Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις, από τη δική της βεβαίως πλευρά, έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή του Σκάι «Ιστορίες».

 Ενα από τα κεντρικά πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βασικό στέλεχος και με στενή, συντροφική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, η πρώην πρόεδρος της Βουλής μιλά για όλα. Για τη συμφωνία που υπεγράφη, για την προδοσία του πρωθυπουργού, όπως η ίδια υποστηρίζει αλλά και για τις δραματικές ώρες του δημοψηφίσματος και μετά από αυτό.

Αναφερόμενη στη νύχτα της νίκης στο δημοψήφισμα η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρει: «Το κλίμα ήταν πένθιμο.  Πραγματικά υπήρχε μια κατηφής ομήγυρη γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων, εγώ πήγα στο Μαξίμου έχοντας και την ελληνική μετάφραση του πορίσματος για την επιτροπή αλήθειας σε πολλά αντίτυπα την οποία διέμεινα σε όλους για να το χρησιμοποιήσουν ήταν όλοι κατηφείς δεν δώσανε σημασία στο πόρισμα».
Επίσης, αναφέρει ότι υπήρχε σχέδιο Β για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και για το οποίο η ίδια είχε ενημερωθεί από τον κ. Βαρουφάκη. «Σε σχέση με το ζήτημα του νομίσματος η δική μου αίσθηση από την ενημέρωση που μου έγινε σε μια συνάντηση στο γραφείο του κ. Τσίπρα από τον κ. Βαρουφάκη στις 16 Μαΐου είναι ότι υπήρχε, είναι δηλαδή ότι γινόταν αυτή η επεξεργασία και αυτή η προετοιμασία».
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις: Η Ζωή για το «plan B» και το δημοψήφισμα – Ποιον λέει «ανδρείκελο» και τι κόμμα ετοιμάζει.
Τέλος, προαναγγέλλει την ίδρυση νέου κόμματος ενώ αίσθηση θα προκαλέσει ο χαρακτηρισμός «ανδρείκελο» για τον Πρ. Παυλόπουλο.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ  Κυρία Κωνσταντοπούλου ευχαριστώ πολύ που είχατε την καλοσύνη να κάνουμε αυτήν τη συνέντευξη σήμερα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Και εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Και ομολογώ θα ήθελα να το χωρίσουμε σε δύο κομμάτια αν θέλετε. Το πρώτο κομμάτι είναι ένα αφηγηματικό κομμάτι γιατί ζήσατε πράγματα τα οποία πραγματικά έχουν μια ιστορική σημασία, δηλαδή μέχρι και τις Εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και το δεύτερο είναι για το πού βρισκόμαστε σήμερα και το τί σχεδιάζετε.
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις: Η Ζωή για το «plan B» και το δημοψήφισμα – Ποιον λέει «ανδρείκελο» και τι κόμμα ετοιμάζει
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Νομίζω εξάλλου ότι το σημαντικότερο είναι να ανατρέχουμε στα ιστορικά γεγονότα με την προοπτική του μέλλοντος.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Ναι, θα αφήσω και 10 λεπτά στο τέλος, αν θέλετε, εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει κάποια ένσταση ή αν θέλετε να πείτε κάποια πράγματα – να τα χώσετε όπως το λέμε λαϊκά – θα το αφήσω όμως για το τέλος γιατί νομίζω έχει σημασία να κάνουμε μια κουβέντα έτσι σε άλλο επίπεδο.
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις: Η Ζωή για το «plan B» και το δημοψήφισμα – Ποιον λέει «ανδρείκελο» και τι κόμμα ετοιμάζει
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Με χαρά.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Λοιπόν, εσείς πώς μπλέκετε πρώτη φορά με το ΣΥΡΙΖΑ, πώς γνωρίζετε τον κο. Τσίπρα και πώς δένεστε να το πω έτσι μαζί του;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Στο ΣΥΡΙΖΑ μπήκα πολύ αργά. Ήμουν εκ πεποιθήσεως ανένταχτη και στην Αριστερά και στα κινήματα και στο ΣΥΡΙΖΑ γράφτηκα όσο και αν ακούγεται απίστευτο αφού εξελέγην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του ’12 όταν αποφασίστηκε να φτιάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Και αποφάσισα και εγώ να στρατευθώ σε αυτήν την υπόθεση της δημιουργίας ενός κόμματος που θα ήταν πραγματικά ιδιοκτησία, θα ήταν κτήμα και σπίτι των μελών του αυτό που δεν έγινε ποτέ, αυτό που αποτέλεσε μία από τις πολλές απατηλές υποσχέσεις του Αλέξη του Τσίπρα. Τον Αλέξη Τσίπρα τον γνώρισα στα φοιτητικά μας χρόνια, εγώ ήμουν εκπρόσωπος των ανεξάρτητων παρατάξεων, ήμουν σε μία ανεξάρτητη παράταξη στη Νομική, ο Τσίπρας εκπροσωπούσε τις παρατάξεις του Συνασπισμού και έτσι είχαμε μια κοινή πορεία και στο πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995 και εν συνεχεία στην ΕΦΕΕ εκείνος εκπροσωπώντας τις παρατάξεις του Συνασπισμού και εγώ εκπροσωπώντας τα ανεξάρτητα σχήματα.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Πέστε μου κάτι, φτάνοντας στις Εκλογές που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία υπήρχε η αίσθηση ότι είχατε κάποιο σχέδιο για αυτό το οποίο ερχόταν; Γιατί ξέρετε υποθέτω ότι ερχόταν μια πολύ δύσκολη μέρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Υπήρχε η αγωνία εκείνων που είχαμε απόλυτη συνείδηση ποιού είδους και ποιάς εμβάθυνσης και ποιάς εξειδίκευσης προετοιμασία χρειαζόταν και με επίμονο τρόπο και επαναληπτικό θα έλεγα επανερχόμασταν στο αίτημα και να υπάρξουν οι επεξεργασίες και να τις δούμε και υπήρχε από την άλλη πλευρά η διαβεβαίωση εκείνων που είχαν αναλάβει αυτή την ευθύνη ότι προχωρούν κανονικά οι επεξεργασίες, ότι προχωρά η προετοιμασία.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Τώρα όλοι περιμέναμε ότι αμέσως μετά τις εκλογές, η πιάτσα η δημοσιογραφική έλεγε ότι θα γινόσασταν Υπουργός Δικαιοσύνης. Εσείς πώς μάθατε ότι δε θα γίνετε Υπουργός Δικαιοσύνης και πώς μάθατε ότι θα πάτε στη Βουλή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Καταρχάς να σας πω ότι μολονότι έτσι πράγματι κυκλοφορούσε και λεγόταν με τον Αλέξη Τσίπρα ουδέποτε είχαμε κάνει τέτοια συζήτηση και μάλιστα ήταν για μένα αποκαλυπτικό να πληροφορηθώ πολύ εκ των υστέρων ότι με πολλούς ανθρώπους είχε από πολλού χρόνου καταλήξει σε συμφωνίες περί Υπουργικών θώκων. Επειδή εμένα δε με απασχολούσε μια τέτοιου είδους αποκατάσταση, πάντοτε με απασχολούσε η ευθύνη και η δουλειά που έπρεπε να γίνει, είχα ρίξει το βάρος στην προετοιμασία του τομέα της Δικαιοσύνης. Στην προετοιμασία και των νομοσχεδίων που θα έπρεπε να κατατεθούν, στην προετοιμασία και των πρωτοβουλιών που θα έπρεπε να αναληφθούν, στην προετοιμασία ακόμη, ακόμη και των δομών που θα έπρεπε να ενισχυθούν ή εξ αρχής να δημιουργηθούν. Δεν υπήρχε επομένως συμφωνία τέτοιου είδους, δεν υπήρχε και άλλος άνθρωπος στο ΣΥΡΙΖΑ που να έχει ασχοληθεί με τη Δικαιοσύνη όσο εγώ και που να έχει συγκρουσθεί σε επίπεδο καθημερινό, κοινοβουλευτικό, πολιτικό και θεσμικό με την διαπλοκή, με τη διαφθορά και με όλα εκείνα τα συστήματα που παρήγαγαν διαρκώς αυτήν  την υπονόμευση της χώρας. Στην διαδικασία συγκρότησης της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό πια Τσίπρα, κλήθηκα το βράδυ της Δευτέρας πριν την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος, οργίαζαν εν τω μεταξύ οι φήμες περί τοποθέτησής μου στο ένα ή στο άλλο Υπουργείο, κυκλοφορούσε ήδη η φήμη ή διαρροή μάλλον όπως αποδείχθηκε περί τοποθέτησής μου στο Υπουργείο Εσωτερικών. Με κάλεσε το βράδυ της Δευτέρας ο Τσίπρας, μου είπε σου έχω μία πρόκληση και αμέσως μου ανέλυσε σε τί συνίστατο η πρόκληση αυτή, να αναλάβω ένα Υπουργείο που τη δομή του την πληροφορούμουν για πρώτη φορά, ήταν ένα Υπουργείο τέρας, με υφιστάμενα Υπουργεία ακόμη και αντικρουόμενης στόχευσης, έναν αναπληρωτή Υπουργό που μου είπε ότι θα τον επέλεγα εγώ και Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, τον κο. Πανούση που είχε ήδη επιλέξει, Υπουργό Μετανάστευσης Μεταναστευτικής πολιτικής την κα. Χριστοδουλοπούλου όπως μου είπε ότι σκεφτόταν και έναν Υπουργό από τους ΑΝΕΛ για το υφιστάμενο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Νομίζω ότι περίμενε να του απαντήσω αμέσως θετικά, εγώ του είπα ότι θέλω να τα πούμε από κοντά και έτσι πήγα στην Κουμουνδούρου για να κουβεντιάσω μαζί του.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Και εκεί καταλαβαίνω ότι τον ρωτήσατε για το αν θα κάνει τον κ. Καμμένο Υπουργό Άμυνας, αν θυμάμαι καλά, ήταν το ξεκίνημα της κουβέντας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Ήταν το ξεκίνημα, ήταν ανάμεσα σε αυτά που τον ρώτησα όταν μπήκα σε μια διαδικασία να μου παρουσιάζει το Υπουργικό Συμβούλιο γιατί εγώ ήμουν πια πάρα πολύ ανήσυχη και από το γεγονός της τοποθέτησης του κύριου Σαγιά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και από όλο τον τρόπο με τον οποίο έβλεπα να δρομολογούνται πράγματα που και δεν είχαν συζητηθεί και εξέπεμπαν αμφίσημα μηνύματα.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Του τύπου;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Η συνεργασία φερ’ ειπείν με τους ΑΝΕΛ που ανακοινώθηκε αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς να έχει στοιχειωδώς συζητηθεί ποια θα ήταν η κατεύθυνση της συνεργασίας.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Και η κουβέντα πώς ήρθε στην Προεδρία της Βουλής;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Στην Προεδρία της Βουλής δεν ήρθε καθόλου η κουβέντα εκείνο το βράδυ σε σχέση με δική μου τοποθέτηση. Μου ανακοίνωσε ο κος. Τσίπρας, τον ρώτησα ποιόν θα κάνει Πρόεδρο της Βουλής, μου είπε ότι θα έκανε τον κ. Βούτση, εγώ του είπα ότι στη θέση του θα έκανα τον κ. Λαφαζάνη που είχε μία πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία, ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ήξερε πολύ καλά τον κανονισμό και είχε και αντανακλαστικά και δημοκρατικά και κοινοβουλευτικά και θεωρούσα ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει άριστα από την θέση αυτή. Μου απάντησε τότε ο Αλέξης Τσίπρας με το περίφημο «αν θέλω να τους τρελάνω όλους θα κάνω εσένα Πρόεδρο της Βουλής», εγώ εκείνη την ώρα δεν έδωσα καμία σημασία σε αυτήν την αποστροφή του λόγου του και η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον μεν Τσίπρα να ζητεί να επανέλθουμε το πρωί στην υπόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο εγώ με πολύ ρητό τρόπο είχα απορρίψει διότι ήταν ένα Υπουργείο τέρας που προϋπέθετε έναν Υπουργό είτε διακοσμητικό είτε θηριοδαμαστή των υφισταμένων του Υπουργών και στο οποίο ήξερα ότι δε θα μπορούσα να προσφέρω απολύτως τίποτα διότι δε θα ήταν ένα λειτουργικό Υπουργείο.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Και όταν τελικά συμφωνήσατε να πάτε στην Προεδρία της Βουλής, υπήρχε κάποια άλλη συμφωνία για ένα ρόλο που θα παίζατε γιατί για παράδειγμα είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ότι στην ορκωμοσία της κυβέρνησης που δεν είθισται θεσμικά είχατε πάει και εσείς στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Στην ορκωμοσία της κυβέρνησης είχα προσκληθεί, μου είχε ζητηθεί να πάω από τον ίδιο τον Τσίπρα όπως ήταν επιλογή του με την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου να ανακοινώσει και το γεγονός ότι θα πρότεινε εμένα ως Πρόεδρο της Βουλής. Θεωρώ ότι αυτό το έκανε και το επέλεξε προκειμένου να μην έχει κόστος από μια αντίδραση σε μη τοποθέτησή μου σε Υπουργείο. Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι επέτρεψε να σχολιάζεται η παρουσία μου την οποία ο ίδιος είχε επιδιώξει ήταν τουλάχιστον ατυχές. Με ρωτήσατε όμως για το αν έγιναν κάποιες συμφωνίες σε σχέση με τον ρόλο μου. Εγώ κε. Παπαχελά δε ζήτησα να τοποθετηθώ Πρόεδρος της Βουλής. Μάλιστα, επειδή ήμουν πολύ ανήσυχη για τον τρόπο που διαμορφωνόταν η σύνθεση της κυβέρνησης και επειδή ποτέ μου δε ζήτησα θεσμικά ανταλλάγματα για μια πολιτική δουλειά και δράση είχα προτείνει στον κ. Τσίπρα να μου δοθεί ας το πούμε έτσι, να γίνω Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από όπου θεωρούσα ότι θα μπορούσα να συνεισφέρω στα πεδία εκείνα που είχα προετοιμάσει και όπου μπορώ αποτελεσματικά να παρέμβω και πολιτικά και θεσμικά. Εκείνος μου αντιπρότεινε την Προεδρία της Βουλής εγώ ήξερα πολύ καλά τί σημαίνει Πρόεδρος της Βουλής γιατί είμαι από τους βουλευτές που και είχαν διαβάσει τον κανονισμό και τον ήξεραν καλά. Φαίνεται ότι ο κος. Τσίπρας δεν ήξερε τί σημαίνει ΠτΒ και προφανώς σκεφτόταν τους διακοσμητικούς Προέδρους που είχαν διατελέσει επικεφαλής της Βουλής στο παρελθόν.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Τώρα θέλω να πάμε στο πρώτο σημαντικό αν θέλετε κάβο αυτής της κυβέρνησης που ήταν αυτή η περίφημη συμφωνία η οποία επετεύχθη στο Eurogroup για την παράταση του υφισταμένου μνημονίου. Καταλαβαίνω ότι εσείς ήσασταν ένας από τους ανθρώπους που είχε πολύ μεγάλες αντιρρήσεις για αυτό και το εκφράσετε σε μια κλειστή κοινοβουλευτική ομάδα. Θα μας πείτε τί συνέβη εκεί, γιατί είναι ένα θέμα που δεν έχει γίνει τελείως αντιληπτό από τον κόσμο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Να σας πω ότι την δική μου αντίδραση και διαφωνία σε αυτό το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε στις 20 Φλεβάρη, μία Παρασκευή και το οποίο ήταν κεραυνός εν αιθρία στην κυριολεξία, την αντίθεσή μου στο κείμενο αυτό την είχα εκφράσει από το ίδιο βράδυ στον Αλέξη Τσίπρα και την αμέσως επόμενη μέρα στις 21 Φλεβάρη είχα επιδιώξει να τον συναντήσω και τον συνάντησα, ήταν Σάββατο ήταν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και συναντηθήκαμε στο γραφείο του στη Βουλή αμέσως μετά το κυβερνητικό συμβούλιο ή υπουργικό συμβούλιο δε θυμάμαι σε ποια από τις δύο συνθέσεις συναντήθηκαν οι Υπουργοί στη στενότερη ή στην ευρύτερη, τον συνάντησα λοιπόν στο γραφείο του στη Βουλή το ίδιο βράδυ, του είπα ότι η άποψή μου είναι ότι αυτό το σχέδιο είναι καταστροφή, είναι μνημόνιο και ότι θα πρέπει αμέσως να βγούμε από αυτό το πλαίσιο. Ήταν ξεκάθαρο από τις διατυπώσεις ότι οι δανειστές θα επεδίωκαν να μας εξαντλήσουν μέσα στους μήνες που θα ακολουθούσαν και να υπονομεύσουν το πιο σοβαρό διαπραγματευτικό χαρτί και πλεονέκτημα που είχε η κυβέρνηση αυτή, ότι δηλαδή οι δυνάμεις που τη στήριζαν δεν είχαν υπογράψει ποτέ μνημόνια και ότι ο λαός είχε δώσει απερίφραστη εντολή κατάργησης του μνημονιακού πλαισίου. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας εμφάνιζε αυτό το σχέδιο ως μια μικρή νίκη, μου έλεγε  ότι υπερβάλλω, ότι δεν είναι μεν θρίαμβος αλλά δεν είναι και καταστροφή, ότι απομονώθηκε ο Σόιμπλε στο Eurogroup και ότι αυτό συνιστά μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα το ίδιο βράδυ είχε επικοινωνήσει με τον ηγέτη των Podemos μπροστά μου τον Πάμπλο Ιγκλέσιας στον οποίο έλεγε ότι δεν είναι άσπρο, δεν είναι μαύρο, αλλά είναι γκρι. Εγώ του είπα την εκτίμησή μου ευθέως, αυτή που λέω και σε εσάς, αυτή που εξέθεσα και στην κοινοβουλευτική ομάδα, θα σας απαντήσω και σε αυτό το σκέλος και του είπα ταυτόχρονα ότι θα πρέπει με πολύ στρατηγικό τρόπο να οργανώσουμε εργαλεία διαπραγμάτευσης όπως η επιτροπή λογιστικού ελέγχου του Δημοσίου χρέους την οποία έβαλα αμέσως μπροστά σε επίπεδο κοινοβουλευτικό.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Αυτό ήταν που συμφωνήθηκε εκεί;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Ναι, ναι. Ήταν κάτι που προτάθηκε από εμένα και για να είμαι ακριβής στη διατύπωση ο Τσίπρας εκείνη την πρώτη συνάντηση είπε εγώ είμαι μαζί σου δεν έχω αντίρρηση. Ταυτόχρονα του πρότεινα τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και την αναβάθμιση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και αμέσως μετά υπέβαλλα ως ΠτΒ την πρότασή μου στην ολομέλεια για τη συγκρότηση και αναβάθμιση της επιτροπής και τη χρήση και άλλων εργαλείων όπως οι διεκδικήσεις μας από τις υποθέσεις διαφθοράς που εμπλέκουν συγκεκριμένες εταιρείες όπως η Siemens, η Hdv, κοκ. Kαι προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκα ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – συμφωνήθηκε, με πρότασή μου, να κρατήσω την αρμοδιότητα αυτής της επιτροπής και άνοιξα την υπόθεση Siemens και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Τώρα αυτή η συμφωνία πήγε τελικώς στην Κοινοβουλευτική ομάδα όπου υπήρξε μια πολύ έντονη συζήτηση και καταλαβαίνω ότι υπήρξε και μια ψηφοφορία η οποία δεν βγήκε ποτέ προς τα έξω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Πράγματι και εκ των υστέρων αντιλαμβάνομαι, εκ των υστέρων αντελήφθην ότι αυτή η συμφωνία συνδέεται και με την επιμονή του Τσίπρα να οριστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη ΝΔ είναι κάτι που μπορούμε να το συζητήσουμε αμέσως μετά. Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε στις 25 Φλεβάρη, ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στην Κοινοβουλευτική αυτή ομάδα με  επιθετικό τρόπο σε σχέση με τη λεγόμενη συμφωνία και λέγοντας ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Όποιος πήρε το λόγο σε αυτήν την κοινοβουλευτική ομάδα πλην των Υπουργών που υπερασπίστηκαν αυτό το πλαίσιο, δηλαδή του κυρίου Δραγασάκη, του κυρίου Βαρουφάκη, του κυρίου Τσακαλώτου, όποιος πήρε το λόγο πέρα εκείνων των προσώπων στη συντριπτική πλειοψηφία της σύνθεσης της κοινοβουλευτικής ομάδας μίλησε εναντίον του κειμένου. Εγώ προσωπικά είχα λάβει το λόγο για αρκετή ώρα, αντιτάχθηκα σφοδρά στο περιεχόμενο του κειμένου που σας θυμίζω ότι περιείχε πλήρη αναγνώριση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και δέσμευση αποπληρωμής του στο ακέραιο, περιείχε τη ρήτρα επιστροφής των 11,5δις ευρώ στο ΤΧΣ και περιείχε συνολικότερα ένα πλαίσιο απολύτως μνημονιακό. Τότε εντοπίστηκε και μία πρώτη αντίφαση μεταξύ όσων έλεγε ο κος. Τσίπρας σε εμένα κατ’ιδείαν και όσων έλεγε ο Υπουργός Οικονομικών, ο κος. Βαρουφάκης, διότι ο μεν Τσίπρας σε εμένα έλεγε ότι η παραδοχή του χρέους και της υποχρέωσης αποπληρωμής αφορά μόνο το διάστημα της 4μηνης παράτασης, ο κος. Βαρουφάκης αντίθετα είπε ότι καθόλου δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός σε αυτήν την διατύπωση. Το σοβαρότερο είναι ότι σε αυτή τη κοινοβουλευτική ομάδα που εγώ εξήγησα ότι αυτό είναι μνημόνιο, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε εξουθένωση και σε έλλειψη εναλλακτικών και πρέπει γρήγορα να χτίσουμε τις εναλλακτικές μας τις οποίες εγώ πρότεινα ήδη από εκείνη τη συνεδρίαση με πρώτη στην ιεραρχία την επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο και την αναστολή αποπληρωμών για όσο θα διαρκούσε ο λογιστικός έλεγχος και δεύτερον την επιτροπή για τις γερμανικές οφειλές. Σε αυτήν την κοινοβουλευτική ομάδα λοιπόν για πρώτη φορά ακούσαμε, εγώ τουλάχιστον για πρώτη φορά άκουσα τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βαρουφάκη, να λέει ότι το πρόγραμμα της Θες/νίκης, στο οποίο εγώ αναφέρθηκα και είπα μας πώς θα επιστρέψετε 11,5 δις. ευρώ όταν έχουμε δεσμευθεί ότι από αυτά τα 11,5 δις τα 3 θα χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα της Θες/νίκης, μου απάντησε ότι το πρόγραμμα της Θες/νίκης είναι παντελώς στερούμενο ερείσματος και δε θα έπρεπε ποτέ να έχει εκπονηθεί και όταν ζήτησα εξηγήσεις για αυτό από τον υπεύθυνο του προγράμματος τον κ. Δραγασάκη, ο κος Δραγασάκης εξήλθε της αιθούσης και δεν επανήλθε ποτέ.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Και πώς κατέληξε η συνεδρίαση;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Αυτή η συνεδρίαση κατέληξε μετά από πάρα πολλές ώρες, με τους περισσότερους βουλευτές να έχουν αντιταχθεί στην διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ αργά επανήλθε, είχε ξεκινήσει από το μεσημέρι περίπου η διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε το βράδυ αργά λέγοντας ότι θα ζητήσω έστω ενδεικτική ψηφοφορία. Εγώ πήρα το λόγο εκείνη τη στιγμή, είπα πως δεν είναι προς το συμφέρον αυτής της συλλογικής διαδικασίας να μπει σε ψηφοφορία η συμφωνία, βεβαίως δεν έχω κανένα πρόβλημα να μετατρέψει την άποψή μου που σας εξέθεσα σε ψήφο. Ο Τσίπρας επανήλθε, ξαναπήρε το λόγο, είπε ότι – μου απευθύνθηκε μάλιστα ευθέως καθόμασταν δίπλα δίπλα, – μου λέει μα δε καταλαβαίνεις ότι είναι κεντρικό και είπα το αντιλαμβάνομαι αλλά αντιλαμβάνομαι και τί σημαίνει αυτή η διαδικασία. Έγινε η διαδικασία, εγώ καταψήφισα αυτή τη συμφωνία, ήμουν μεταξύ εκείνων που καταψήφισαν εκείνο το πλαίσιο, υπήρξαν αρκετοί άλλοι που ψήφισαν όχι και αρκετοί που ψήφισαν παρών. Και υπήρχε βέβαια και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινοβουλευτικής ομάδας που απουσίαζε.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Θυμάστε περίπου τα νούμερα ή ποιά ήταν η πλειοψηφία;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Όχι δε τα θυμάμαι ακριβώς, γιατί καθόμουν μπροστά και δεν είχαν εικόνα των πίσω. Αυτό που ειπώθηκε από όσους είχαν εικόνα ήταν ότι περίπου 40 βουλευτές είχαν τοποθετηθεί είτε με τη ψήφο παρών είτε δηλώνοντας παρών είτε καταψηφίζοντας.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Πώς υπεγράφη η συμφωνία;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Δεν υπεγράφη και αυτό έχει μία σημασία.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Δεν υπεγράφη τυπικά επί της ουσίας έγινε όμως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Είχε προϋπάρξει ως πλαίσιο και ανακοινωθεί στις 20 Φλεβάρη.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Και δεν πέρασε από τη Βουλή βεβαίως ποτέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Δε πέρασε από τη Βουλή και η συνεδρίαση στην οποία εγώ δήλωσα ότι αυτή η Βουλή δε θα ψηφίσει μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους ήταν και το είπα απευθυνόμενη στον κ. Βενιζέλο ήταν και η συνεδρίαση απαρχής της στοχοποίησής μου. Δεν υπεγράφη συμφωνία με το περιεχόμενο της 20ης Φλεβάρη και μάλιστα εγώ με επίμονο τρόπο ρωτούσα τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα αν τους έχει δοθεί  κάποιο συμβατικό κείμενο και μέχρι και τις 25 Φλεβάρη με διαβεβαίωναν αμφότεροι ότι δεν τους έχει δοθεί κάποιο κείμενο. Εν συνεχεία, πληροφορήθηκα από τον κ. Τσίπρα ο οποίος με κάλεσε επ’αυτού ότι για μία παράμετρο αυτού του πλαισίου είχε σταλεί κείμενο στον κ. Χουλιαράκη ο οποίος και δεν ενημέρωσε, ή τουλάχιστον αυτή ήταν η εκδοχή Τσίπρα, τον προϊστάμενό του τον κ. Βαρουφάκη. Και έτσι κατέληξε να υπογραφεί ένα κείμενο σε σχέση με το ΤΧΣ από τον κ. Βαρουφάκη, το οποίο κείμενο ουδέποτε ήρθε στη Βουλή, αυτό το οποίο πληροφορήθηκα ότι διοχέτευαν και καλώς μάλλον το διοχέτευαν είναι ότι δε θα περνούσε από την ΠτΒ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *