ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ακόμα μια εβδομάδα με μεγάλη ποικιλία ταινιών. Ξεχωρίζουν το κινέζικο «Πέρα απ τα Βουνά» και «Η Απόφαση» που μας έρχεται απ’τη Δανία. Το ξεκαρδιστικό Kung Fu Panda 3 είναι πάντα στην καρδιά μας όπως και το τρυφερό «Η Κυρία με το Φορτηγάκι» όπου η Μάγκυ Σμιθ εξακολουθεί να δίνει μαθήματα υποκριτικής στα περασμένα ογδόντα της.

Πέρα απ τα Βουνά -Δράμα/Κίνα/2016

  • Mountains May Depart
  • Σκηνοθεσία: Ζια Ζανγκέ
  • Παίζουν: Ζάο Τάο, Ζανκ Γι, Λιανγκ Γιν Ντονγκ, Ντονγκ Ζιγιάν, Σίλβια Τσανγκ, Χαν Σανμίνγκ.

 

 

Τι Συμβαίνει

Καλογυρισμένο κι ελαφρώς χοντροκομμένο αλληγορικό φιλμ που όμως αυτή του η τάση, δεν κατορθώνει να τραυματίσει θανάσιμα το θέμα της ταινίας.

Ο Κινέζος σκηνοθέτης παραμένει πιστός στο να παρακινεί συναισθήματα όμως περνά ξυστά από το μελόδραμα σαν έμπειρος Ελβετός σκιέρ που του αρέσουν τα φανταιζί σλάλομ. Αφηγείται την ζωή της Τάο μιας φτωχής νεαρής Κινέζας που μεγαλώνει δίπλα στον μαγαζάτορα πατέρα της.

Η Τάο είναι η ίδια η Κίνα.

Η φτωχή κοπέλλα αλλάζει κοινωνικό status και ξαφνικά γίνεται εύπορη όταν παντρεύεται τον Ζιανγκ έναν καλοπιασμένο οικονομικά φίλο της παρ’ όλο που αγαπά τον ανθρακωρύχο παιδικό της φίλο Λιανγκζί. Τελικά θα προτιμήσει να παντρευτεί και να κάνει ένα παιδί με τον Ζιανγκ.  Ο Λανγκζί πικραμένος θα φύγει μακριά.

Θα δούμε τη ζωή της Τάο, σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους: 1999, 2014, και 2025. Οι τρεις χρονικές περίοδοι θα έχουν και διαφορετικό μέγεθος προβολής στην οθόνη… Όσο περνούν τα χρόνια τόσο μεγαλώνει και η επιφάνεια προβολής. Λίγο τραβηγμένο θα πείτε, αλλά έχει ένα χαριτωμένο συμβολισμό.

Μετά το γάμο της το 1999, συναντάμε την Τάο δεκαπέντε χρόνια αργότερα στην Κίνα του 2014. Ο πλούσιος Ζανγκ και η Τάο χωρίζουν, και ο γιος τους μεταναστεύει στην Αυστραλία με τον επιχειρηματία πατέρα του. Εκεί ο νεαρός θα πάρει το όνομα “Ντόλαρ”! Η Τάο θα μείνει πίσω προσκολλημένη στην παράδοση. (επιβλέπει τον πατέρα της).

Μετά 10 χρόνια στην Αυστραλία του 2025, ο 19χρονος Ντόλαρ μιλάει μετά βίας κινέζικα και δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τον πτωχευμένο πατέρα του. Το μόνο που θυμάται από τη μητέρα του είναι το όνομά της . Οι συμβολισμοί συνεχίζονται…
Το αλληγορικό αυτό πόνημα μέσα από τη ζωή της Τάο, αποτυπώνει, την εξέλιξη της Κίνας, που είναι παγιδευμένη ανάμεσα στην παράδοση και την “πρόοδο” ενώ την ίδια στιγμή περιγράφει και τις μεταλλάξεις που συμβαίνουν στον πληθυσμό, καθώς η καθημερινότητά του αλλάζει μέσα από τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις. Ο σκηνοθέτης παρατηρεί το γενικό μέσα από τη συμπεριφορά του ειδικού και καταγράφει την πορεία μιας χώρας που σαστισμένη από τον ιδεολογικά βαρύ σοσιαλισμό πέφτει με τα μούτρα στο κομμουνιστικό χαβιάρι, τη σαμπάνια και την πολυτελή ζωή. Παρ όλους αυτούς τους χοντροκομμένους συμβολισμούς η ταινία δεν χάνει την τρυφερή αφέλεια της καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο εναγκαλισμός με την παγκοσμιοποίηση και τον καπιταλισμό έχει και ορισμένες δυσάρεστες συνέπειες…

Η Απόφαση -Δράμα/Δανία/2016

  • A War
  • Σκηνοθεσία: Τομπάιας Λίντχολμ
  • Παίζουν: Πίλου Άσμπεκ, Τούβα Νοβότνι

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *