φταίω εγώ και το ξέρετε. Είχα υπολογίσει στα λεφτά τους για να σας πληρώσω. Ποιος θα σας πληρώσει τώρα; Εγώ; Δεν έχω φράγκο. Να κάνετε τον σταυρό σας να τηλεφωνήσει ο tour opetator και να έχει ευχάριστα νέα να μας πει αλλιώς…γιόκ. Αν θέλετε πάτε στην πιάτσα των ταξί, μπας και βρείτε κανέναν ξεχασμένο και τον φέρετε εδώ». (Εδώ ο ξενοδόχος από Πιερία πρωτοτυπεί…σε βαθμό τρέλας. Οι μισθοί του προσωπικού εξαρτώνται αποκλειστικά από την άφιξη των τουριστών. Ήρθαν; Πληρώθηκες. Δεν ήρθαν; Δεν παίρνεις φράγκο. Σημείωση: Πρόκειται για μεγάλο ξενοδοχείο, φημισμένο για τις… «ανταγωνιστικές» μεθόδους που χρησιμοποιεί προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις των εργαζομένων του).
6)«Σας το ορκίζομαι, θα σας πλήρωνα, αλλά τα έξοδα της κηδείας της μάνας μου με «γονάτισαν». Λίγο η εκκλησία, το γραφείο τελετών, οι συγγενείς με τα κεράσματα, με άφησαν πανί με πανί». (Δικαιολογία ξενοδόχου από Θεσσαλονίκη ο οποίος όμως ξέχασε να πει στους νεοπροσληφθέντες ότι η μητέρα του είχε αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο…πριν από ένα χρόνο).
5)«Εγώ σας βλέπω σαν παιδιά μου και το ξέρετε. Σας έχω μέσα στην καρδιά μου και σας αγαπώ. Και οι γιοι μου ζητούν όλη την ώρα χρήματα. Δεν γίνεται να τους δίνω συνέχεια. Το ίδιο κάνω και με εσάς. Πάνω από όλα θέλω να είμαι δίκαιος. Ότι ισχύει για αυτούς, ισχύει και για εσάς». (Πατρική παρατήρηση 40χρονού ξενοδόχου από την Λευκάδα προς τους υπαλλήλους του. Δύο σύντομες παρατηρήσεις. Πρώτη: Οι εξάχρονοι γιοι του ζητούσαν χαρτζιλίκι για να πάρουν… παιχνίδια, οι εργαζόμενοι τον μισθό τους που καθυστερούσε να τους καταβάλλει τρεις μήνες περίπου. Δεύτερη: Ανάμεσα στα… «παιδιά» του προσωπικού υπήρχαν τρεις πενηντάρηδες εργαζόμενοι. Λίγο δύσκολο να είναι…παιδιά του).
4)«Eδώ πάνω τα είχα τα λεφτά. Πάνω εδώ στο γραφείο. Πρέπει να τα πήρε η γυναίκα μου. Αν τα έφαγε στα ψώνια, θα την σκοτώσω. Δες σε πόσο άσχημη θέση με φέρνει τώρα. Αν είναι δυνατόν ρε γαμώτο». (Απλήρωτος μάγειρας στην Χίο ακούει τον ξενοδόχο να κατηγορεί την γυναίκα του για την…αρπαγή των χρημάτων που προορίζονταν για την πληρωμή του μισθού του. Την στιγμή εκείνη μπαίνει η γραμματέας του και τον ενημερώνει ότι δεν φτάνουν τα χρήματα που πήρε η γυναίκα του από το γραφείο για να του αγοράσει…το κοστούμι που ήθελε. Απλά ωραίος).
3)«Πήγα στην τράπεζα και το ΑΤΜ ήταν χαλασμένο. Μπαίνω μέσα και η ταμίας είναι στην τουαλέτα. Ένας ακόμη που δούλευε εκεί, μου είπε να κάνω υπομονή. Με το που βγαίνει και της ζητάω να κάνω ανάληψη, μου λέει ότι χάλασε…ο υπολογιστής της. Περιμένω και πάω στο διπλανό της. Μπορείτε να φανταστείτε τι μου είπε; Ότι ήρθε η σειρά του να πάει…τουαλέτα. Δεν μπορούσα ρε παιδιά να φάω όλο το πρωϊνό μου εκεί. Το ξενοδοχείο μόνο θα μείνει»; (Ανταπόκριση ξενοδόχου από την Μυτιλήνη, όταν γύρισε για ακόμη μια φορά με άδεια χέρια, παρά την απαίτηση των υπαλλήλων του να τους πληρώσει…έστω ένα μήνα από τα δεδουλευμένα που τους όφειλε. Αν οι τραπεζικοί δεν μπορούν, αυτός φταίει;).
2)«Έτσι όπως το βλέπω εγώ, δεν μου αφήνετε και πολλά περιθώρια. Πληρώνω τους μισθούς σας ή το κολλέγιο των παιδιών μου. Εσείς σπουδάσατε. Αυτά να μην σπουδάσουν; Υπάλληλοι σαν και εσάς να γίνουν; (Ροδίτης ξενοδόχος απευθυνόμενος…στους υπαλλήλους του. Αν πρόκειται για την μόρφωση των παιδιών του όμως…πάμε πάσο).

ΜΕ ΧΑΡΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ…

the-making-of-a-five-star-hotel

1)(Ξενοδόχος από Αττική που παρουσιάστηκε σαν…ο δίδυμος αδελφός του, προκειμένου να ξεγελάσει καινούργιους εξωτερικούς υπαλλήλους του, που δεν τον είχαν αντικρίσει ποτέ έως εκείνη την στιγμή και ζητούσαν τα χρήματα τους, μετά από δίμηνη απλήρωτη εργασία). Αυτή είναι η απάντηση/δικαιολογία του: «Σε εσάς έκανα το δίδυμο αδελφό μου, στην τράπεζα που παίρνει…κάνω την γυναίκα μου». Εντάξει. Πρωταθλητής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *