Η ΑΓΚΥΡΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΚΩΜΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Στην Τουρκία ξέρουν καλά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν «σηκώνει» αστεία. Τώρα το έμαθαν και στη Γερμανία.
Η Αγκυρα ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Γερμανού κωμικού που έγραψε σατιρικό ποίημα για τον πρόεδρο της Τουρκίας. Η υπόθεση αυτή έχει ανοίξει διάλογο για τα όρια της ελευθερίας του λόγου στη Γερμανία, αλλά δημιουργεί και ερωτήματα για το αν η Ευρώπη εξαρτάται τόσο πολύ από τις διαθέσεις του Ερντογάν, σημειώνει ο Guardian.
Στο βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή του στο ZDF στα τέλη Μαρτίου, ο Γιαν Μπόχμερμαν καθόταν μπροστά από την τουρκική σημαία και κάτω από ένα μικρό πορτρέτο του Ερντογάν, διαβάζοντας ένα ποίημα το οποίο κατηγορούσε τον Τούρκο πρόεδρο, μεταξύ άλλων, για την καταπίεση των μειονοτήτων, τις «κλωτσιές» σε Κούρδους και τις «σφαλιάρες» σε Χριστιανούς, ενώ παρακολουθεί παιδική πορνογραφία.
Πρόκειται για τον ίδιο κωμικό που τον Μάρτιο του 2015 είχε προκαλέσει σάλο, όταν μετέδωσε στην εκπομπή του βίντεο στο οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών τότε, φαινόταν να δείχνει το μεσαίο δάχτυλό του στους Γερμανούς. Αρχικά ο Μπόχμερμαν είχε πει ότι κατασκεύασε το βίντεο, αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι ήταν αυθεντικό.
Το βίντεο με το ποίημα για τον Ερντογάν προβλήθηκε λίγο αφότου προέκυψε ότι η Τουρκία απαίτησε τη διαγραφή ενός άλλου σατιρικού τραγουδιού από τη γερμανική σατιρική εκπομπή extra3, και το ποίημα του Μπόχμερμαν αποτέλεσε εσκεμμένα ένα τεστ για τα όρια της σάτιρας. Κατά την απαγγελία, τον κωμικό συμβούλευε ένας «δικηγόρος», που του έλεγε ότι αυτά ακριβώς είναι τα πράγματα που δεν ορίζονται ως σάτιρα.
Στις 6 Απριλίου έγινε γνωστό ότι γίνεται εισαγγελική έρευνα στη Γερμανία για το αν ο Μπόχμερμαν παραβίασε μία διάταξη του ποινικού κώδικα η οποία δεν χρησιμοποιείται συχνά και αφορά την προσβολή οργάνων ή αντιπροσώπων ξένων κρατών. Στη χειρότερη περίπτωση, ο κωμικός αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια, αν και μέχρι να καταθέσει η τουρκική κυβέρνηση επίσημο αίτημα για τη δίωξη του Μπόχμερμαν, ελάχιστοι πίστευαν ότι η υπόθεση αυτή θα προχωρήσει.
Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την τουρκική κυβέρνηση και να την αποτρέψει να προχωρήσει δικαστικά, η Μέρκελ δήλωσε στον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι το ποίημα ήταν «εσκεμμένα προσβλητικό» και ότι προσωπικά εκείνη το κατέκρινε. Ομως, σχολιάζει ο Guardian, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι ερμήνευσε την αντίδρασή της ως «πρόσκληση».
Σύμφωνα με το Spiegel, τα γερμανικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών είναι σε συζητήσεις με την Καγκελαρία για το πώς θα αντιδράσουν στο αίτημα της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι θα χρειαστούν ημέρες, αν όχι εβδομάδες, για να ληφθεί απόφαση.