Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΓΧΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Βαρύ προβλέπεται το τίμημα της συμφωνίας -εάν τελικώς αυτή επιτευχθεί- για την ελληνική κυβέρνηση.

Η πλευρά των δανειστών έχει καταστήσει σαφές και σε όλους τους τόνους ότι βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι να ληφθούν… προληπτικά νέα μέτρα. Οι παροικούντες το Μαξίμου βλέπουν τον «κεραυνό» να πέφτει στο κεφάλι τους, με τις επιλογές που έχουν μπροστά τους να είναι περιορισμένες, ενώ οι «κλειστές» συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό διαδέχονται η μία την άλλη.

Οικονομικό επιτελείο και ηγετική ομάδα του Μαξίμου είναι σε κατάσταση «συναγερμού». Από σήμερα στρέφουν όλη τους την προσοχή στις διαβουλεύσεις που ξεκινούν εντός της ημέρας με τους επικεφαλής της Κομισιόν. Αύριο, προσγειώνεται επί ελληνικού εδάφους και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου και πιάνει αμέσως δουλειά!

«Δεν συζητάμε τι θα γίνει αν αποτύχουμε»
Φιλοδοξία της Αθήνας είναι μέχρι το eurogroup της Παρασκευής να υπάρξει συμφωνία, ώστε στο Άμστερνταμ να γίνει μια προχωρημένη συζήτηση σε σχέση με την αξιολόγηση.

Στις θετικές ενδείξεις -κατά το Μαξίμου- συμπεριλαμβάνεται και η κίνηση Ντράγκι για ποσοτική χαλάρωση, όπως και τα αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσει η Eurostat, την Πέμπτη.

Η «γραμμή» από το Μαξίμου το τελευταίο εικοσιτετράωρο συμπυκνώνεται στη φράση «δεν θέλουμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τη συμφωνία του Ιουλίου». Φράση που επαναλαμβάνεται συχνά το τελευταίο διάστημα. Κυβερνητικοί παράγοντες, μάλιστα, εμφανίζονται κάθετα αρνητικοί και μιλώντας στο iefimerida.gr επιμένουν πως «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε μέτρα τώρα για το ‘18», πόσο μάλλον χωρίς το χρέος.

Ωστόσο, στο ερώτημα τι θα γίνει αν οι θεσμοί δεν δεχτούν τη θέση της Αθήνας απάντηση δεν υπάρχει. «Είμαστε σε διαπραγμάτευση. Δεν συζητάμε τι θα γίνει αν αποτύχουμε», αναφέρει το περιβάλλον του κ. Τσίπρα.

Πως «διαβάζουν» τις εξελίξεις οι υπουργοί
Και οι υπουργοί, βέβαια, ο ένας μετά τον άλλο, διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να δεχτούν μέτρα χωρίς ρύθμιση για το χρέος.

«Συμβιβαστική πρόταση θα ήταν από τη στιγμή που πάνω σε αυτά -που μέχρι τώρα έχουν λεχθεί και έχουν διατυπωθεί σε συγκεκριμένα μέτρα- θα μπορούσε να προστεθεί ή να αφαιρεθεί κάτι και πάντοτε σε σχέση με τη συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου», δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης, διαμηνύοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.

Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε σε ομιλία του , ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού» και υπογράμμισε πως «οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Η πορεία των διαπραγματεύσεων σε κάθε περίπτωση, είναι αυτή που θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *