Η ΝΔ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ
Τη σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τη διαβίβαση στη Βουλή σχετικής αναφοράς της Εισαγγελέως Εφετών ζήτησε η ΝΔ «μετά από σειρά γεγονότων, που δημιουργούν εξόχως νοσηρό κλίμα στη Δικαιοσύνη», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Σχετική αίτηση κατέθεσαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέλη της Επιτροπής.
Με την αίτηση αυτή, ζητείται να κληθούν στην Επιτροπή για να δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι Υπουργοί, καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο.
Στην αίτηση αναφέρονται τα εξής:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν λάβει χώρα διάφορα γεγονότα που εγείρουν βάσιμες ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, τη διαφύλαξη της Ανεξαρτησίας της και την προστασία των δικαστικών λειτουργών.
Ειδικότερα:
1. Κατά την επιλογή των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων, υπήρξε πρωτοφανής και άνευ προηγουμένου “βουτιά” στην επετηρίδα, προκειμένου να επιλεγούν οι αρεστές στην Κυβέρνηση ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων
2. Αφού έγιναν αυτές οι επιλογές, στη συνέχεια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξοπλίστηκε, νομοθετικά, με πειθαρχική δικαιοδοσία έναντι των συναδέλφων της. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι δικαστές ελέγχονται ήδη, πειθαρχικά, από έξι (6) διαφορετικά όργανα. Η “αναγκαιότητα” της παροχής τέτοιας πειθαρχικής εξουσίας, όμως, φάνηκε στη συνέχεια.
3. Ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, αναφέρθηκε “σε κυκλώματα που λειτουργούν στον χώρο της Δικαιοσύνης”, χωρίς να τα κατονομάσει, διαμορφώνοντας όμως, με τον τρόπο αυτό, τις πολιτικές προϋποθέσεις παρεμβάσεων εν ονόματι μίας δήθεν καθάρσεως.
4. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με δικαστικούς λειτουργούς για το χειρισμό δικαστικής υπόθεσης, συγκεκριμένα έντυπα, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιούν τους δικαστικούς λειτουργούς, ακολουθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι συγκεκριμένοι δικαστές να εκτεθούν και κοινοβουλευτικά. Ακολουθεί απάντηση του Υπουργού, που λέει οτι παρακολουθεί προσεκτικά τις υποθέσεις, ώστε όλοι να λάβουν το “μήνυμα”, αφού μάλιστα υπόκεινται στον πειθαρχικό έλεγχο της Προέδρου του Αρείου Πάγου.
5. Ήδη, υπάρχουν πρόσφατες επώνυμες καταγγελίες στις οποίες αναφέρονται στοιχεία για παρεμβάσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονταν τις σχετικές υποθέσεις.
6. Περαιτέρω σε αναφορά της Εισαγγελέως Εφετών κυρίας Γ. Τσατάνη, η οποία ήδη διαβιβάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, καταγγέλλεται ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης της ζήτησε να παραδώσει τη δικογραφία που “χειριζόταν” σε άλλον Εισαγγελέα και ότι την απείλησε προκειμένου να το πράξει. Τέτοιου είδους επώνυμες και ενυπόγραφες καταγγελίες ανώτερου δικαστικού λειτουργού κατά Υπουργού, συμβαίνουν πρώτη φορά.
7. Μετά τις καταγγελίες της Εισαγγελέως Εφετών, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διενήργησε η ίδια πειθαρχικό έλεγχο, αναζητώντας τις τυχόν ευθύνες της συγκεκριμένης εισαγγελέως, αν και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη κριθεί οριστικά. Είναι σαφές, λοιπόν, γιατί χρειαζόταν να αποκτήσει πειθαρχική εξουσία η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Υπενθυμίζεται, ότι οι τελευταίες εξελίξεις, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοφανείς ενέργειες (μήνυση της Προέδρου του Α.Π. κατά καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου), δημιουργούν εξόχως νοσηρό κλίμα στη Δικαιοσύνη, υποσκάπτουν τα θεμέλια της ανεξαρτησίας της και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό, στον οποίο θα έπρεπε να βασίζεται η ελληνική κοινωνία, κατεξοχήν στις δύσκολες ημέρες που βιώνει η χώρα μας.
Ως εκ τούτων, είναι αδήριτη ανάγκη να κληθούν άμεσα στη Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της, κατά το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, οι αρμόδιοι Υπουργοί – δηλαδή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Υπουργός Αναπληρωτής Δημήτριος Παπαγγελόπουλος – καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα αυτά, αλλά και να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της Δικαιοσύνης».