Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαρτίου η ανοιχτή συζήτηση του Κώστα Γαβρά με το κοινό, που διοργανώθηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).

Περισσότερα από 500 άτομα κατέκλυσαν την πλατεία και τα θεωρεία της ΕΜΣ, προκειμένου να παρακολουθήσουν το Masterclass του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη και σεναριογράφου του κινηματογράφου. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών, φοιτητές τμημάτων κινηματογράφου και θεάτρου αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη του κινηματογράφου παρακολούθησαν, συμμετέχοντας με ερωτήσεις στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Γιάννης Αναστασάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.

Ο Κώστας Γαβράς μίλησε για το κινηματογραφικό του έργο και γενικότερα για την τέχνη τού κινηματογράφου, τονίζοντας: «Εμείς οι άνθρωποι του κινηματογράφου μιλάμε καλύτερα με εικόνες, παρά με λόγια. Δεν κάνουμε ταινίες για να ασκήσουμε πολιτική, ούτε για να περάσουμε μηνύματα. Διηγούμαστε μόνο ιστορίες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αισθήματα στον θεατή, αυτό είναι το δικό μας στοίχημα».

Ενώ, αναφερόμενος στη δική του κινηματογραφική προσέγγιση, εξήγησε: «Η διαφορετική σχέση εξουσιών που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων κι ο τρόπος που ασκεί ο καθένας την εξουσία είναι, κυρίως, αυτό που με ενδιαφέρει στον κινηματογράφο».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κώστας Γαβράς αποκάλυψε λεπτομέρειες από το ξεκίνημα της καριέρας του,  μετέφερε το κοινό στα παρασκήνια των γυρισμάτων ταινιών του όπως το «Ζ» και «Ο Αγνοούμενος», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας και την πολιτική αναφέρθηκε στο προσφυγικό θέμα καθώς και στο παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Γιάννης Αναστασάκης ευχαρίστησε τον Κώστα Γαβρά που τίμησε για πρώτη φορά το ΚΘΒΕ με την παρουσία του και του πρόσφερε τη συλλεκτική αφίσα της πρώτης παράστασης του ΚΘΒΕ «Οιδίπους Τύραννος», που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων το 1961.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *